Connect with us

EVENIMENT

Ucraina cere lumii să „dea dovadă de putere” după bombardamente lângă centrala nucleară Zaporojie

Publicat

zelenski ucraina

Ucraina a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și a subliniat riscurile și consecințele unei potențiale catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde au avut loc noi bombardamente.

Oficialii ucraineni și cei instalați de Rusia se acuză reciproc de atacurile din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, conform Reuters.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a avertizat pe soldații ruși că, dacă atacă orașul Enerhodar, acum controlat de Rusia, sau dacă îl folosesc ca bază de unde să tragă, atunci vor deveni o „țintă specială”.

„Dacă prin acțiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecințele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a spus el într-un discurs ținut luni seara târziu, cerând noi sancțiuni pentru sectorul nuclear rusesc.

 

Ucraina cere lumii să „dea dovadă de putere” după bombardamente lângă centrala nucleară Zaporojie: va însemna că lumea a pierdut

 

 

„Dacă acum lumea nu dă dovadă de forță și hotărâre pentru a apăra o singură centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut.”

Organismul mondial de supraveghere nucleară a avertizat asupra unui dezastru dacă luptele nu se vor opri.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat că aproximativ 25 de obuziere M777 fabricate în SUA au lovit în apropierea centralei nucleare și a zonelor rezidențiale în decurs de două ore.

Agenția rusă de știri Interfax, citând serviciul de presă al administrației numite de Rusia la Enerhodar, a declarat că forțele ucrainene au deschis focul, cu explozii în apropierea centralei nucleare.

Însă, potrivit șefului administrației districtului Nikopol, care se află peste râu de Enerhodar și care rămâne sub control ucrainean, forțele ruse au fost cele care au bombardat orașul pentru a încerca să dea impresia că Ucraina îl atacă.

„Rușii cred că pot forța lumea să se conformeze condițiilor lor bombardând centrala nucleară (NPP) Zaporojie”, a scris pe Twitter Andriy Yermak, șeful Statului Major al președintelui ucrainean.

Forțele rusești au continuat să bombardeze orașe și localități – Velika Kostryumka, în sud, și Marhanets – situate vis-a-vis de centrala nucleară Zaporizhhia, potrivit unui raport al districtului de sud al forțelor armate ucrainene pe Facebook.

Ucraina cere lumii să „dea dovadă de putere” după bombardamente lângă centrala nucleară Zaporojie: 23 de soldați ruși

Forțele ucrainene au ucis 23 de soldați ruși și au distrus două poziții întărite, a adăugat acesta.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă.

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că are capacitatea logistică și de securitate pentru a sprijini o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dacă atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avut o convorbire telefonică cu Guterres pentru a discuta condițiile de funcționare în siguranță a centralei, a declarat luni ministerul.

„În strânsă cooperare cu agenția și conducerea acesteia, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiștii AIEA să fie prezenți la centrală și să ofere o evaluare veridică a acțiunilor distructive ale părții ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Însă Igor Vișnevetski, adjunctul șefului departamentului de proliferare nucleară și control al armelor din cadrul ministerului de externe, a fost citat ulterior spunând că ar fi prea periculos pentru orice misiune a AIEA să traverseze capitala Kiev pentru a inspecta centrala.

Ucraina cere lumii să „dea dovadă de putere” după bombardamente lângă centrala nucleară Zaporojie: Ucraina a prelungit luni legea marțială

„Imaginați-vă ce înseamnă să treacă prin Kiev – înseamnă că ajung la centrala nucleară prin linia întâi”, a declarat Vishnevetsky, citat de agenția de știri RIA.

Ucraina, unde parlamentul a prelungit luni legea marțială pentru încă trei luni, a declarat de săptămâni întregi că plănuiește o contraofensivă pentru a recuceri Zaporojie și provincia vecină Herson, cea mai mare parte a teritoriului pe care Rusia l-a cucerit după invazia sa din 24 februarie și pe care încă îl deține. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Directivă europeană cu obligații pentru producători

Publicat

produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri

Produsele ieșite din garanție vor putea fi reparate la prețuri rezonabile. Dreptul la reparare pentru consumatori a fost adoptat de Parlamentul European. Legislația prevede obligații pentru producători, în relația cu clienții.

Parlamentul European a adoptat marți, 23 aprilie, directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile. Acestea încurajează consumatorii să prelungească ciclul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poșta Română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, apartamente și terenuri. A lansat o platformă imobiliară

Publicat

poșta română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, apartamente

Poșta Română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, spații pentru birouri, apartamente și terenuri. Acestea nu au mai fost utilizate de mai mulți ani. Compania a lansat miercuri un portal imobiliar prin intermediul căruia va închiria aceste proprietăți.

„Poşta are cam 2.000 de proprietăţi. Din cele 2.000, 1.000 sunt în circuit poştal, deci nu ne atingem de ele. Restul de 1.000 sunt valorificate spre închiriere.

Din cele 1.000 care sunt deschise spre închiriere,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident grav în comuna Sânpaul. Trei bărbați răniți, duși la spital de echipajele SMURD și SAJ

Publicat

accident 1 1 e1714007298381.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și a Gărzii Aghireșu au intervenit miercuri seară la un grav accident rutier petrecut pe E 81, pe raza localității Șardu, comuna Sânpaul.

La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj SAJ, unde au găsit un autoturism și două autoutilitare avariate.

Într-unul dintre vehicule se afla încarcerat un bărbat, în vârstă de aproximativ 30 de ani, ce prezenta…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Publicat

florentin burz subprefect clu psd 4.jpg

Florentin Burz este noul subprefet al județului Cluj. Acesta a fost învestit în funcție, miercuri, la propunerea Organizației Județene PSD Cluj.

El a preluat această funcție după ce subprefectul Răzvan Ciortea a fost eliberat din funcție de către Guvern pentru a putea candida la Primăria Turda, la alegerile din 9 iunie.

Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc ceremonia de învestire…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe