Connect with us

ACTUALITATE

Trupele ucrainene au capturat un nod feroviar, soldații ruși abandonează pozițiile

Publicat

steag ucraina sursa foto pixabay
fotografie cu caracter ilustrativ

Oficialii ucraineni au distribuit sâmbătă fotografii care arată că steagul deasupra a fost ridicat de trupele ucrainene, deasupra principalului oraș feroviar care a aprovizionat forțele rusești din nord-estul Ucrainei.

Toate acestea, în timp ce o prăbușire a frontului rusesc amenința să se transforme într-o debandadă, potrivit Reuters.

Un jurnalist Reuters aflat în zona vastă recucerite în ultimele zile de forțele ucrainene, a văzut polițiști ucraineni care patrulau prin orașe și cutii de muniție care zăceau în grămezi pe poziții abandonate de soldații ruși care au fugit.

Ucrainenii au ajuns acum în orașul Kupiansk, unde converg liniile de cale ferată care leagă Rusia de estul Ucrainei, principala rută logistică a Moscovei, ceea ce ar putea duce la căderea în capcană a mii de soldați ruși.

Natalia Popova, consilier al șefului consiliului regional din Harkov, a distribuit pe Facebook fotografii cu trupe care țin un steag ucrainean în fața primăriei din Kupiansk. Un steag rusesc se afla la picioarele lor. „Kupiansk este Ucraina. Glorie forțelor armate ale Ucrainei”, a scris ea.

În Hrakove, unul dintre satele recucerite, jurnaliștii Reuters au văzut vehicule arse care purtau simbolul „Z” al invaziei ruse, precum și mormane de gunoaie și muniție abandonată.

„Bună ziua tuturor, suntem din Rusia”, era scris cu spray pe un zid.

Trei cadavre zăceau într-o curte, în saci albi.

Trupele ucrainene au capturat un nod feroviar, soldații ruși abandonează pozițiile: Ce a declarat șeful poliției ucrainene

Șeful regional al poliției, Volodymyr Timoșenko, a declarat că poliția ucraineană a verificat identitățile locuitorilor locali care au trăit sub ocupație rusă din a doua zi a invaziei.

„Prima funcție este de a le oferi ajutorul de care au nevoie. Următoarea funcție este de a documenta crimele comise de invadatorii ruși pe teritoriile pe care le-au ocupat temporar.”

Capturarea cel puțin a unei părți din Kupiansk, dacă se confirmă, lasă potențial mii de soldați ruși blocați pe linia frontului și fără provizii. Reuters nu a putut verifica în mod independent situația din oraș.

În ultimele zile, Ucraina a cucerit o porțiune uriașă de teritoriu în estul țării, în cel mai rapid avaans de când a oprit asaltul asupra capitalei Kiev în martie.

Într-un discurs video susținut în cursul nopții, președintele Volodimir Zelenski a declarat că cel puțin 30 de așezări au fost eliberate în regiunea Harkov.

Trupele ucrainene au capturat un nod feroviar, soldații ruși abandonează pozițiile: Ce a recunosc Moscova

Moscova a recunoscut că linia sa de front a cedat în Harkov, dar a declarat că trimite trupe suplimentare pentru a întări zona.

Șeful administrației instalate de Rusia în zonele ocupate din provincie, Vitaliy Ganchev, a descris avansul ca fiind o victorie ucraineană și a cerut civililor să fugă.

Oleksiy Arestovych, un consilier al biroului prezidențial ucrainean, a declarat, într-o înregistrare video postată pe YouTube, că rușii din Izium sunt aproape izolați.

Reuters nu a reușit să verifice imediat rapoartele care descriu situația din Izium. Ganchev, oficialul regional instalat de ruși, a inclus Izium printre orașele în care a spus că civilii ar trebui să se evacueze.

„Vedem acum succese la Herson, vedem unele succese la Harkov, așa că este foarte, foarte încurajator”, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei conferințe de presă la Praga.

Zeci de mii de oameni au fost uciși, milioane de oameni au fost alungați din casele lor, iar forțele rusești au distrus orașe întregi de la lansarea a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” pentru a „dezarma” Ucraina. Rusia neagă că a vizat civili.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe