Connect with us

EVENIMENT

Tribunalul Prahova a anulat mai multe probe în dosarul lui Sebastian Ghiță privind contractele din domeniul IT

Publicat

sentinta proces tribunal
fotografie cu caracter ilustrativ

Tribunalul Prahova a decis anularea mai multor probe strânse de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în cel mai recent dosar în care fostul deputat Sebastian Ghiță, aflat în prezent în fugă în Serbia, fusese trimis în judecată pentru trafic de influență și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul se referă la contracte din domeniul IT acordate de diverse autorități publice către două dintre firmele deținute de Ghiță.

Este vorba de dosarul în care Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în octombrie 2022, alături de Bogdan Padiu (director general al SC Teamnet International) – pentru complicitate la trafic de influenţă şi Cristian Anastasescu (administrator al SC Asesoft International) – pentru complicitate la trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Ambele firme sunt controlate de Sebastian Ghiţă.

Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Prahova a admis cererile şi excepţiile ridicate de avocaţii lui Sebastian Ghiţă, fiind constatată neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA în legătură cu insuficienta descriere a elementelor materiale care s-ar circumscrie condiţiilor de tipicitate ale infracţiunilor pentru care Sebastian Ghiţă şi Bogdan Padiu au fost trimişi în judecată, inclusiv în ceea ce priveşte numărul actelor materiale, datele şi locul comiterii presupuselor fapte.

De asemenea, magistratul a constatat „nulitatea absolută parţială” a unei ordonanţe din 2016 emisă de DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti şi a dispus excluderea din materialul probator a înscrisurilor şi informaţiilor în format electronic, furnizate în baza acestei ordonanţe de către unităţile bancare, care conţin tranzacţii financiare, rulajele conturilor identificate şi extrasele de cont.

În plus, au fost excluse de la dosar un raport de constatare din domeniul financiar-fiscal întocmit la data de 17.05.2019, precum şi declaraţiile date de Irina Socol împotriva lui Ghiţă.

Decizia nu este definitivă, însă DNA are termen cinci zile să transmită instanţei dacă menţine trimiterea în judecată, având în vedere eliminarea probelor menţionate, sau solicită restituirea dosarului.

Tribunalul Prahova a anulat mai multe probe în dosarul lui Sebastian Ghiță privind contractele din domeniul IT. Ce susține DNA

În dosarul trimis în instanţă, DNA susţine că mai multe instituţii şi autorităţi publice au contractat, în perioada 2006 – 2015, programe informatice finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, de la mai multe societăţi comerciale cu activitate în domeniul IT sau de la asocierea dintre acestea şi două societăţi iniţial deţinute, ulterior controlate de Sebastian Ghiţă (Teamnet International şi Asesoft International n.r.).

În această perioadă, segmentul proiectelor de infrastructură IT din România ar fi fost afectat, într-un mod determinant, de influenţa şi controlul deţinut de acesta, în acord cu factorul politic, asupra modului de încredinţare şi chiar de generare a marilor proiecte de IT, de către autorităţile publice.

De regulă, câştigarea unei licitaţii privind achiziţia de servicii în domeniul IT, de către societăţile de profil, ar fi avut un preţ care se achita inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, pretins de acesta.

Acest preţ ar fi fost achitat prin intermediul societăţilor controlate de inculpat, pe bază de operaţiuni fictive înregistrate între societăţile interesate în procedura achiziţiei şi societăţile controlate de inculpat”, spune DNA.

Concret, Sebastian Ghiţă ar fi pretins şi ar fi primit diferite sume de bani, în perioada 2010-2014, de la reprezentanţii unei societăţi din domeniul IT, pretinzând sau lăsând să se creadă că are influenţă asupra factorilor de decizie şi funcţionarilor publici implicaţi în proceduri de achiziţie publică, pentru a-i determina să atribuie acelei societăţi, contracte de achiziţie publică sau să permită derularea în bune condiţii a contractelor deja încheiate.

Provenienţa banilor reprezentând „preţul” intervenţiei ar fi fost disimulată, la indicaţiile lui Sebastian Ghiţă, în operaţiuni comerciale fictive între societatea care a primit contractele publice şi două firme controlate de fostul deputat, prin intermediul celorlalţi doi şi al unor societăţi offshore.

Tribunalul Prahova a anulat mai multe probe în dosarul lui Sebastian Ghiță privind contractele din domeniul IT. Ce sume ar fi încasat cele două firme controlate de Sebastian Ghiță

Plăţile ar fi fost disimulate în contravaloarea unor servicii IT care nu au fost prestate în realitate şi care au avut la bază documente false.

La întocmirea/semnarea documentelor false ar fi participat ceilalţi doi coinculpaţi, în calitate de administrator, respectiv director general al celor două firme controlate de Ghiţă.

Astfel, potrivit modalităţii indicate de Sebastian Ghiţă, în perioada 2010 – septembrie 2014, societatea beneficiară a contractelor publice ar fi plătit în conturile celor două firme controlate de fostul deputat suma totală de 29.464.441 lei, după cum urmează:

* 280.000 lei, în perioada iunie-iulie 2010;

* 8.212.191 lei, în perioada martie 2011-septembrie 2014;

* 1.116.614 lei, în perioada 2008 -2013;

* 2.233.592 lei, în perioada 2013-2014;

* 17.622.044 lei, în perioada ianuarie 2013-iulie 2014.

Tribunalul Prahova a anulat mai multe probe în dosarul lui Sebastian Ghiță privind contractele din domeniul IT. Ce ar fi vizat presupusele intervenții

Presupusele intervenţii ar fi vizat implementarea/finanţarea/derularea în bune condiţii a unor proiecte din domeniul sănătăţii cum ar fi implementarea versiunii centralizate a SIUI (sistemul informativ unic integrat), Prescripţia electronică, Cardul Naţional de Sănătate, Dosarul electronic de sănătate, Sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale, Sisteme pentru gestiunea reţetelor de medicamente necompensate, precum şi în alte domenii cum ar fi cadastrul (Registrul electronic National al Nomenclaturilor Stradale), externe (Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni), Casa de pensii (Dezvoltarea sistemului de administrare a documentelor şi proceselor de muncă în administraţia publică), Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă (gestionarea resurselor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor aferente persoanelor aflate în căutare de muncă), mediu (servicii de elaborare a Planului de management integrat Delta Dunării), implementarea de sisteme informatice la unele consilii judeţene. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Motivul pentru care un bărbat din Alba a pus mâna pe o bâtă și a spart luneta unei mașini. Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Publicat

motivul pentru care un bărbat din alba a pus mâna

Motivul pentru care un bărbat din Alba a pus mâna pe o bâtă și a spart luneta unei mașini, este descris în motivarea instanței din Blaj. Un bărbat a fost recent condamnat pentru distrugere, de către judecători. 

Condamnarea a venit la mai bine de doi ani și jumătate de la comiterea faptei. Este vorba despre o faptă comisă în luna august a anului 2021. În data de 26 aprilie 2024, Judecătoria Blaj a dat o sentință în instanță.

Ce s-a întâmplat

Distrugerea s-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trupa Altar, concert de rock simfonic la Filarmonica Transilvania, la aniversarea a 33 de ani de existență

Publicat

2k fila 30.04.png

Trupa Altar marchează 33 de ani de existență printr-un concert de rock simfonic susținut alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

O tradiție începută sub bagheta dirijorului Paul Mann alături de legendara trupă Deep Purple continuă la Filarmonica de Stat „Transilvania”. După Vița de Vie și Subcarpați, este rândul băieților de la Altar să urce, în premieră, pe scena din Auditorium Maximum (Colegiul Academic), alături de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajări la stat: POSTURI vacante în instituții publice din județul Alba. LISTA, condiții pentru candidați, calendar

Publicat

angajări la stat: posturi vacante în instituții publice din județul

Angajări la stat. În această perioadă sunt vacante mai multe posturi în instituții publice din județul Alba. Se organizează concursuri pentru ocuparea acestora. 

Candidații interesați trebuie să îndeplinească mai multe condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Lista posturilor vacante

Angajări la stat: Alba Iulia

Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia

  • muncitor calificat (bucătar) IV – 2 posturi

Condiții: studii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FLORII 2024. Tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu este bine să faci în 28 aprilie. La ce sunt folosite ramurile de salcie

Publicat

florii 2024. tradiții, obiceiuri și superstiții. ce nu este bine

Sărbătoarea de Florii, prin care credincioșii sărbătoresc intrarea Domnului în Ierusalim, marchează o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții legate de momentul din an și renașterea naturii.

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramurile de salcie sau măslin, cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim) este sărbătorită la o săptămână înaintea Învierii Domnului.

Vezi și MESAJE de FLORII 2024: Idei de urări pentru cei care poartă nume de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe