Connect with us

ACTUALITATE

Ucraina le cere civililor din Luhansk să fugă de bombardamente

Publicat

ukraine russia conflict

Ucraina le cere civililor din regiunea estică Luhansk să fugă de bombardamentele rusești, după ce oficialii au declarat că peste 50 de civili care încercau să se evacueze pe calea ferată dintr-o regiune învecinată au fost uciși într-un atac cu rachete.

Sirenele de raid aerian au răsunat în mare parte din estul Ucrainei sâmbătă dimineața, au declarat oficialii, în timp ce guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a îndemnat oamenii, într-un discurs televizat, să plece, în timp ce Rusia își aduna forțele pentru o ofensivă, transmite Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut un „răspuns global ferm” la atacul cu rachete de vineri asupra unei gări pline de femei, copii și bătrâni din Kramatorsk, în regiunea Donețk.

Primarul orașului, care a estimat că 4.000 de persoane erau adunate acolo în acel moment, a declarat că cel puțin 52 au murit.

Ministerul rus al Apărării a negat responsabilitatea atacului, afirmând că rachetele care au lovit gara au fost folosite de armata ucraineană și că forțele armate ale Rusiei nu au avut alocate ținte în Kramatorsk vineri.

Toate declarațiile autorităților ucrainene cu privire la atac au fost „provocări”, a spus acesta.

Invazia Rusiei, care durează deja de peste șase săptămâni, a forțat peste 4 milioane de persoane să fugă în străinătate, a ucis sau a rănit mii de oameni, a lăsat un sfert din populație fără adăpost și a transformat orașele în dărâmături.

Kremlinul a declarat vineri că ceea ce numește o „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a vecinului din sud s-ar putea încheia în viitorul apropiat, obiectivele sale fiind atinse prin munca depusă de armata rusă și de negociatorii de pace.

Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că războiul ar putea dura luni sau chiar ani.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că Moscova se pregătește pentru o ofensivă pentru a încerca să obțină controlul total asupra regiunilor Donbas din estul Donetsk și Luhansk, deținute parțial de separatiștii susținuți de Moscova din 2014, după ce și-a retras forțele din regiunea Kiev.

Ministerul britanic al Apărării a arătat într-o informare că se așteaptă ca atacurile aeriene să se intensifice în sud și în est, deoarece Rusia încearcă să stabilească o punte terestră între Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – și Donbas, dar forțele ucrainene au zădărnicit avansul.

Zece coridoare umanitare pentru evacuarea persoanelor din regiunile asediate au fost convenite pentru sâmbătă, inclusiv unul pentru persoanele care se evacuează cu transport privat din orașul port Mariupol, devastat în sud-estul țării, a declarat vicepremierul Irina Vereshchuk. MEDIAFAX

Sursă foto: Fadel Senna/AFP/Getty Images

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Bătaie de joc la adresa elevilor de la țară pe milioane de euro. Autoritățile au investit în săli de sport neîncălzite sau în câmp

Publicat

index 10 1000x600.webp.webp

Publicitate

Ca să fie în pas cu vremurile în materie de investiții, autoritățile locale de la țară construiesc săli de sport pe bandă rulantă, fără să ia însă în calcul utilitatea lor sau costurile ulterioare. S-a ajuns astfel la situația în care milioane de euro au fost aruncați pe apa sâmbetei, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este considerat, mai ales în zonele rurale, unul dintre cele mai sărace din România. Încă sunt probleme serioase în privința alimentării cu apă și canalizare, gazul lipsește în majoritatea comunelor, iar satele sunt tot mai îmbătrânite. La toate acestea se adaugă un sistem sanitar rural la pământ. Comunități întregi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

cilibiu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe