EVENIMENT
Turismul rural își revine: Majoritatea pensiunilor rurale din Maramureș au fost rezervate de turiştii români şi străini

Majoritatea pensiunilor rurale din judeţ au fost rezervate pentru vacanţa de Paşti, iar, pe lângă turiştii români, se află şi turişti din Franţa şi Belgia, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), filiala Maramureş, Livia Sima.
„Unul dintre locurile preferate de români şi străini pare a fi în acest an Bârsana, pensiunile din această comună fiind rezervate, dar şi există şi avantajul de a ajunge din această localitate în diverse alte locuri care ar putea fi vizitate, special de sărbători.
Românii care au ales ca destinaţie Maramureşul provin din sudul ţării, dar şi din judeţul Cluj, iar străinii care s-au cazat pentru a marca sărbătoarea Paştelui provin din Franţa şi Belgia. (…)
Cert e că după anii de criză sanitară, încet, încet turismul rural îşi revine, iar investiţiile efectuate pe durata pandemiei acum sunt pozitive, un prim semn că au fost bine gândite, chiar dacă momentul 2020 a fost unul complicat, derutant. Agroturismul maramureşan trece printr-o nouă etapă, aceea a extinderii şi dezvoltării de noi servicii destinate unor turişti din ce în ce mai sofisticaţi, dar şi pentru turişti aflaţi în căutarea unor momente de linişte într-o pensiune de familie”, a spus Livia Sima.
Sărbătorile creştine importante din an aduc în Maramureș un număr apreciabil de turişti din toate zonele ţării, din și din străinătate
Preşedintele ANTREC a mai observat că în ultimii doi ani turiştii români ajung în Maramureş pentru a vedea şi vizita şi obiective pe lângă cazarea obişnuită.
„Regula pare să se fi schimbat în ultimii doi ani, iar turiştii români, pe lângă cazare, masă şi o plimbarea cu căruţa sau participarea la slujba religioasă, doresc să vadă şi obiective culturale, muzee, lăcaşuri de culte, staţiuni montane sau locuri unde se poate servi doar o masă cu familia şi prietenii într-un loc tihnit. (…)
Primăvara e capricioasă în Maramureş, anul acesta, răcoroasă, dimineaţa şi seara, însă, turiştii sunt dornici să încerce aceste schimbări de climă din satele de munte.
Cei mai curajoşi dintre ei vor încerca să urce pe munte pentru relaxare.
Turismul de factură culturală sau religioasă adresat unui segment îngust de turişti e în extindere, indiferent de sezon, iar în sărbătorile creştine importante de peste an, aduc un număr apreciabil de turişti din toate zonele ţării”, a adăugat Livia Sima.
Sima a subliniat că pensiunile din Maramureş sunt apreciate pentru preparatele tradiţionale, specifice sărbătorii pascale, dar şi pentru că unele pensiuni preferă să gătească o mare parte dintre preparate în cuptorul tradiţional sau la cuptorul încălzit cu lemne, fapt ce conferă un gust deosebit mâncării, pâinii şi cozonacilor sau drobului de miel.
De Paști, Muzeul Satului din Baia Mare este deschis publicului
De asemenea, Muzeul Satului din municipiul Baia Mare va fi deschis publicului de sărbătorile pascale, iar în biserica din incintă se va celebra slujba de Înviere.

sursa foto: Facebook/ Muzeul Satului Baia Mare
„Biserica din Deal, situată în Muzeul Satului, va avea un program special de sărbători. Aici, va fi celebrată slujba de Înviere, iar a doua zi de Paşti, biserica va fi din nou deschisă publicului, preoţii urmând să slujească, iar o parte din personalul muzeului, prezent.
A devenit o tradiţie ca în biserica din muzeu să avem slujbe la marile sărbători de peste an, dar şi o dorinţă din partea oamenilor de din oraş de a participa într-un cadru natural de cele mai multe ori în aer liber, deoarece bisericuţa mică din lemn devine neîncăpătoare”, a declarat managerul muzeului, Monica Mare.
În judeţul Maramureş activează peste 500 de pensiuni, moteluri şi hoteluri, mare parte dintre acestea fiind în satele şi comunele de pe Valea Izei şi Valea Mara.
Agerpres
EVENIMENT
Piscina Theodora Golf Club, un refugiu fantastic în natură pentru zilele fierbinți de vară (P)

Sezonul cald a revenit, iar cei care sunt în vacanță ori doar vor să evadeze pentru o zi sau doar pentru câteva ore din orașul încins, au un loc perfect pentru relaxare: piscina exterioară de la Theodora Golf Club.
Unul dintre cele mai liniștite și frumoase refugii din zona Alba Iuliei nu își propune să impresioneze prin agitație sau opulență, ci prin echilibru: apă curată, un șezlong cu umbră, un cocktail rece și un sentiment autentic de vacanță, chiar dacă e doar…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dr. Andrei Coșeriu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, acum la Clinica Doctor Cibu din Alba Iulia (P)

Chirurgia plastică este o specializare foarte complexă ce acoperă o plajă largă de intervenții reconstructive și estetice de remodelare facială și corporală.
Domnul doctor Andrei Coșeriu este chirurg plastician specializat în chirurgia feței, sânilor și a sechelelor post-bariatrice.
După mai mulți ani formatori petrecuți în centrul universitar Cluj-Napoca, acesta și-a desăvârșit activitatea profesională în străinătate, lucrând în centre chirurgicale de referință…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Doi clujeni, în conducerea Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Acțiuni pentru schimbarea actualei Constituții

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), principala organizație non-guvernamentală dedicată ideii monarhice din România, s-a întrunit recent la Biblioteca Națională a României, sala Doina Cornea, pentru congresul membrilor săi, la care au participat și invitați dornici să cunoască modalitatea de acțiune și perspectiva restaurării formei tradiționale de guvernământ, monarhia constituțională, în viitorul apropiat.
În cadrul congresului a fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Angajat al Primăriei Jidvei, condamnat pentru că făcea rachiu și coniac de casă: Cum ”s-a trezit” cu poliția în pivniță

Un bărbat din Jidvei, angajat al primăriei, a fost recent condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj. Motivul pentru care a ajuns în fața instanței a fost detaliat de magistrați în motivarea instanței.
Mai exact, bărbatul producea alcool acasă, în gospodăria sa, iar apoi îl vindea. Din câte se pare acesta făcea coniac și rachiu de casă pe care le vindea fără a avea documente legale. În data de 26 iunie 2025, magistrații Judecătoriei Blaj l-au condamnat pe bărbat, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro