Connect with us

ACTUALITATE

UBB se extinde în Cluj Innovation Park. În ce investește un milion de euro

Publicat

ubb3 e1639656908346.jpg

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se extinde în Cluj Innovation Park cu șase centre de cercetare-dezvoltare-inovare și un institut. Investiția anunțată de universitatea clujeană este de peste un milion de euro.

În anul 2020, UBB e înfiinţat şase Şcoli Academice/de Ştiinţă. Este vorba de Școala de științe ale naturii şi ale vieţii; Școala de inginerie/tehnologie; Școala de sănătate; Școala de științe sociale; Școala de științe umaniste şi arte și Școala de teologie.

Pe de altă parte, Institutul de Studii Avansate în Știință și Tehnologie Institutul STAR-UBB, este deja un institut de excelență cu tradiție al UBB, având rolul de a identifica, susţine şi dezvolta acele componente din UBB prin care universitatea poate fi un actor academic competitiv şi de excelenţă la nivel naţional şi internaţional.

Prin acest nou proiect de dezvoltare strategică, fiecare Școală academică/de știință din UBB va avea un Centru asociat, cu rol de hub integrativ și platformă de cooperare între unitățile academice cuprinse în fiecare Școală, arată reprezentanții Universității.

Este vorba de Centrul Virtual Labs, asociat Școlii Academice de Ştiinţele Naturii şi ale Vieţii; Centrul Virtual & Practical Engineering, asociat Școlii Academice de Inginerie şi Tennologie; Centrul eHealth/tHealth, asociat Școlii Academice de Sănătate; Centrul Big Data & Machine Learning, asociat Școlii Academice de Ştiinţe Sociale; Centrul Digital Arts & Humanities, asociat Școlii Academice de Ştiinţe Umaniste şi Arte; și Centrul Etics & Sacred Musics, asociat Școlii Academice de Teologie.

Centrele vor forma o reţea academică (STAR-UBB-Network), coordonată de Institutul STAR-UBB, care se…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

RESTRICŢII auto. ORAR. Trei transporturi AGABARITICE prin Cluj şi Transilvania. Vor OCUPA peste 3,5 metri din lăţimea şoselelor

Publicat

transport agabaritic intern international 1 800x480 1.jpg

Trei transporturi agabaritice care vin de la Vama Borş vor străbate o parte din Transilvania, miercuri, printre localităţi numărându-se şi Clujul. În trafic vor fi restricţii de circulaţie.

„Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, astăzi, 19 ianuarie, se vor desfăşura trei transporturi agabaritice, pe traseul: PTF Borş II – A 3 – DN 19 – Centura Oradea – DN 1 – A 3 – DN 1F – mun. Cluj-Napoca – Centura Apahida – Vâlcelele – DN 1C – DJ 161D – DJ 172F – DN 17 – Utriu.

Primul transport va pleca la ora 20:00 şi este format dintr-un camion cu lungimea de 42,90 metri, lăţimea de 3,50 metri şi greutatea de 33,36 tone, al doilea va pleca la ora 21.30 şi are lungimea de 48,80 metri, lăţimea de 3,50 metri şi greutatea de 33,20 tone, iar cel de-al treilea va pleca la ora 23.00 şi este format dintr-un camion cu lungimea de 42,80 metri, lăţimea de 3,50 metri şi greutatea de 33,30 tone.

Viteza de deplasare va fi adaptată condiţiilor de trafic. În conformitate OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depăşiri este de 70 km/oră.

Convoaiele vor fi însoţite pe traseul precizat de echipaje ale poliţiei rutiere”, informează Centru Infotrafic al Poliţiei Române.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se ridică majoritatea restricţiilor în Anglia

Publicat

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri că la 27 ianuarie se va pune capăt majorităţii măsurilor introduse pentru a limita răspândirea rapidă a variantei Omicron a noului coronavirus, urmând ca din martie să se renunţe la izolarea persoanelor testate pozitiv, transmite AFP.

Începând de joi, 27 ianuarie, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite mari întruniri nu va mai fi necesar un certificat sanitar, a anunţat Boris Johnson în parlament.

‘În condiţiile în care COVID devine endemic, trebuie să înlocuim obligaţiile legale prin sfaturi şi recomandări’, a explicat el.

