EVENIMENT
UE investeşte peste 6 miliarde euro în infrastructuri de transport sustenabile, sigure şi eficiente

Executivul comunitar a emis un comunicat prin care informează că Comisia Europeană a desemnat 107 proiecte de infrastructură de transport care vor primi granturi în valoare de peste șase miliarde de euro din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE).
Acesta este un instrument strategic al Uniunii Europene pentru investiții în infrastructura de transport.
Peste 80% din finanţare va sprijini proiecte care asigură o reţea mai eficientă, mai ecologică şi mai inteligentă de căi ferate, căi navigabile interioare şi rute maritime de-a lungul reţelei transeuropene de transport (TEN-T). În plus, proiectele vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina, instituite pentru a facilita exporturile şi importurile Ucrainei.
Principalele conexiuni feroviare transfrontaliere de-a lungul reţelei centrale TEN-T au fost, de asemenea, prioritare pentru finanţare. Printre acestea se numără în special tunelul de bază Brenner (care leagă Italia şi Austria), Rail Baltica (care leagă cele trei state baltice şi Polonia cu restul Europei), precum şi tronsonul transfrontalier dintre Germania şi Ţările de Jos (Emmerich-Oberhausen), printre altele.
Porturile maritime din Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Ţările de Jos şi Polonia vor primi finanţare pentru dezvoltarea alimentării cu energie electrică de la mal în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de navele ancorate.
Pentru a contribui la adaptarea transportului pe căile navigabile interioare la exigenţele viitorului, infrastructura de-a lungul căilor navigabile transfrontaliere Sena-Scheldt dintre Franţa şi Belgia va fi modernizată. Porturile interioare de pe Dunăre şi din bazinele Rinului, cum ar fi Viena şi Andernach, vor beneficia, de asemenea, de o modernizare.
Pentru a spori şi mai mult siguranţa şi interoperabilitatea transportului feroviar din UE, sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) va fi instalat pe trenuri şi pe liniile de cale ferată din Cehia, Danemarca, Germania, Franţa, Austria şi Slovacia.
UE investeşte peste 6 miliarde euro în infrastructuri de transport sustenabile, sigure şi eficiente. Pe şosele, mai multe state membre ale UE vor implementa sisteme şi serviciide transport inteligente
Pe şosele, mai multe state membre ale UE vor implementa sisteme şi serviciide transport inteligente (STI), în special STI cooperative (C-ITS) pentru un transport mai sigur şi mai eficient.
Mai multe state membre vor primi sprijin pentru proiectele europene de management al traficului aerian, în vederea creşterii eficienţei transportului aerian şi a creării unui cer unic european.
Cele 107 de proiecte au fost selectate dintr-un total de 353 depuse ca răspuns la cererea de propuneri, publicată în 2022.
Finanţarea UE va lua forma unor granturi, care vor fi utilizate pentru cofinanţarea costurilor totale ale proiectelor.
UE investeşte peste 6 miliarde euro în infrastructuri de transport sustenabile, sigure şi eficiente. MIE a sprijinit aproape 1.300 de proiecte cu un total de 29,4 miliarde de euro
În cadrul programului MIE – Transporturi pentru perioada 2021-2027, sunt disponibile 25.8 miliarde de euro pentru granturi destinate cofinanţării proiectelor TEN-T în statele membre ale UE.
Începând din 2014, MIE a sprijinit aproape 1.300 de proiecte cu un total de 29,4 miliarde de euro în sectorul transporturilor (excluzând selecţia propusă joi).
Alte oportunităţi de finanţare sunt disponibile în cadrul MIE Transporturi, cererea de propuneri din 2023 pentru mobilitatea militară fiind deschisă în prezent până la 21 septembrie 2023, iar cererile de propuneri în cadrul Facilităţii pentru infrastructura pentru combustibili alternativi fiind deschise până la 7 noiembrie 2023.
Următoarele cereri de propuneri din cadrul MIE – Transporturi vor fi lansate spre sfârşitul lunii septembrie 2023. Agerpres
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bărbat din Aiud, trimis în judecată pentru ca și-ar fi abuzat fiica timp de patru ani. Ororile descrise de magistrați

Un bărbat din Aiud care și-ar fi agresat sexual timp de patru ani fiica a fost trimis în judecată de magistrații din oraș. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de camera preliminară. Mai exact un judecător a admis rechizitoriul întocmit de procurorul de caz.
Este vorba despre Bogdan O., din Aiud care potrivit magistraților ar fi comis fapte greu de descris în cuvinte. Acesta ar fi profitat de relația pe care o avea cu fiica sa și mai mult de atât că mama biologică i-a…
Citește mai mult pe Alba24.ro