Connect with us

ACTUALITATE

Turcia a autorizat un vaccin propriu împotriva COVID-19

Publicat

Turkovac, un vaccin anti-COVID-19 produs de cercetătorii din Turcia, a fost aprobat de autorităţile din această ţară pentru a fi utilizat în regim de urgenţă şi va putea fi administrat începând de săptămâna viitoare, a anunţat miercuri ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, citat de Reuters şi AFP.

Ministrul Fahrettin Koca a făcut anunţul de miercuri în timpul unei vizite pe care a întreprins-o într-o unitate de producţie în care este fabricat vaccinul Turkovac, situată în Sanlirufa, o provincie din sud-estul ţării.

Specialiştii turci au început să dezvolte vaccinul Turkovac în acest an, însă data de lansare a acestui ser anti-COVID-19 a fost amânată de mai multe ori. Preşedintele Tayyip Recep Erdogan a anunţat că Turcia va distribui noul vaccin pe plan global. De asemenea, preşedintele Erdogan a promis că va trimite 15 milioane de doze de vaccin Turkovac unor ţări din Africa.

O cerere de autorizare în regim de urgenţă pentru acest vaccin cu virus inactivat a fost transmisă în luna noiembrie Agenţiei pentru medicamente din Turcia (TITCK), afiliată Ministerului Sănătăţii din această ţară.

Studii clinice de fază 3 au început în luna iunie, cu 40.800 de participanţi, în Turcia.

Profesorul Ates Kara, membru al consiliului ştiinţific turc, a declarat duminică pentru agenţia de presă Anadolu că vaccinul Turkovac este „foarte eficient”, însă nu a făcut publică rata de eficienţă a acestui ser.

„Până acum, niciuna dintre persoanele vaccinate cu Turkovac nu a dezvoltat o formă gravă de COVID-19 care să necesite spitalizare sau internare într-o secţie de terapie intensivă”, a precizat profesorul Kara.

Turcia, o ţară cu o populaţie de 84 de milioane de locuitori, a administrat deja peste 125 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, furnizate de producătorul chinez Sinovac şi de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech. Totodată, peste 51 de milioane de rezidenţi turci au fost vaccinaţi deja cu schemă completă (două doze), iar autorităţile turce au început să administreze şi doze de supra-rapel („booster”).

Potrivit datelor publicate de Ministerul turc al Sănătăţii, 82,6% din populaţia adultă a ţării (de peste 18 ani) a primit cel puţin două doze de vaccin.

Numărul zilnic al infectărilor cu noul coronavirus s-a stabilizat în Turcia în jurul pragului de 20.000, iar bilanţul zilnic al deceselor asociate COVID-19 a rămas sub 200.

Peste 80.000 de decese asociate COVID-19 au fost înregistrate în Turcia de la începutul pandemiei, potrivit unui bilanţ întocmit de jurnaliştii de la AFP.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Franţa: Peste 60 de migranţi care încercau să ajungă în Anglia la bordul unei ambarcațiuni improvizate, salvaţi în Canalul Mânecii

Publicat

ambarcatiune mare nava
fotografie cu caracter ilustrativ

În total, 63 de persoane au fost salvate pe mare în weekend, în timp ce încercau să ajungă în Anglia la bordul unor ambarcaţiuni improvizate, au informat autorităţile franceze duminică seară, notează AFP.

Centrul regional operaţional de supraveghere şi salvare (Cross) de la capul Gris-Nez a coordonat două operaţiuni de salvare în strâmtoarea Pas-de-Calais în noaptea de sâmbătă spre duminică.

O ambarcaţiune „care şi-a pierdut motorul în apă” a fost salvată în strâmtoare de vasul Societăţii naţionale de salvare în mare, care i-a adus la mal pe cei 46 de naufragiaţi, a precizat prefectura maritimă într-un comunicat.

O navă de sprijin închiriată de stat din aprilie pentru a întări operaţiunile de căutare şi salvare a recuperat, la rândul său, 17 naufragiaţi la bordul unei a doua ambarcaţiuni în largul localităţii Oye-Plage.

Aceste operaţiuni au loc la câteva zile după punerea sub acuzare a cinci militari ai Cross Gris-Nez în ancheta cu privire la moartea a 27 de migranţi în naufragiul ambarcaţiunii lor la sfârşitul anului 2021.

Cei cinci militari, trei femei şi doi bărbaţi, au fost inculpaţi joi, la Paris, pentru că nu au acordat ajutor unei persoane aflate în pericol, şi lăsaţi în libertate.

În acest caz, autorităţile franceze sunt suspectate că au fost chemate în ajutor de peste 15 ori în noaptea naufragiului şi că nu au venit în ajutorul migranţilor.

În ciuda pericolelor traversării uneia dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, mulţi candidaţi la exil se aventurează în fiecare an.

Aproximativ 46.000 de solicitanţi de azil au traversat Canalul Mânecii în 2022, majoritatea afgani, iranieni şi albanezi, iar 8.000 au fost salvaţi în apele franceze.

Agerpres

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul britanic al Sănătății respinge negocierile salariale cu sindicatul asistentelor medicale în ciuda amenințărilor de grevă

Publicat

Arhivă foto

Potrivit Reuters, duminică, ministrul britanic al sănătății, Steve Barclay, a afirmat că guvernul nu va purta negocieri cu sindicatul asistentelor medicale cu privire la salarii, în ciuda amenințărilor acestora cu noi greve.

Oferta guvernului, care include o plată unică echivalentă cu 2% din salarii în exerciţiul financiar 2022/23 şi o creştere salarială de 5% pentru 2023/24, a fost respinsă de membrii Colegiului Regal al Asistenţilor Medicali în aprilie.

Întrebat de Sky News dacă guvernul va relua discuţiile cu sindicatul, Barclay a răspuns: „Nu în privinţa cuantumului salariului”.

Sindicatul îşi votează deja cei 300.000 de membri cu privire la noi acţiuni de grevă în următoarele şase luni.

Sindicatul nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta declaraţiile lui Barclay de duminică. Acesta a declarat că guvernul trebuie să plătească „în mod echitabil” personalul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS).

Relaţia dintre sindicat, care a organizat mai multe greve care au perturbat îngrijirea pacienţilor, şi guvern a devenit tensionată la sfârşitul lunii aprilie, când departamentul de sănătate a limitat durata unei greve după o acţiune legală împotriva RCN.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un tânăr de 23 de ani

Publicat

1659863787 209 google news e1641877964913.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat duminică la Botoșani pentru a prelua un tânăr de 23 de ani, aflat în stare gravă.

Medicii de la Botoșani au decis să îl trimită la o clinică din Iași, după ce starea sa s-a înrăutățit. Bărbatul a fost mușcat de cal în zona gâtului, iar starea sa impunea transferul în județul vecin

Elicopterul SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Au început alegerile municipale și regionale în Spania

Publicat

Arhivă foto

În Spania, secțiile de votare și-au deschis porțile la ora locală 09:00 (07:00 GMT) pentru alegerile municipale și regionale, conform informațiilor furnizate de agențiile de presă internaționale.

Circa 35,5 milioane de alegători (dintre care peste 400.000 de rezidenţi străini) sunt chemaţi la urne în 8.131 de municipalităţi pentru a alege peste 67.000 de consilieri municipali.

La nivel regional, particularităţile calendarului electoral fac ca alegătorii să voteze doar în 12 dintre cele 17 regiuni autonome, dintre care 10 sunt guvernate de la precedentul scrutin (mai 2019) de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al prim-ministrului Pedro Sanchez, fie de unul singur, fie, cel mai adesea, în cadrul unei coaliţii.

Alte două regiuni sunt conduse de Partidul Popular (PP, conservator), principala formaţiune de opoziţie la nivel naţional.

Secţiile de votare urmează să se închidă la orele locale 20:00 (18:00 GMT) în întreaga Spanie.

Au început alegerile municipale și regionale în Spania. Alegerile din duminica aceasta sunt considerate un fel de repetiţie generală

La sfârşitul acestui an (data exactă nu a fost încă fixată) vor avea loc alegeri legislative. Sondajele dau PP câştigător, însă fără majoritate absolută în faţa coaliţiei minoritare de stânga aflate la putere şi formată din PSOE şi partidul stângii radicale Podemos.

Alegerile din duminica aceasta sunt, în acest context, considerate un fel de repetiţie generală.

Pentru spanioli, importanţa lor rezidă şi în faptul că regiunile (comunităţile) autonome au competenţe foarte extinse în raport cu Madridul, educaţia şi sănătatea, de exemplu, numărându-se printre prerogativele lor exclusive.

Rezultatul în număr de sufragii municipale va furniza un prim indiciu foarte aşteptat cu privire la raportul de forţă între socialişti şi PP.

În urmă cu patru ani, PSOE a întrunit cu 1,6 milioane de voturi mai mult decât rivalul său PP.

La nivel regional, dreapta speră să câştige mai multe guverne regionale de la socialişti. Cucerirea a trei sau patru regiuni va fi considerată un succes pentru liderul PP, Alberto Núnez Feijóo. Agerpres

Citește mai departe