Şeful guvernului britanic a afirmat că nu va mai prelungi regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, atunci când măsura va expira la 24 martie, însă decizia ar putea fi chiar devansată.

‘Nu obligăm legal oamenii să se izoleze dacă au gripă’, a explicat el.

În Marea Britanie, unde mai mult de 152.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au decedat, cele mai recente date disponibile arată o scădere cu aproape 40% a numărului de cazuri noi săptămânale şi o stabilizare a numărului de pacienţi spitalizaţi. Concomitent scade şi numărul celor aflaţi la terapie intensivă, aflat oricum la un nivel redus în timpul valului Omicron.

Această relaxare a unor măsuri considerate de către o parte a majorităţii conservatoare ca îngrădind libertăţile survine mai devreme decât se aştepta şi într-un context de criză fără precedent pentru Boris Johnson, adâncit în scandalul petrecerilor de la reşedinţa sa din Downing Street în timpul perioadelor de lockdown.

În Regatul Unit, fiecare naţiune constitutivă îşi decide politica în materie de sănătate.

Marţi, guvernul scoţian a anunţat ridicarea majorităţii restricţiilor începând de lunea viitoarea. Discotecile se vor putea redeschide, iar capacităţile de primire ale sălilor de spectacole vor fi crescute.

Până acum, doar trei familii diferite puteau să se întâlnească în spaţii închise, dar această limită va fi la rândul ei anulată.

Totuşi, telemunca rămâne recomandată.

La rândul său, guvernul Ţării Galilor, unde valul Omicron a trecut de vârful de cazuri, a anunţat săptămâna trecută o ridicare treptată a restricţiilor.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Finanţare de 42,8 milioane de lei pentru extinderea sistemului de termoficare, la Botoșani

Publicat

consiliul local focsani enet 603979170 601x600.jpg

Municipiul Botoşani va beneficia de o finanţare de 42,8 milioane de lei pentru extinderea sistemului de termoficare, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Cosmin Andrei, relatează AGERPRES.

Potrivit acestuia, finanţarea este asigurată Programul Operaţional Infrastructură Mare 2015- 2020, proiectul având în vedere reabilitarea reţelelor termice secundare din cinci ansambluri de locuinţe.

“Acest proiect substanţial pentru municipiul Botoşani îşi propune continuarea dezvoltării infrastructurii de termoficare din municipiu şi se referă la reducerea pierderilor de energie termică în reţelele de transport şi distribuţie, îmbunătăţirea parametrilor tehnici de transport şi distribuţie a energiei termice şi îmbunătăţirea siguranţei şi calităţii apei calde şi căldurii furnizate consumatorilor casnici şi non-casnici”, a afirmat Andrei.

În baza acestui proiect, vor fi racordate la reţeaua de termoficare administrată de societatea comercială Modern Calor SA cel puţin 20 de instituţii publice din municipiu, printre care mai multe unităţi de învăţământ, unităţi de cultură sau spitale.

De asemenea, va fi modernizat sistemul de pompare a agentului termic din centrala de producţie a Modern Calor.

Sursa: AGERPRES

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

George Simion și-a luat SICTIR de la niște clujeni. Cum a răspuns liderul AUR

Publicat

aur cluj george simion.jpg

Liderul AUR, deputatul George Simion, a fost primit cu brațele deschise, miercuri, la Cluj-Napoca de către grupul său de susținători. Acesta a venit în Transilvania să susțină caravana pentru demiterea președintelui României, Klaus Iohannis.

George Simion a primit în dar o icoană, pâine cu sare și un pahar mic de tărie.

La prânz a avut și o întâlnire cu primarul Emil Boc, în cadrul căreia și-a afirmat susținerea pentru proiectul de reorganizare administrativă a țării.

În fața Teatrului Național, un grup de tineri au afișat mesaje împotriva acestuia. ”AUR Legionar” și ”Hai sictir”

”Să se lase USR-iștii de apucături din astea, că fiecare are dreptul să existe în țara asta. Vă iubim și pe dumneavoastră, chiar dacă voi nu ne iubiți”, le-a dat replica George Simion.

 

foto: facebook Bogdan Stanciu

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe