Connect with us

ACTUALITATE

Ucraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale via Marea Neagră şi la alte produse

Publicat

steag ucraina sursa foto pixabay

Ucraina a cerut ca acordul internaţional, care relaxează blocada rusească asupra exporturilor de cereale via Marea Neagră, să fie extins şi la alte produse, precum metalele, după ce prima navă încărcată cu cereale ucrainene a părăsit cu succes portul Odesa, informează un articol publicat vineri în Financial Times.

Adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka s-a declarat încrezător că acordul convenit între Ucraina şi Rusia, care a permis reluarea exporturilor de cereale via porturile de la Marea Neagră, va servi ca un model de bază pentru alte materii prime.

„Acest acord este despre logistică, despre mişcarea navelor prin Marea Neagră. Care este diferenţa între cereale şi minereu de fier?”, s-a întrebat Taras Kachka.

Aceste declaraţii vin după ce nava cargo Razoni, încărcată cu 26.527 tone de porumb, a plecat din portul Odesa cu destinaţia Liban, şi miercuri a ajuns în apele turceşti unde a fost inspectată.

Aproximativ o duzină de nave încărcate cu cereale aşteaptă să plece din porturile ucrainene, în timp ce o altă navă se îndreaptă spre portul ucrainean Chornomorsk.

Ucraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale via Marea Neagră şi la alte produse: Când au semnat un acord Rusia și Ucraina

La data de 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul va fi valabil timp de ‘120 de zile’, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial la Istanbul.

Mykhailo Podolyak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, este de părere că acest probabil va fi respectat, probabil, „pentru o anumită perioadă”, atât timp cât serveşte şi intereselor economice ale Rusiei. „După părerea mea, convoaiele maritime vor funcţiona pentru o anumită perioadă, în paralel cu convoaiele ruseşti, care sunt şi ele interesate să livreze cereale”, a spus Mykhailo Podolyak, care a adăugat însă că „Rusia va căuta o modalitate pentru a bloca din nou livrările. Acesta este scenariul meu pesimist şi totodată şi cel optimist puse laolaltă”.

Podolyak şi alţi oficiali din guvernul ucrainean cred că Rusia a fost de acord cu acest plan pentru că invazia sa în Ucraina nu s-a derulat conform planurilor Moscovei. Rusia intenţiona să cucerească porturile Odesa şi Nikolaev pentru a prelua controlul asupra rutelor de export în regiunea Mării Negre, susţine Podolyak.

Ucraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale via Marea Neagră şi la alte produse: Ce a spus un consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski

La rândul său, Oleg Ustenko, un consilier economic al preşedintelui Volodimir Zelenski, a spus că ridicarea blocadei ar putea ajuta le evitarea unei catastrofe economice. Înainte de război, majoritatea exporturilor ucrainene tranzitau prin Marea Neagră. Însă războiul a majorat costurile logistice, ca urmare a eforturilor de redirecţionare a exporturilor via calea ferată sau rutieră, astfel încât produsele ucrainene au devenit necompetitive pe piaţa mondială, a adăugat Oleg Ustenko.

„Asta a făcut parte din planul Rusiei de a slăbi economia Ucrainei”, susţine Ustenko.

Luna trecută Ucraina a reuşit să exporte aproximativ trei tone de cereale via drumuri, calea ferată şi râul Dunărea, a spus Taras Kachka, adică jumătate din volumele pe care le exporta înainte de război, în principal via Marea Neagră. Ucraina estimează că în acest an va recolta 67 de tone de cereale, în scădere faţă de o recoltă record de 86 milioane de tone în 2021. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO. FOTO. Polițiștii din Cluj, PROTEST în stradă. Cer SALARII decente și sporuri corecte: Nu mai avem bani să plătim chiria

Publicat

protest politisti 2.jpg

Polițiști și pensionari militari au pichetat miercuri Prefectura Cluj. Membrii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual cer aplicarea legii salarizării votată încă din anul 2017.

Zeci de polițiști și pensionari militari din Cluj au ieșit miercuri în stradă. Înarmași cu vuvuzele și steaguri, aceștia au pichetat sediul Prefecturii, reprezentatul în teritoriu al Guvernului, care spun sindicaliștii, nu aplică o lege votată în Parlamentul României.

Pe lângă salarii, oamenii legii cer și majorarea normei de haină și a banilor primiți pentru echipamente.

protest politisti (3)

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 29 de ani din Botoșani care ar fi furat legume dintr-o mașină parcată în Piața Centrală

Publicat

politie e1641206727110.jpg

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 29 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 20 martie 2023, în timp ce se afla în zona Pieței Centrale, din municipiul Botoșani, profitând de faptul că persoana vătămată a lăsat neasigurată o autoutilitară, ar fi pătruns în interiorul acesteia și ar fi sustras mai multe produse agroalimentare, valoarea acestora fiind estimată la 1.500 de lei.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Vinerea Verde” scoate din traficul clujean 3.500 de mașini. Cu cât crește numărul celor care folosesc transportul în comun

Publicat

autobuze cluj.jpg

Compania de Transport Public Cluj-Napoca susține că programul „Vinerea Verde” are impact în reducerea poluării. De aproape doi ani, la Cluj-Napoca se circulă gratuit pe toate mijloacele de transport în comun în zilele de vineri. Programul a fost implementat de curând și în comuna Florești.

„Proiectul Vinerea Verde are impact în reducerea poluării, așa cum arată ultimele statistici”, spun reprezentanții CTP Cluj-Napoca.

„Vinerea Verde” scoate din traficul clujean 3.500 de mașini. Cu cât crește numărul celor care folosesc transportul în comun

Proiectul „Vinerea Verde”, suținut de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

A doua ediție a CONFERINȚEI internaționale de aviație Aviation-Event CLJ, organizată de Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca

Publicat

aeroport e1613998578635.jpg

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj organizează cea de-a doua ediție a prestigioasei sale conferințe internaționale de aviație Aviation-Event CLJ. Aceasta va avea loc vineri, 24 martie 2023, la Hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca.

Conferința va viza subiecte de interes privind starea redresării în contextul post-pandemie, planurile de reziliență a aviației europene, impactul și strategiile de atenuare a efectelor crizelor de combustibil și energie, până la provocările dezvoltării durabile a aviației din Europa Centrală și de Est.

Speakerii acestei conferințe vor fi:

David Ciceo…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe