Connect with us

ACTUALITATE

Ucraina şi Republica Moldova candidate la UE: un gest simbolic, dar care implică numeroase provocări

Publicat

comisia europeana

Summitul european de joi şi vineri va da, în lipsa vreunei surprize, undă verde candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru aderarea la UE, dar impactul acestei perspective de extindere a blocului comunitar asupra funcţionării, echilibrelor şi ambiţiilor geopolitice ale UE ridică numeroase întrebări, scrie miercuri France Presse.

Cele 27 de state membre au ajuns la ”un consens total” asupra acestor candidaturi la o reuniune a lor ministerială dinaintea summitului aşteptat să le aprobe joi în unanimitate; un acord de neimaginat până recent, dar care s-a impus în rândul statelor UE odată cu războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei de aproape patru luni.

”Va fi o decizie foarte importantă din punct de vedere simbolic, dar aceasta nu înseamnă că Ucraina va intra în UE într-un an, sper că ucrainenii nu-şi fac iluzii”, subliniază un diplomat european.

Ucraina şi Republica Moldova vor trebui să realizeze reforme în materie de combatere a corupţiei şi de independenţă a justiţiei, înaintea primei evaluări a candidaturilor lor ce va fi efectuată către sfârşitul anului.

Potrivit politologului Hendrik Vos, de la universitatea belgiană Gand, ”este foarte dificil de imaginat o extindere (a UE) atât timp cât Ucraina este în război. Înainte de a deschide negocieri de aderare, va trebui să existe o formă de soluţionare a conflictului”.

Unii analişti se tem de repercusiunile chiar asupra securităţii blocului comunitar, în condiţiile în care conflictul de la uşa sa ar putea ”să dureze ani”, conform atenţionărilor NATO, şi circa 20% din teritoriul Ucrainei se află în prezent sub control rusesc.

”Dacă Ucraina s-ar alătura UE fără a fi şi membră a NATO, atunci riscul unui război viitor între Rusia şi UE ar creşte considerabil”, avertizează la rândul său istoricul olandez Luuk van Middelaar.

Ucraina şi Republica Moldova candidate la UE: un gest simbolic, dar care implică numeroase provocări:  Statele care au fost membre ale Pactului de la Varşovia au aderat mai întâi la NATO şi ulterior la UE

Statele care au fost membre ale Pactului de la Varşovia au aderat mai întâi la NATO şi ulterior la UE, iar Finlanda şi Suedia doresc să devină acum membre ale NATO tocmai pentru a beneficia de clauza apărării colective a acestei organizaţii.

Pe de altă parte, acceptarea candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova ar putea oferi un nou elan, dorit mai ales de Germania, aderării ţărilor Balcanilor Occidentali, blocate de ani în anticamera UE sau care nici măcar nu au primit statutul de candidat.

De asemenea, o lărgire, chiar şi într-un orizont de timp mai îndepărtat a Uniunii Europene cu două, patru sau şase state ”va avea consecinţe grele asupra funcţionării UE, cu un risc de paralizie în lipsa unei schimbări instituţionale”, în special una care să elimine regula unanimităţii în adoptarea deciziilor de politică externă a unei Uniuni Europene ce şi-ar dori să-şi afirme rolul geopolitic pe scena mondială, crede Luuk van Middelaar.

Ucraina şi Republica Moldova candidate la UE: un gest simbolic, dar care implică numeroase provocări: Ce a spus președinta Comisiei Europene

”Este dezolant să constatăm că prea adesea Uniunea rămâne tăcută, pentru că nu a reuşit să găsească o poziţie care să întrunească unanimitatea”, şi-a justificat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cererea ca la nivel european să poată fi luate decizii de politică externă obligatorii pentru toate statele membre doar cu majoritate calificată, adică 15 din cele 27 de state membre şi care să însumeze cel puţin 65% din populaţia UE.

O nouă extindere a UE către Est ar putea conduce şi la ”un alt echilibru al puterilor” în cadrul UE, şi anume ar deveni mai dificil pentru ţări precum Franţa, Germania sau Italia să-şi impună în interiorul blocului comunitar abordările în chestiuni precum mediul sau statul de drept. Aşa cum arată exemplele Poloniei şi Ungariei, astfel de preocupări pot fi văzute foarte diferit în estul şi în vestul Europei, remarcă Hendrik Vos. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

maria.jpg

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

BOBEICĂ NARCISA MARIA are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălțime, păr brunet lung, ochi negri.

Vestimentație: Blugi de culoare gri, hanorac, adidași albi, purta un ghiozdan de culoare neagră, cu model floral.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe