Connect with us

ACTUALITATE

UE aprobă un ajutor de stat de 902 de milioane de euro pentru o uzină de baterii în Germania

Publicat

comisia europeana
Arhivă foto

Comisia Europeană a dat aprobarea luni pentru planurile Germaniei de a acorda ajutoare de stat în valoare de 902 milioane de euro pentru sprijinirea grupului suedez Northvolt în construirea unei uzine de baterii destinate automobilelor electrice în Germania.

Fără aceste subvenții, exista riscul ca proiectul să fie relocat în SUA, conform informațiilor furnizate de AFP.

„Acesta este primul ajutor de stat autorizat de Bruxelles în cadrul unui mecanism creat de UE în luna martie 2023, în ideea de a evita deturnarea proiectelor de investiţii europene spre SUA”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Potrivit executivului comunitar, ajutorul acordat grupului suedez Northvolt va lua forma unei subvenţii în valoare de 700 milioane de euro, la care se va adăuga o garanţie de 202 milioane de euro.

„Fără acest ajutor, Northvolt ar fi construit această uzină în SUA, unde i-a fost oferit ajutor, în special în cadrul planului Inflation Reduction Act”, subliniază Comisia Europeană.

Grupul suedez Northvolt a anunţat în luna mai 2023 că intenţionează să construiască o uzină de baterii pentru automobilele electrice la Heide (nordul Germaniei), după ce a obţinut o promisiune de sprijin financiar din partea Berlinului.

Această uzină, prima uzină din afara Suediei pentru Northvolt, ar urma să aibă o capacitate anuală de 60 GWh, care îi va permite să echipeze cu baterii între 800.000 şi un milion de vehicule electrice pe an.

Producţia ar urma să înceapă în 2026 şi facilitatea va ajunge la capacitate maximă de în 2029.

Northvolt este una din principalele speranţe europene în materie de baterii pentru automobilele electrice, într-un moment în care bătrânul continent încearcă să recupereze o parte din întârzierea sa în această producţie indispensabilă pentru tranziţia industriei auto.

Ca răspuns la subvenţiile americane şi chineze, care au generat temeri referitoare la o fugă a investiţiilor în afara Europei, Comisia Europeană a adoptat în luna martie 2023 un text care facilitează acordarea de ajutoare de stat în favoarea proiectelor care contribuie la reducerea emisiunilor de CO2 în Uniunea Europeană. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Armonii de lumină și rugăciune la Botoșani: Mitropolitul Teofan va fi alături de credincioși la concertul „Koinonia”

Publicat

armonii de lumină și rugăciune la botoșani: mitropolitul teofan va

Publicitate

În seara zilei de 22 mai 2025, începând cu ora 18:00, scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani se va transforma într-un altar sonor, unde muzica bizantină va deveni rugăciune înălțată din adâncul sufletului. Concertul „Koinonia”, parte a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, reunește două ansambluri care își aduc jertfa artistică în fața frumuseții divine: Corul Psaltic „Emanuel Zmeu” din Botoșani și „Cappella…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Rabla 2025 pentru firme debutează pe 29 mai: Cum te înscrii și ce buget este alocat”

Publicat

rabla 2025: sumele oferite pentru mașinile cu motor termic și

Publicitate

Programul Rabla 2025 pentru firme începe pe 29 mai. Ministerul Mediului, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat lansarea unei noi sesiuni a Programului Rabla dedicată persoanelor juridice de drept privat. Înscrierile pentru această ediție încep pe 29 mai și se vor încheia pe 27 noiembrie 2025 (sau până la epuizarea bugetului alocat), scrie alba24.ro.

„Programul Rabla Auto este un instrument strategic pentru sprijinirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cel mai cochet oraş de la frontiera României: Are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat

Publicat

botoșani: cel mai cochet oraş de la frontiera româniei: are

Publicitate

Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, scrie ADEVĂRUL

Parcurile din Darabani sunt considerate cele mai frumoase din Moldova FOTO Cosmin Zamfirache

Darabani este cel mai nordic oraș din România, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Piața imobiliară încetinește: Scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicat

piața imobiliară încetinește: scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicitate

Numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ în aprilie 2025 față de luna anterioară, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Se remarcă scăderi semnificative în București: -23%; Cluj: -24%; Timiș: -13%, Constanța: -20%, scrie alba24.ro.

Conform unui comunicat al ANCPI, în luna aprilie 2025 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.911 de imobile, cu 6.325 mai puține față de luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe