ACTUALITATE
UE doreşte să accelereze vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 şi să dezvolte noi antivirale
Guvernele ţărilor din Uniunea Europeană ar trebui să accelereze vaccinarea copiilor împotriva COVID-19, a anunţat Comisia Europeană miercuri, când a prezentat strategia sa privind ieşirea din faza de urgenţă a pandemiei de coronavirus, ce include totodată dezvoltarea unor medicamente antivirale, informează Reuters.
Odată cu scăderea numărului de cazuri şi de decese asociate COVID-19, EU a intrat într-o nouă fază a pandemiei, în care testarea în masă şi raportarea în masă a cazurilor pozitive nu mai sunt necesare, a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, confirmând un articol publicat marţi de agenţia de presă Reuters.
Însă noi creşteri ale numărului de cazuri de COVID-19 sunt încă posibile, în contextul în care virusul SARS-CoV-2 va continua să dezvolte mutaţii şi, din acest motiv, ţările din UE trebuie să dispună de planuri care să le permită să revină rapid la starea de urgenţă sanitară şi ar trebui, de asemenea, să accelereze vaccinările, a adăugat ea.
Într-un document care prezintă strategia UE pentru faza post-urgenţă a pandemiei, Bruxelles-ul a îndemnat guvernele europene să continue să depună eforturi pentru imunizarea persoanelor încă nevaccinate împotriva COVID-19, în special a copiilor, înainte ca noul an şcolar să înceapă în toamna acestui an.
Vaccinările se află sub pragul de 15% la copiii europeni cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani
Vaccinările se află sub pragul de 15% la copiii europeni cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani, cea mai mică grupă de vârstă pentru care vaccinurile anti-COVID-19 au fost autorizate în Europa. Prin comparaţie, peste 70% dintre adolescenţii europeni din grupa de vârstă 15-17 ani sunt deja vaccinaţi împotriva noului coronavirus.
Comisia Europeană a anunţat, de asemenea, că va sprijini dezvoltarea unor noi medicamente împotriva COVID-19, în special a unor antivirale, care sunt mai uşor de depozitat şi de administrat.
UE „va explora posibilitatea de a sprijini proiecte ce vizează dezvoltarea de antivirale”, a precizat instituţia europeană.
Pastilele antivirale dezvoltate împotriva COVID-19 de grupurile farmaceutice Pfizer şi Merck sunt deja autorizate
Pastilele antivirale dezvoltate împotriva COVID-19 de grupurile farmaceutice Pfizer şi Merck sunt deja autorizate pentru utilizare în Uniunea Europeană. Însă administrarea lor a fost până acum limitată, din cauza unei varietăţi de motive, precum scăderea în intensitate a pandemiei, preţurile ridicate ale acestor medicamente şi proceduri naţionale destul de complicate privind prescrierea lor.
Executivul Uniunii Europene a anunţat, de asemenea, că va sprijini dezvoltarea unei noi generaţii de vaccinuri anti-COVID-19, care să ofere o protecţie mai robustă şi mai îndelungată împotriva infecţiei provocate de SARS-CoV-2 şi a transmiterii acestui virus. Agerpres