Connect with us

EVENIMENT

Turcan: Actele normative privind reintroducerea şomajului tehnic şi a zilelor libere pentru părinţi, spre publicare în Monitorul Oficial

Publicat

Cele două acte normative privind reintroducerea şomajului tehnic şi a zilelor libere plătite pentru părinţi vor merge în scurt timp la Monitorul Oficial pentru publicare. Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de către ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„Ştiu că sunt măsuri aşteptate de oameni, tocmai de aceea am accelerat procedura de adoptare astfel încât ele să poată intra în vigoare în cel mai scurt timp posibil.

Tot din acelaşi motiv, nu vreau să existe niciun dubiu referitor la conţinutul şi la aplicarea lor: angajaţii, angajatorii şi părinţii vor primi în continuare sprijin din partea statului, aşa cum au primit în toată perioada stării de urgenţă şi de alertă, pentru că aplicarea prevederilor acestor ordonanţe este o chestiune de zile.”, a precizat Turcan.

Cine va beneficia de șomaj tehnic până la finele anului 2021

Ministrul Muncii a menţionat faptul că Măsura şomajului tehnic, adică acordarea indemnizaţiei de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 se va aplica până la 31 decembrie 2021, pentru unele categorii de beneficiari.

Astfel, printre beneficiari sunt salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parţial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire şi control ale infecţiilor cu SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administraţia publică centrală şi/sau a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, stabilite în funcţie de incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate.

Totodată, de această măsură beneficiază şi salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepţia salariaţilor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.

Măsura şomajului tehnic se aplică şi pentru profesionişti precum comercianţii, întreprinzătorii, operatorii economici, dar şi orice alte persoane autorizate să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, persoane implicate în activităţi sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenţi medicali, maseuri, kinetoterapeuţi etc.

Zile libere plătite pentru părinți, dacă s-au suspendat cursurile, până la sfârşitul anului şcolar 2021 – 2022

„Părinţii vor beneficia de zile libere plătite, adică a unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în cazul suspendării cursurilor cu prezenţă fizică, până la sfârşitul anului şcolar 2021 – 2022.

Beneficiază de această măsură părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.”, a subliniat Raluca Turcan.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”, organizată de APPC Cluj

Publicat

dezbatere e1713888360986.jpg

Asociatia Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) invită clujenii, joi, 25 aprilie, ora 18.00, la o dezbatere cu tema ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie” găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (BCU).

Se vor dezbate teme ca alegerile, rolul presei în alegeri, ghiduri de bune practici în mediatizarea alegerilor, dezinformare și fake news.

Clujenii sunt invitați la DEZBATEREA ”Presa clujeană și Alegerile din 9 iunie”,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Grădinița „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia va fi echipată cu panouri fotovoltaice. A câștigat un proiect pilot

Publicat

grădinița „dumbrava minunată” din alba iulia va fi echipată cu

Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia va fi echipată cu sisteme performante de panouri fotovoltaice. Instituția a câștigat un proiect pilot derulat de Asociația Inspiraction, denumit „Gesturi mici pentru practici mari”. Campania este axată pe promovarea educației despre economie circulară în grădinițe sau școli și a inclus un concurs de reciclare între acestea. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința din 29…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un livrator Bolt Food din Sri Lanka a intrat cu mopedul pe roșu într-o intersecție din centrul Clujului. E la spital

Publicat

bolt 4.jpeg

Polițiștii clujeni anunță că marți seara fost înregistrat un accident de circulație la intersecția dintre Piața Ștefan cel Mare și Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări efectuate a rezultat că, un tânăr de 22 de ani, cetățean străin, care conducea un moped dinspre Piața Timotei Cipariu, ar fi pătruns în intersecția cu Bulevardul Eroilor pe culoare roșie a semaforului electric, fiind acroșat de un autoturism, condus de un bărbat de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră la Galda de Sus și Cetea. Licitația pentru lucrări, lansată în SEAP

Publicat

rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră la galda

Rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră la Galda de Sus și Cetea. Locuitorii din satele Galda de Sus și Cetea din comuna Galda de Jos vor beneficia de rețele de alimentare cu apă și de canalizare, printr-o investiție de peste 13,4 milioane de lei. 

Primăria Galda de Jos a lansat pe 19 aprilie, în SEAP, o licitație pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă și rețele de canalizare menajeră în localitățile Galda de Sus și Cetea.

Valoarea totală a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe