Connect with us

ACTUALITATE

Turişti spaţiali, pregătiţi pentru îmbarcare într-una dintre numeroasele misiuni private gata de lansare

Publicat

Sursă foto: Virgin Galactic

Câteva sute de persoane şi-au cumpărat deja bilet şi s-au antrenat pentru o călătorie spectaculoasă: câteva minute sau câteva zile de imponderabilitate în spaţiul cosmic. Aceşti pasageri, bogaţi sau foarte norocoşi, complet începători, se pregătesc să se îmbarce într-una din numeroasele misiuni private pe punctul de a fi lansate, relatează vineri AFP.

La 60 de ani după ce omul a depăşit pentru prima dată şi această ultimă frontieră, turismul spaţial, prima etapă din deschiderea spaţiului pentru marele public, va deveni în curând o realitate.

Două companii, Virgin Galactic şi Blue Origin, dezvoltă în prezent aeronave capabile să trimită clienţi privaţi timp de câteva minute la o mică distanţă deasupra frontierei cu spaţiul, un zbor denumit suborbital.

”Cea mai vârstnică persoană pe care am antrenat-o avea 88 de ani”, a declarat pentru AFP Glenn King, directorul programului de pregătire spaţială de la Nastar Center, o companie privată care are parteneriate cu actori importanţi din domeniu.

Aproape 400 de viitori pasageri ai Virgin Galactic, mulţi dintre ei ”bărbaţi sau femei de afaceri”, s-au antrenat deja în centrele speciale din Pennsylvania, Statele Unite.

Programul de formare durează doar două zile: cursuri teoretice într-una dintre dimineţi, apoi mai multe simulări în centrifuge speciale. Un braţ cu o lungime de aproape opt metri în rotaţie rapidă reproduce forţa G corespunzătoare aeronavelor în care va zbura clientul. La faţa locului, se află de asemenea o echipă medicală.

Înainte, pentru NASA, antrenamentele puteau dura ”doi ani”, dar astăzi, având în vedere ”numărul de persoane pe care vor să-l trimită în spaţiu (…), trebuie să le reducem la câteva zile”.

Acest lucru este posibil întrucât clienţii ”sunt doar nişte pasageri”, care nu au altceva de făcut decât să ”se relaxeze şi să admire priveliştea”.

Rata de reuşită a programului este de ”99,9%”, a afirmat acesta. Constă în mare parte din a-i asigura că pot suporta acceleraţia – contra unei sume modice cuprinse între 4.000 şi 10.000 de dolari, în funcţie de nevoile de pregătire.

Un obstacol: preţul

Cel mai mare obstacol al programului ”spaţiu pentru toţi” este preţul.

În cazul Virgin Galactic, compania miliardarului britanic Richard Branson, circa 600 de persoane au cumpărat deja bilet la costuri cuprinse între 200.000 şi 250.000 de dolari. Pe listele de aşteptare se află mii de persoane.

Debutul operaţiunilor este prevăzut pentru ”începutul lui 2022”, iar compania preconizează pentru viitor 400 de zboruri pe an. Blue Origin nu a comunicat nici preţul, nici calendarul zborurilor.

În afara costurilor, poate participa oricine, sau există probleme de sănătate care nu permit zborul în spaţiu?

”Nu e nevoie să fiţi într-o stare perfectă de sănătate pentru a putea merge în spaţiu”, a subliniat Glenn King, care spune că a antrenat persoane cu proteze, diabet sau implanturi osoase.

Agenţia americană de reglementare în domeniul aviaţiei, FAA, a recomandat încă din 2006 ca viitorii ”pasageri comerciali” ai zborurilor suborbitale să completeze ”un simplu chestionar” referitor la antecendetele medicale, dar şi la sănătatea mintală.

Chestionarul este mai detaliat şi este asociat efectuării unor investigaţii (analize de sânge, radiografii, analize de urină) pentru zborurile private orbitale care merg mai departe şi durează o perioadă mai îndelungată.

Până pe Lună

Astfel de misiuni, ale căror costuri se ridică de data aceasta la milioane de dolari, sunt prevăzute de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX, care preconizează să trimită patru persoane anul acesta.

În septembrie, ”Inspiration4” va fi prima misiune din lume care va trimite în spaţiu doar civili, fără a fi însoţiţi de un un astronaut profesionist. Miliardarul american Jared Isaacman a închiriat pe cheltuiala sa o rachetă Falcon 9 care va transporta trei pasageri pentru o excursie de trei zile.

Apoi în ianuarie 2022, compania Axiom Space prevede să trimită un fost astronaut şi trei turişti la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Compania preconizează zboruri către ISS la fiecare şase luni, a precizat aceasta pentru AFP.

Şapte turişti au ajuns deja pe avanpostul orbital între anii 2001 şi 2009. Călătoriile au fost intermediate de compania Space Adventures, care a încheiat totodată un acord cu SpaceX pentru a trimite patru clienţi pe orbita Terrei timp de mai multe zile, posibil în 2022.

În cele din urmă, teoretic în 2023, miliardarul japonez Yusaku Maezawa a rezervat un zbor la bordul unei alte rachete a SpaceX, aflată în curs de dezvoltare, pentru a face turul Lunii, alături de alţi opt norocoşi care urmează să fie selectaţi.

Pe când atunci apariţia turismului spaţial de masă? Dificil de spus, potrivit expertului din acest sector Robert Goehlich, din partea Embry-Riddle Aeronautical University. ”Un nou investitor ar putea accelera calendarul” sau un accident, dimpotrivă, l-ar întârzia.

Trebuie întruniţi însă trei factori: securitate, rentabilitate şi… respect faţă de mediu. Acest ultim aspect ”va căpăta un rol dominant” în anii următori, a preconizat acesta. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Metro Urban cere premierului FINANȚAREA obiectivelor de DEZVOLTARE din Florești, Gilău, Baciu, Apahida, Chinteni și Feleacu

Publicat

ciuca 4.jpg

Metro Urban, o asociație care promovează metroul și trenul metropolitan îi cere prim-ministrului Nicolae Ciucă să finanțeze și obiectivele de dezvoltare ale comunelor care compun zona metropolitană Cluj-Napoca .

Reprezentanții Metro Urban consideră de bun augur vizita prim-ministrului Nicolae Ciucă în Cluj-Napoca, cât și susținerea declarativă a obiectivelor de dezvoltare și de infrastructură din județul Cluj, în special din zona metropolitană.

Metro Urban: Investițiile trebuie continuate

Susținerea financiară guvernamentală a proiectelor <<Centurii Metropolitane Cluj>> și <<Metrou Cluj>> este așteptată și importantă, însă în egală măsură și prioritare sunt investițiile directe în obiective din Florești, Gilău, Baciu, Apahida, Chinteni și Feleacu, comune legate ombilical de municipiul Cluj-Napoca și a căror dezvoltare trebuie susținută guvernamental, spun aceștia.

Citește și: Ciucă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Săptămâna prevenirii criminalității în Alba: Lecții de educație rutieră și acțiuni preventive susținute de polițiști

Publicat

ipj alba lectii copii 2 1000x600.jpeg

Activitățile desfășurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba,  în cadrul evenimentului  ”Săptămâna Prevenirii Criminalității”, au avut peste 4.000 de beneficiari în perioada 22– 27 mai (elevi, cadre didactice, femei, vârstnici, membri ai asociaţiilor de proprietari). Vineri, ultima zi din cadrul evenimentului național  a fost dedicată creșterii siguranței rutiere și prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului.

Polițiștii au susținut lecții de educație rutieră în unități de învățământ din județul Alba, la care au luat parte preșcolari și elevi.

Pe lângă lecțiile teoretice, au fost organizate lecții…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludovic Orban: Am un gust amar că oameni precum Boc, Buda, Tișe au ajuns la asemenea hal de prostituție să joace tango cu PSD

Publicat

orban 1.jpg

Președintele Partidului Forța Dreptei Ludovic Orban a declarat că a rămas cu un gust amar după ce a văzut că foștii săi colegi din PNL, Boc, Buda, Tișe au putut să ajungă la un asemenea hal de prostituție încât să joace tango cu PSD.

Orban a declarat vineri la prezentarea filialei Cluj a Forței Dreptei că decizia de a refuza complicitatea cu PSD, impusă de Iohannis, este principalul motiv care a stat la baza deciziei sale de a porni noua construcție politică

”Forța Dreptei are menirea de a construi un pol politic de dreapta care să reprezinte electoratul de dreapta trădat de PNL și Iohannis. Peste 60% dintre români consideră că PSD etse un partid care face rău României.

orban 2

Conducerea PNL, care avea posibilitatea de a continua un program de centru dreapta, a preferat să aducă PSD la putere. Pentru mine și colegii mei a fost momentul în care am spus un nu categoric. Astăzi, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Calendar an școlar 2022-2023 în Alba: când vor avea elevii vacanța din februarie, decisă la nivel județean

Publicat

isj alba1.jpg

Inspectoratul Școlar Județean Alba a decis perioada de vacanță de o săptămână din luna februarie, care era lăsată de minister la alegerea IȘJ local.

Elevii vor avea, anul viitor, vacanță de o săptămână din 20 februarie.

Reamintim că structura anului școlar a fost modificată. Pentru 2022-2023 vor fi alternate module de învățare de 6-8 săptămâni cu module de repaus, vacanțe scurte.

Anul şcolar 2022 – 2023 începe la data de 1 septembrie 2022, se încheie la data de 31 august 2023 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri.

Cursurile anului şcolar 2022 – 2023 încep la data de 5 septembrie 2022, prevede ordinul ministrului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate