Connect with us

ACTUALITATE

UE recunoaşte certificatele sanitare din Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord

Publicat

Arhivă foto

Uniunea Europeană va recunoaşte începând de vineri ‘permisele de sănătate’ din Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord, permiţând rezidenţilor acestor ţări să călătorească mai uşor în Europa, a anunţat joi Comisia Europeană, citată de France Presse.

Aceste ‘decizii de echivalare’ semnifică faptul că certificatele emise de autorităţile celor trei ţări pot fi recunoscute de sistemul general al certificatelor de sănătate digitale la scara întregii Uniuni Europene, specifică executivul european într-un comunicat.

În contrapartidă, Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord acceptă să recunoască certificatul digital implementat de Bruxelles.

Acest certificat sanitar european, în vigoare de la începutul lunii iulie în cele 27 de state membre ale UE, atestă dacă o persoană este vaccinată complet împotriva COVID-19 cu un vaccin aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dacă a trecut prin boală şi a căpătat anticorpi sau a realizat un test cu rezultat negativ.

‘Sunt bucuros să constat că lista ţărilor care pun în aplicare un sistem bazat pe certificatul COVID digital al UE continuă să se extindă şi că astfel stabilim un standard la nivel internaţional’, a salutat joi decizia comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

‘Aceasta va contribui la facilitarea siguranţei călătoriilor, de asemenea în afara graniţelor Uniunii noastre’, a adăugat el.

UE recunoaşte în prezent doar patru vaccinuri

Cu toate acestea, echivalarea va fi condiţionată în ceea ce priveşte călătorii vaccinaţi: UE recunoaşte în prezent doar patru vaccinuri (BioNTech/ Pfizer, AstraZeneca, Moderna şi Johnson & Johnson).

Însă fiecare ţară membră UE poate decide, pentru propriul teritoriu, să accepte sau nu intrarea persoanelor care au primit alte vaccinuri neaprobate de EMA.

Or, Ucraina a recurs la vaccinul chinez Sinovac, nerecunoscut de autoritatea de reglementare europeană, pe lângă cele patru seruri care au primit undă verde în UE.

Turcia şi Macedonia de Nord administrează ambele Sinovac, dar şi un alt vaccin chinezesc, Sinopharm

În mod asemănător, Turcia şi Macedonia de Nord administrează ambele Sinovac, dar şi un alt vaccin chinezesc, Sinopharm, precum şi vaccinul rusesc Sputnik V, de asemenea neaprobat în UE.

Bruxelles-ul a încheiat deja un acord de echivalare cu Elveţia, ţară din afara UE, şi încearcă să instituie – până acum fără succes – un sistem de recunoaştere reciprocă cu SUA.

UE nu dispune de o echivalare cu Regatul Unit, chiar dacă multe ţări membre ale UE au acceptat unilateral să recunoască certificatele eliberate de Londra pentru a facilita sosirea britanicilor vaccinaţi pe durata sezonului turistic estival.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe