Connect with us

ACTUALITATE

UE va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei, acuzată de tiruri de rachete de la o centrală atomică

Publicat

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta luni despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, comentează AFP.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (sud-est), Valentin Reznicenko, a denunţat sâmbătă „un potop de foc” în direcţia teritoriul oraşului Nikopol, cu tiruri de rachete Grad asupra zonelor rezidenţiale. „Salvatorii au găsit două persoane moarte sub ruine”, a anunţat el.

Miniştrii UE vor trebui să analizeze, printre altele, o propunere a Comisiei Europene de a interzice achiziţiile de aur din Rusia pentru a alinia sancţiunile UE la cele ale partenerilor săi din G7.

 

UE va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei, acuzată de tiruri de rachete de la o centrală atomică: lista neagră a UE

O altă propunere vizează includerea unor noi personalităţi ruse pe lista neagră a UE.

„Moscova trebuie să continue să plătească un preţ mare pentru agresiunea sa”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce a transmis noile măsuri celor 27.

Potrivit unui înalt responsabil european, în cursul primei discuţii la Bruxelles cu privire la aceste noi sancţiuni, nu este aşteptată nicio decizie.

Cel mai mare cumpărător de aur rusesc este Regatul Unit, cu 290 de tone în anul 2020, în schimbul unei sume de 16,9 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de serviciul vamal rus.

Costul războiului se face simţit şi pentru restul lumii, au susţinut ţările occidentale la G20 de la Bali, care s-a încheiat sâmbătă fără un comunicat comun, din lipsă de consens asupra acestui punct.

UE va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei, acuzată de tiruri de rachete de la o centrală atomică: tensiunea creşte pe zi ce trece

Acuzaţiile sunt de acelaşi ordin în Ucraina, unde operatorul naţional al energiei nucleare a acuzat armata rusă că a instalat lansatoare de rachete chiar pe situl centralei nucleare din Zaporojie, într-o zonă aflată sub controlul său din martie.

„Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol”, la 80 km sud-vest de Zaporojie, a afirmat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram.

Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei ucrainene, cea mai mare din Europa.

Vineri seară, forţele aeriene ucrainene au indicat că rachete ruseşti Kh-101 au fost lansate în jurul orei 22.00 din Marea Caspică spre Dnipropetrovsk, dintre care patru au fost distruse.

Centrul de comandă al regiunii sud a declarat sâmbătă că situaţia este „tensionată, dar sub control”.

„Inamicul continuă să desfăşoare ofensive (…) dar, din lipsă de succes la sol, intensifică loviturile cu rachete şi aeriene”, a afirmat el pe Facebook.

UE va înăspri sancţiunile împotriva Rusiei, acuzată de tiruri de rachete de la o centrală atomică: bilanţul a crescut sâmbătă la 24 de morţi

Mai la nord, lângă Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, oraşul Ciuhuiiv a fost lovit vineri seara de rachete ruseşti care au ucis trei persoane, a anunţat Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii.

În est, vineri seara, Kramatorsk, principalul oraş al bazinului Donbas aflat încă sub control ucrainean, în regiunea Doneţk, a suferit şi el mai multe bombardamente.

Pe de altă parte, Ucraina şi aliaţii săi occidentali rămân sub şocul loviturilor cu rachete de croazieră care au devastat joi centrul oraşului Viniţa, la sute de kilometri vest de front.

Bilanţul acestui atac a crescut sâmbătă la 24 de morţi. „Din păcate, o femeie a murit la spital, era arsă în proporţie de 85%”, a anunţat guvernatorul regiunii Viniţa, Serghii Borzov, adăugând că 68 de persoane au continuat să primească îngrijiri, printre care patru copii.

În faţa condamnărilor internaţionale, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a vizat la Viniţa o reuniune a „comandamentului forţelor aeriene ucrainene cu reprezentanţi ai furnizorilor străini de armament”.

Cu toate acestea, un înalt responsabil american al apărării a declarat, sub protecţia anonimatului, că nu are „nicio indicaţie privind prezenţa unei ţinte militare în apropiere”.

Rusia nu a recunoscut niciodată erorile sau crimele comise de forţele sale armate în Ucraina şi dă asigurări sistematic că loveşte doar ţinte militare.

În Donbas, forţele separatiste şi armata rusă au afirmat că avansează în continuare şi că sunt pe punctul de a prelua controlul complet asupra oraşului Siversk, atacat după capturarea Lisiceansk, mai la est, la începutul lunii.

Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că ministrul Serghei Şoigou i-a vizitat pe militarii implicaţi în ofensiva din Ucraina, fără a preciza data acestei vizite, a doua după prima în iunie şi nici dacă ar fi avut loc în Ucraina sau Rusia.

El „a dat instrucţiunile necesare pentru a creşte şi mai mult” presiunea militară, a adăugat ministerul, încheie AFP. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe