EVENIMENT
Tulcea: A început procedura de schimbare a permiselor de pescuit familial

În primele zile ale anului, doar 20 din cei aproape 1.000 de deținători de permise de pescuit familial din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) s-au prezentat la sediul Administrației RBDD pentru a-și reînnoi permisele, conform informațiilor furnizate de guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete.
Încă de la finele anului trecut, instituţia din subordinea Ministerului Mediului a anunţat că în 2024 toate permisele de pescuit familial trebuie schimbate, deoarece multe sunt vechi şi deteriorate, iar în plus, unele au fost emise de primării, altele de Administraţia RBDD, în conformitate cu legislaţia în continuă modificare, aşa încât evidenţa permiselor de pescuit pentru consumul familial şi efortul de pescuit real din deltă au fost denaturate.
Guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete, a precizat pentru AGERPRES că anul trecut instituţia pe care o conduce a vizat 971 de permise de pescuit familial, iar de la începutul acestui an doar 20 de posesori ai unor asemenea acte s-au prezentat la sediul Administraţiei pentru a-şi înnoi permisele.
Pentru a primi permise noi de pescuit familial, solicitanţii trebuie să depună o cerere, permisul vechi, o copie după actul de identitate, două poze tip buletin şi să plătească o taxă de 4,2 lei.
În baza acestui permis, persoanele care locuiesc în RBDD pot reţine trei kilograme de peşte pe zi sau un singur exemplar care depăşeşte această cantitate, pentru această captură ele putând folosi doar maximum patru lansete sau patru undiţe cu câte două cârlige fiecare, două setci sau două vintire.
Potrivit legislaţiei în vigoare, permisele nu se eliberează persoanelor cu cazier pentru infracţiuni prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 317/2009, cu completările ulterioare. Agerpres
EVENIMENT
Leul a scăzut din nou față de euro. La 1000 de euro plătim în plus 100 de lei. Cine este afectat

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei. Este în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei.
Cursul a fluctuat semnificativ în zilele după primul tur al alegerilor. În 9 mai, euro a scăzut ușor, la 5,1165 lei, după trei zile de cotații record. Luni ajunsese la 5,0995 lei. În 14 mai, a crescut și a depășit 5,1 lei pentru un euro. Practic, la 1000 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Program special la Evidența Persoanelor Cluj, în perioada alegerilor pentru Președintele României

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj își modifică programul de lucru în weekendul alegerilor. Astfel, în zilele de 17 și 18 mai 2025, clujenii care nu dețin un act de identitate valabil pot solicita sau ridica documentele necesare pentru a vota.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în scopul asigurării condiţiilor necesare…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Polițist din Cugir, erou pentru o femeie de 96 de ani, imobilizată la pat. A salvat-o dintr-un incendiu

Polițist din Cugir, erou pentru o zi: a salvat dintr-un incendiu o femeie de 96 de ani, imobilizată la pat.
Un gest de curaj și devotament a avut loc miercuri la Cugir, unde un polițist aflat în timpul serviciului a intervenit prompt pentru a salva viața unei femei, în urma unui incendiu izbucnit într-un imobil din oraș.
Femeia, în vârstă de 96 de ani, era imobilizată la pat.
Agent-șef principal de poliție Ovidiu Văsian, din cadrul Poliției Orașului Cugir, a fost primul care…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Amenzi de aproape 100.000 de lei date de polițiști și jandarmi în Alba, în 24 de ore. Verificări în trafic, permise reținute

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au aplicat amenzi de aproape 100.000 de lei, în cadrul acțiunilor în sistem integrat din ultimele 24 de ore. Au fost verificări în trafic, iar unii șoferi au rămas fără permise.
Potrivit IPJ Alba, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 393 de verificări de persoane și 201 verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Au fost constatate 197 abateri de natură contravențională, majoritatea…
Citește mai mult pe Alba24.ro