ACTUALITATE
Turismul medical, în creştere puternică. Spitalele din marile oraşe contribuie la creşterea gradului de ocupare din hoteluri
Turismul de sănătate a crescut puternic în ultimii trei ani şi a ajuns chiar până la 10% din numărul total al clienţilor unor hoteluri din oraşe mari, precum Bucureşti, Sibiu şi Cluj, potrivit unei analize de specialitate, remisă luni AGERPRES.
Fie că este vorba de rude ale bolnavilor internaţi în spitale sau de cei care ajung pentru controale medicale, fie de femei care vin la clinici renumite pentru operaţii estetice ori străini care ajung în România pentru chirurgia obezităţii, tratamente stomatologice sau pentru relaxare în centrele wellness, acest tip de turism creşte cu 30% în fiecare an.
În primul rând este vorba de români cu probleme de sănătate care vin în oraşe precum Bucureşti, Sibiu sau Cluj, pentru centrele medicale private sau spitalele de stat renumite, se arată în analiza Ibis Continental Hotels.
„La hotel vin şi se cazează fie rudele pacienţilor în timpul operaţiilor, fie ulterior pacienţii, care se întorc în oraş pentru tratamentele şi controalele postoperatorii. Un însoţitor stă minumum două zile în hotel, dar sunt unii care rămân şi zece zile. Caută hoteluri economice, aflate în vecinătatea spitalelor. Sunt ancoraţi total în turismul medical, nu vizitează oraşul şi sunt captivi în hotel, unde mănâncă şi apelează la toate serviciile posibile, de la spălătorie la taxi. Stau toată ziua alături de pacient, la clinică ori la spital, iar seara se întorc şi mănâncă la hotel”, apreciază Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).
El spune că incidenţa mare a bolilor şi degradarea sistemului de sănătate din multe judeţe ale ţării i-au determinat din ce în ce mai tare pe mulţi români ca, mai ales în ultimii ani, să migreze spre marile oraşe atunci când au probleme grave de sănătate.
Alături de pacienţii spitalelor, o altă categorie de turişti autohtoni de sănătate o reprezintă româncele care vin la clinici renumite pentru operaţii estetice sau diverse upgradări pe care le fac ulterior acestor intervenţii.
Nu doar românii sunt turişti de sănătate în hotelurile din ţară, ci şi străinii. Unii dintre ei vin, în ultimii ani, pentru tratamente stomatologice, mult mai ieftine în România decât în ţările lor, dar de aceeaşi calitate. Există şi o anumită categorie de străini care vin pentru chirurgia obezităţii, intervenţii care costă mai puţin în ţara noastră. O a treia categorie sunt turiştii de wellness, care caută centrele de relaxare. Complexul Therme, de exemplu, atrage an de an tot mai mulţi străini, în special israelieni.
„Din acest motiv, ca hotelieri, intenţionăm să luăm legătura cu clinicile private, dar şi cu spitalele mari de stat, şi să construim pachete împreună, încercând să le oferim pacienţilor un serviciu integrat, cu preţuri avantajoase. Modelul funcţionează de ani buni cu succes în străinătate, unde s-a ajuns ca unele case de sănătate să deconteze mai degrabă cazarea într-un hotel decât într-un spital, deoarece e mai ieftin”, a apreciat Călin Ile. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro