ACTUALITATE
UBB se extinde în Cluj Innovation Park. În ce investește un milion de euro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se extinde în Cluj Innovation Park cu șase centre de cercetare-dezvoltare-inovare și un institut. Investiția anunțată de universitatea clujeană este de peste un milion de euro.
În anul 2020, UBB e înfiinţat şase Şcoli Academice/de Ştiinţă. Este vorba de Școala de științe ale naturii şi ale vieţii; Școala de inginerie/tehnologie; Școala de sănătate; Școala de științe sociale; Școala de științe umaniste şi arte și Școala de teologie.
Pe de altă parte, Institutul de Studii Avansate în Știință și Tehnologie Institutul STAR-UBB, este deja un institut de excelență cu tradiție al UBB, având rolul de a identifica, susţine şi dezvolta acele componente din UBB prin care universitatea poate fi un actor academic competitiv şi de excelenţă la nivel naţional şi internaţional.
Prin acest nou proiect de dezvoltare strategică, fiecare Școală academică/de știință din UBB va avea un Centru asociat, cu rol de hub integrativ și platformă de cooperare între unitățile academice cuprinse în fiecare Școală, arată reprezentanții Universității.
Este vorba de Centrul Virtual Labs, asociat Școlii Academice de Ştiinţele Naturii şi ale Vieţii; Centrul Virtual & Practical Engineering, asociat Școlii Academice de Inginerie şi Tennologie; Centrul eHealth/tHealth, asociat Școlii Academice de Sănătate; Centrul Big Data & Machine Learning, asociat Școlii Academice de Ştiinţe Sociale; Centrul Digital Arts & Humanities, asociat Școlii Academice de Ştiinţe Umaniste şi Arte; și Centrul Etics & Sacred Musics, asociat Școlii Academice de Teologie.
Centrele vor forma o reţea academică (STAR-UBB-Network), coordonată de Institutul STAR-UBB, care se…

Potrivit anunțului făcut vineri de către BBC, cea de-a 67-a ediție a concursului Eurovision, care s-a desfășurat recent în Liverpool, a atras atenția a 162 de milioane de telespectatori. De asemenea, BBC a evidențiat creșterea audienței evenimentului pe rețelele sociale, conform transmisiei AFP.
Regatul Unit a găzduit ediţia din acest an a Eurovision în locul Ucrainei, ţară câştigătoare în urmă cu un an, care însă nu a putut organiza competiţia din cauza războiului cu Rusia.
Concursul „nu a fost niciodată atât de popular”, susţine într-un comunicat Noel Curran, directorul European Broadcasting Union (EBU), care reuneşte instituţiile media care difuzează evenimentul.
Audienţa transmisă de organizatori cuprinde telespectatorii din 38 de ţări, unde concursul a fost transmis.
În Regatul Unit, 9,9 milioane de persoane au urmărit finala, ce a avut loc la 13 mai, în creştere cu 12% faţă de 2022, reprezentând o cotă de audienţă de 63%.
Concursul Eurovision a fost urmărit de 162 de milioane de telespectatori. În Suedia, 2,3 milioane de oameni au urmărit finala
În Suedia, ţara concurentei câştigătoare, Loreen (cu piesa „Tattoo”), 2,3 milioane de oameni au urmărit finala, reprezentând o cotă de audienţă de 82,3%.
În mod tradiţional, concursul Eurovision este foarte popular în ţările nordice, menţionează AFP.
Competiţia a fost foarte urmărită şi pe internet, cu 7,6 milioane de spectatori pe YouTube, dintre care 3,2 milioane pentru semifinalele organizate pe 9 şi respectiv 11 mai.
Eurovisionul a fost urmărit şi pe TikTok de 4,8 milioane de persoane, iar clipurile video cu haştagul #Eurovision au adunat nu mai puţin de 4,8 miliarde de vizionări în perioada 30 aprilie – 15 mai, conform AFP.
În premieră la ediţia din acest an, persoanele care nu locuiesc în una dintre cele 37 de ţări participante au putut vota pentru concurentul preferat. Astfel au fost înregistrate voturi provenite din peste 100 de ţări neparticipante la concurs, printre care SUA, Canada, Kosovo, Luxemburg sau Noua Zeelandă.Agerpres

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie pentru Capitală, vineri se așteaptă condiții meteorologice instabile în București, cu ploi și vânt.
Astfel, până vineri la ora 23.00, vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50-60 km/h.
Temperatura maximă va fi de 25-26 de grade.
(sursa: Mediafax)