Connect with us

ACTUALITATE

Ucraina şi Republica Moldova candidate la UE: un gest simbolic, dar care implică numeroase provocări

Publicat

comisia europeana

Summitul european de joi şi vineri va da, în lipsa vreunei surprize, undă verde candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru aderarea la UE, dar impactul acestei perspective de extindere a blocului comunitar asupra funcţionării, echilibrelor şi ambiţiilor geopolitice ale UE ridică numeroase întrebări, scrie miercuri France Presse.

Cele 27 de state membre au ajuns la ”un consens total” asupra acestor candidaturi la o reuniune a lor ministerială dinaintea summitului aşteptat să le aprobe joi în unanimitate; un acord de neimaginat până recent, dar care s-a impus în rândul statelor UE odată cu războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei de aproape patru luni.

”Va fi o decizie foarte importantă din punct de vedere simbolic, dar aceasta nu înseamnă că Ucraina va intra în UE într-un an, sper că ucrainenii nu-şi fac iluzii”, subliniază un diplomat european.

Ucraina şi Republica Moldova vor trebui să realizeze reforme în materie de combatere a corupţiei şi de independenţă a justiţiei, înaintea primei evaluări a candidaturilor lor ce va fi efectuată către sfârşitul anului.

Potrivit politologului Hendrik Vos, de la universitatea belgiană Gand, ”este foarte dificil de imaginat o extindere (a UE) atât timp cât Ucraina este în război. Înainte de a deschide negocieri de aderare, va trebui să existe o formă de soluţionare a conflictului”.

Unii analişti se tem de repercusiunile chiar asupra securităţii blocului comunitar, în condiţiile în care conflictul de la uşa sa ar putea ”să dureze ani”, conform atenţionărilor NATO, şi circa 20% din teritoriul Ucrainei se află în prezent sub control rusesc.

”Dacă Ucraina s-ar alătura UE fără a fi şi membră a NATO, atunci riscul unui război viitor între Rusia şi UE ar creşte considerabil”, avertizează la rândul său istoricul olandez Luuk van Middelaar.

Ucraina şi Republica Moldova candidate la UE: un gest simbolic, dar care implică numeroase provocări:  Statele care au fost membre ale Pactului de la Varşovia au aderat mai întâi la NATO şi ulterior la UE

Statele care au fost membre ale Pactului de la Varşovia au aderat mai întâi la NATO şi ulterior la UE, iar Finlanda şi Suedia doresc să devină acum membre ale NATO tocmai pentru a beneficia de clauza apărării colective a acestei organizaţii.

Pe de altă parte, acceptarea candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova ar putea oferi un nou elan, dorit mai ales de Germania, aderării ţărilor Balcanilor Occidentali, blocate de ani în anticamera UE sau care nici măcar nu au primit statutul de candidat.

De asemenea, o lărgire, chiar şi într-un orizont de timp mai îndepărtat a Uniunii Europene cu două, patru sau şase state ”va avea consecinţe grele asupra funcţionării UE, cu un risc de paralizie în lipsa unei schimbări instituţionale”, în special una care să elimine regula unanimităţii în adoptarea deciziilor de politică externă a unei Uniuni Europene ce şi-ar dori să-şi afirme rolul geopolitic pe scena mondială, crede Luuk van Middelaar.

Ucraina şi Republica Moldova candidate la UE: un gest simbolic, dar care implică numeroase provocări: Ce a spus președinta Comisiei Europene

”Este dezolant să constatăm că prea adesea Uniunea rămâne tăcută, pentru că nu a reuşit să găsească o poziţie care să întrunească unanimitatea”, şi-a justificat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cererea ca la nivel european să poată fi luate decizii de politică externă obligatorii pentru toate statele membre doar cu majoritate calificată, adică 15 din cele 27 de state membre şi care să însumeze cel puţin 65% din populaţia UE.

O nouă extindere a UE către Est ar putea conduce şi la ”un alt echilibru al puterilor” în cadrul UE, şi anume ar deveni mai dificil pentru ţări precum Franţa, Germania sau Italia să-şi impună în interiorul blocului comunitar abordările în chestiuni precum mediul sau statul de drept. Aşa cum arată exemplele Poloniei şi Ungariei, astfel de preocupări pot fi văzute foarte diferit în estul şi în vestul Europei, remarcă Hendrik Vos. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Decizie finală, în cazul jafului ca în filme, de la casa patronului de la ”Elis Pavaje” din Alba. Ce pedepse au primit spărgătorii

Publicat

dsc 0448.jpg

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie finală după șapte ani, de la jaful care a avut loc în casa patronului firmei Elis Pavaje. Este vorba despre un jaf desprins parcă din filme, în urma căruia cei care au reușit lovitura, ar fi sustras atunci bunuri, bani și bijuterii în valoare de 600.000 de lei.

O primă decizie a fost în primă instanță, la Tribunalul Alba, în luna martie a anului 2021. Apoi, dosarul a mers în apel la Curtea de Apel Alba Iulia.

Aici magistrații, au încetat procesul penal pentru o parte dintre infracţiuni, dar i-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbatul din Bihor care a vrut să înjunghie un poliţist în misiune a fost arestat preventiv

Publicat

arestat politie 30062022.jpg

Bărbatul din Bihor care, marţi noaptea, a distrus mai multe maşini pe stradă din localitatea Sălard, şi-a atacat familia şi a vrut să-l înjunghie pe unul dintre poliţiştii sosiţi să intervină a fost arestat preventiv, miercuri, la Judecătoria Oradea. Măsura a fost dispusă la solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, care îl cercetează în urma incidentului.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„E păcat să pui șurub acolo unde poți lega cu SÂRMĂ”. Cum s-a prezentat un clujean cu mașina la RAR

Publicat

rar 1.jpg

Credincios perceptului „E păcat să pui șurub acolo unde poți lega cu sârmă”, un clujean s-a prezentat la RAR Cluj pentru redobândirea talonului reținut în trafic cu o mașină care avea legate componente ale sistemelor vitale ale vehiculului cu câțiva metri de funie. N-o fi avut sârmă…

rar 2

Culmea este că talonul îi fusese reținut pentru lipsa ITP.

Pe lista neconformităților se adaugă: nefuncționarea farurilor și luminilor pentru frânare, bara față compusă din bucăți prinse cu sârmă, joc în articulații și suspensii, anvelope de alte dimensiuni.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Inflaţia din Spania urcă la un maxim record

Publicat

Inflaţia din Spania a atins în mod neaşteptat un nivel record în iunie, anunță Bloomberg.

Preţurile de consum din Spania au urcat la 10% în termeni anuali, faţă de 8,5% în mai.

Creșterea sfidează eforturile guvernului ţării de a aduce indicatorul sub control şi semnalează o intensificare a presiunilor asupra BCE pentru majorarea dobânzilor, notează Bloomberg.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe