EVENIMENT
Ucrainean depistat la vamă în timp ce încerca să intre în țară cu un tub de obuz, cartuşe, o dronă şi căşti militare

Un tub de obuz, o dronă, cartuşe, căşti militare şi componente de uniformă militară au fost găsite într-un microbuz ucrainean, la intrarea în România prin PTF Vicovu de Sus, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmaţiei, Iulia Stan.
Potrivit sursei citate, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră din cadrul PTF Vicovu de Sus şi lucrători vamali a descoperit într-un microbuz, condus de un cetăţean ucrainean, ascunse şi nedeclarate, un tub gol de obuz calibru 122 mm, 30 de cartuşe calibru 5,45 mm, o dronă parţial distrusă şi componente de uniformă militară ucraineană.
În data de de 16 ianuarie, în jurul orei 19:40, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, în PTF Vicovu de Sus, judeţul Suceava, un cetăţean ucrainean în vârstă de 32 de ani, care se afla la volanul unui microbuz marca Mercedes Benz înmatriculat în Ucraina, circulând pe ruta Ucraina – Marea Britanie.
În microbuz se mai afla o femeie de 39 de ani, tot cetăţean ucrainean, în calitate de pasager.
La controlul de frontieră, echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care a descoperit, sub bagaje, într-o cutie, un tub gol de obuz calibru 122 mm, 30 de cartuşe de calibru 5.45 mm, o dronă parţial distrusă, două căşti de protecţie militară şi diferite componente de uniformă militară ucraineană.
Şoferul ucrainean a declarat că nu ştia ce se află în cutie, acesta fiind rugat de cineva să transporte acest colet în Marea Britanie.
Bunurile au fost reţinute în vederea confiscării şi urmează a fi predate către reprezentanţii IPJ Suceava în vederea expertizării.
Ca urmare a nerespectării prevederilor regimului armelor şi muniţiilor, precum şi pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată, poliţiştii de frontieră le-au întocmit celor doi cetăţeni ucraineni acte premergătoare începerii urmăririi penale, cercetările fiind continuate sub directa coordonare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, la final urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.
Agerpres
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro