ACTUALITATE
Trei variante pentru Drumul Expres Focșani au fost prezentate în cadrul unei dezbateri publice. Ce a declarat ministrul Ion Ștefan
Traseul pentru Drumul Expres Focșani a fost prezentat luni, 7 septembrie, de către proiectanți în trei variante. Proiectele au fost prezentate în cadrul unei dezbateri publice care a avut loc la Prefectura județului Vrancea, în prezența ministrului dezvoltării Ion Ștefan și a reprezentanților CNAIR.
Scopul acestei dezbateri a fost de a prezenta posibilele rute ale drumului expres, astfel încât unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora va trece acesta, precum şi alte societăţi de interes public din zonă, să poată prezenta observaţii cu privire la viitorul traseu.
„Suntem astăzi la Focşani pentru a analiza cele trei variante de traseu ale acestui Drum Expres Focşani -Brăila, pentru care contractul a fost semnat deja cu proiectantul.
În următoarele două săptămâni, UAT-urile şi societăţile care deservesc anumite servicii publice ar trebui să vină cu observaţiile necesare pentru a putea eventual modifica şi mai apoi definitiva proiectul.
În medie, acest traseu al Drumului Expres-Focşani Brăila are 78 de kilometri. Este un traseu total nou, care nu se suprapune cu DN23”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Ion Ştefan.
Acesta a recomandat proiectantului să ţină cont de mai multe aspecte, printre care acela de a evita zonele de rezervaţia naturală de pe traseu, pentru ca proiectul să nu fie întârziat.
„Pe traseul albastru care ne-a fost prezentat, drumul expres ar intersecta şi Natura 2000, o rezervaţie naturală, şi i-am rugat pe proiectanţi să caute pe cât posibil să evite aceste zone, pentru a nu avea surpriza de a găsi specii protejate de lege şi să întârziem acest proiect.
Intenţionăm să terminăm mai devreme şi studiul de fezabilitate şi proiectarea pentru a scoate la licitaţie execuţia acestui drum expres. Vrem să prindem acest proiect în programul de rezilienţă pe care România îl are în înţelegere cu Comisia Europeană.
Odată introdus în acest program, drumul va avea finanţare şi va fi dus la bun sfârşit”, a precizat Ion Ştefan.
Potrivit acestuia, pentru drumul expres au fost alocaţi deja circa 18 milioane de lei de la Comisia Europeană, urmând ca preţul final pentru construcţia acestui drum să fie stabilit în urma definitivării studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie.
CNAIR a semnat în luna iunie contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic de execuţie pentru construcţia Drumului Expres Focşani – Brăila, care face parte din strategia de implementare la nivel naţional pentru Drumul Expres Milcovia, drum care va face legătura între Focşani, Galaţi şi Brăila. AGERPRES