Connect with us

ACTUALITATE

UE acordă încă 52 de milioane euro pentru sprijinirea rezilienţei, redresării şi reformelor în Republica Moldova

Publicat

bai euro sursa foto pixabay

Uniunea Europeană va mobiliza o sumă suplimentară de 52 de milioane de euro pentru Republica Moldova, destinată promovării rezilienţei, redresării şi reformelor pe termen lung ale acestei ţări, în special prin punerea în aplicare a iniţiativelor emblematice prevăzute în Planul economic şi de investiţii al Uniunii pentru partenerii săi estici, a anunţat joi într-un comunicat Comisia Europeană.

Totodată, finanţarea va sprijini şi punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova.

Asistenţa financiară nou acordată urmăreşte să sprijine Republica Moldova în dezvoltarea sa socio-economică durabilă, rezilientă şi favorabilă incluziunii.

Două acţiuni vor fi finanţate prin programul anual de sprijin pentru 2021: prima este EU4Reforms. Prin această acţiune se va sprijini Republica Moldova în punerea în aplicare a reformelor legate de Acordul de asociere UE-Moldova şi de zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare. Promovarea eforturilor de reformă din Republica Moldova, în special în domeniul bunei guvernanţe, este esenţială pentru ca ţara să devină un loc atractiv pentru investiţii şi afaceri. Sprijinul pentru eforturile de comunicare strategică din Republica Moldova va contribui în special la combaterea dezinformării.

A doua acţiune este EU4Recovery and Resilience. Prin această acţiune se va contribui la o dezvoltare economică rezilientă, durabilă şi favorabilă incluziunii în Republica Moldova, inclusiv prin sprijinirea IMM-urilor, îmbunătăţirea climatului de afaceri datorită facilitării comerţului şi îmbunătăţirii capacităţii de inserţie profesională. Se va sprijini, de asemenea, o agendă verde transformatoare pentru Republica Moldova în vederea realizării unei dezvoltări economice durabile.

Acest sprijin suplimentar se adaugă sprijinului actual pe care UE l-a acordat Moldovei în contextul crizei

Acest sprijin suplimentar se adaugă sprijinului actual pe care UE l-a acordat Moldovei în contextul crizei, şi anume: 53 de milioane de euro ca sprijin bugetar; 150 de milioane de euro în cadrul Programului de asistenţă macrofinanciară, ce urmează să fie plătite în lunile următoare; 13 milioane de euro sub formă de asistenţă umanitară; 15 milioane de euro pentru a sprijini procesarea în condiţii demne şi eficiente a cererilor refugiaţilor, precum şi tranzitul şi repatrierea în condiţii de siguranţă a resortisanţilor ţărilor terţe şi 15 milioane de euro pentru a sprijini Misiunea UE de asistenţă la frontieră (EUBAM), care şi-a redirecţionat recent activităţile pentru a asista poliţiştii de frontieră moldoveni în gestionarea sosirii refugiaţilor.

Misiunea va colabora strâns cu Frontex, care îşi intensifică prezenţa în această ţară, în urma Acordului privind statutul cooperării în materie de gestionare a frontierelor, semnat la 17 martie 2022 de către UE şi autorităţile moldovene.

UE continuă să sprijine recuperarea şi rezilienţa pe termen lung a acestei ţări

Pe lângă gestionarea crizei, UE continuă să sprijine recuperarea şi rezilienţa pe termen lung a acestei ţări, în special prin intermediul Planului economic şi de investiţii din cadrul Parteneriatului estic, care vizează să mobilizeze aproximativ 3,4 miliarde de euro sub formă de investiţii publice şi private pentru cinci direcţii emblematice în Republica Moldova: sprijin pentru IMM-uri, facilitarea comerţului, eficienţa energetică, conectivitate şi dezvoltarea capitalului uman.

La 31 martie, în cadrul Planului economic şi de investiţii, Banca Europeană de Investiţii şi Republica Moldova au convenit asupra unui împrumut de 150 de milioane de euro pentru conectarea ţării la reţeaua transeuropeană centrală (reţeaua TEN-T).

„UE continuă să colaboreze cu partenerii săi din Republica Moldova pentru a pune în aplicare reforme de lungă durată în beneficiul cetăţenilor. Ultimii ani au fost extrem de dificili, resimţindu-se pe deplin efectele pandemiei de COVID-19, ale crizei gazelor şi, în prezent, ale războiului Rusiei din Ucraina. Răspunsul poporului moldovenesc la criza refugiaţilor a fost exemplar.

UE a mobilizat rapid sprijin pentru a ajuta Republica Moldova să se ocupe de refugiaţii ucraineni. De asemenea, suntem hotărâţi să accelerăm punerea în practică a Planului economic şi de investiţii, pentru a asigura redresarea pe termen lung şi consolidarea rezilienţei acestei ţări”, a declarat Oliver Varhelyi, comisarul pentru vecinătate şi extindere. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe