Connect with us

ACTUALITATE

Turiști în pericol, din cauza urșilor care dau târcoale în zona Lacului Sfânta Ana din județul Harghita

Publicathoinariromani.ro

Proprietarii terenului din apropierea Lacului Sfânta Ana solicită luarea unor măsuri urgente în cazul urşilor prezenţi în zonă, aceştia susţinând că turiştii sunt în pericol.

Într-o adresă a Asociaţiei Composesorale Sfânta Ana, „proprietară de drept a terenului din zona lacului Sfânta Ana”, trimisă mai multor instituţii, se arată că în ultima vreme sunt prezenţi în zonă patru urşi adulţi şi şapte pui, de vârste diferite.

Potrivit sursei citate, unul dintre urşii care şi-a făcut apariţia în zonă săptămâna trecută are un comportament agresiv, este obişnuit cu prezenţa oamenilor şi, în ultimele zile, a atacat un turist şi pe unul dintre angajaţii asociaţiei, care încerca să protejeze vizitatorii.

„Vă atragem încă o dată atenţia că, în curând, cu ocazia vizitei Papei şi sărbătoririi Rusaliilor, numărul turiştilor în zonă va creşte la ordinul miilor pe zi, iar prezenţa urşilor care prezintă un comportament agresiv reprezintă un pericol extrem de mare asupra siguranţei vizitatorilor”, se arată în adresa făcută publică pe pagina sa de Facebook de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

În document se mai precizează că au fost luate măsuri pentru prevenirea prezenţei urşilor, respectiv în zonă nu există coşuri de gunoi sau pubele deschise, resturile menajere sunt adunate în tomberoane anti-urs, picnicul în zona lacului este interzis şi zona este curăţată zilnic.

„Reiterăm solicitarea noastră şi vă solicităm respectuos să luaţi măsurile necesare pentru asigurarea siguranţei vizitatorilor şi prevenirea unor incidente tragice la Lacul Sfânta Ana”, se mai arată în adresa care a fost trimisă la Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Consiliul Judeţean Harghita şi Primăria Cozmeni.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos Laszlo, a declarat, pentru AGERPRES, că respectiva adresă încă nu a ajuns la instituţia pe care o conduce, dar în acest caz măsurile pot fi luate de gestionarul fondului de vânătoare din zonă, care poate alunga urşii cu diverse metode şi care trebuie să solicite de la Ministerul Mediului eventuala relocare sau extragere a exemplarelor periculoase.

În context, Gavril Hădâmbaş, fost custode al rezervaţiei şi administrator al serviciului de bărci de agrement de la Lacul Sfânta Ana, spune că urşii nu atacă din senin, ci doar atunci când oamenii se apropie prea mult sau când se interpun între o ursoaică şi puii ei.

„Nu am văzut niciodată un urs care să atace pentru că aşa vrea el, ci doar atunci când oamenii se apropie prea mult de el sau când un om se interpune între o ursoaică şi puii ei, altfel ursul nu atacă”, a afirmat Gavril Hădâmbaş.

În cazul angajatului Asociaţiei Composesorale care a fost atacat de urs atunci când încerca să protejeze vizitatorii, Havril Hădâmbaş susţine că situaţia a fost generată de lipsa de experienţă a acestuia în ceea ce priveşte comportamentul urşilor, în condiţiile în care asociaţia nu dispune de „niciun specialist în ştiinţele naturii”. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Grădina zoologică din Philadelphia a început să vaccineze animalele împotriva COVID-19

Publicat

O femelă lemur pe nume Charlie a devenit primul animal care a primit un vaccin anti-COVID-19 la grădina zoologică din oraşul american Philadelphia, relatează vineri dpa.

Charlie a făcut parte dintr-un grup de 10 animale, între care alţi patru lemuri, patru gorile şi un urangutan de Sumatra, care au fost vaccinate împotriva coronavirusului.

În următoarele săptămâni, 113 animale de la grădina zoologică vor primi fiecare câte un vaccin în două doze dintr-un transport de 240 de doze furnizat de Zoetis, o fostă filială a Pfizer cu sediul în New Jersey, care produce medicamente pentru animale.

Pe teritoriul Statelor Unite au fost raportate cazuri de animale de la grădini zoologice care s-au îmbolnăvit de COVID-19, între care gorile, leoparzi de zăpadă şi tigri de la San Diego Zoo şi Safari Park, iar săptămâna trecută, la Zoo Atlanta, unde mai multe gorile au fost testate pozitiv la noul coronavirus.

Nu au existat cazuri confirmate la grădina zoologică din Philadelphia, însă două gorile au prezentat posibile simptome uşoare, ceea ce a condus la teste care au ieşit negative, a declarat Keith Hinshaw, directorul pentru sănătatea animalelor de la grădina zoologică.

La începutul acestui an, Zoetis a anunţat că va furniza peste 11.000 doze de vaccin către grădini zoologice şi alte organizaţii. Grădinile zoologice nu sunt obligate să dezvăluie public dacă îşi vaccinează animalele împotriva COVID-19, însă au fost câteva care au anunţat acest lucru, între care cele din Oakland, San Diego, Denver, Detroit şi Atlanta. Agerpres

Sursa foto: 6abc.com

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clotilde Armand: DNA a deschis un nou dosar penal legat de activitatea fostului primar al Sectorului 1

Publicat

sursa foto: Facebook

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susţine că procurorii DNA au deschis un dosar penal cu privire la modul în care o companie înfiinţată de fostul edil al sectorului şi de angajaţi ai primăriei a încheiat „contracte de sute de mii de euro” pentru a face publicitate unei machete de spital.

„Procurorii DNA au deschis un nou dosar penal legat activitatea fostului primar al Sectorului 1 şi a administraţiei PSD. Este vorba despre modul în care o companie înfiinţată de fostul primar & angajaţii primărie au încheiat, printre altele, contracte de sute de mii de euro cu principalele televiziuni de ştiri şi cu mai multe site-uri apropiate de PSD pentru a face publicitate unei machete de spital”, a scris Armand, sâmbătă, pe Facebook.

Potrivit edilului, este vorba despre urmărire penală pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi constituire de grup infracţional organizat.

„De asta sunt unii pesedişti atât de disperaţi şi vor să ne demită. Pentru că nu mai curg banii cetăţenilor către televiziunile şi firmele lor de casă. Nu-i nimic. Nu ne lăsăm. Mergem tot înainte. Până la capăt”, a adăugat Clotilde Armand. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Robert Glinţă, nou record naţional la 50 metri spate

Publicat

Înotătorul român Robert Glinţă a stabilit un nou record naţional în proba de 50 de metri spate (bazin de 25 de metri), vineri, la Napoli, în meciul al şaptelea al circuitului profesionist ISL (International Swimming League), a anunţat CS Dinamo pe pagina sa de Facebook.

Glinţă, care a înotat pentru echipa Iron a fost cronometrat cu timpul de 23 sec 03/100 (primul loc), în prima rundă a probei de 50 m spate pentru combinezoane, a fost al doilea în runda a doua (23 sec 93/100), dar a câştigat finala, cu 24 sec 02/100, în faţa americanului Coleman Stewart, 24 sec 22/100.

Joi, în proba clasică de 50 m spate de la Napoli, Glinţă a terminat pe locul secund, în 23 sec 25/100, după Stewart, 23 sec 12/100, iar vineri a fost tot al doilea la 100 m spate, cu 50 sec 31/100, după acelaşi Stewart, 49 sec 31/100.
Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 10.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore

Publicat

Un număr de 10.184 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore.

Dintre acestea, 7.689 reprezintă prima doză şi 2.495 doza a doua, potrivit unei informări transmisă, sâmbătă, de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Din 27 decembrie 2020, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au fost administrate 9.935.978 de doze pentru 5.369.655 persoane, dintre care 5.252.185 au primit schema completă.

În ultimele 24 de ore a fost înregistrată o reacţie adversă de tip general.

De la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 17.100 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.818 de tip local şi 15.282 de tip general. AGERPRES

Citește mai departe