Connect with us

ACTUALITATE

UE va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din cei peste 100.000 din Republica Moldova

Publicat

Uniunea Europeană va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din cei peste 100.000 aflaţi în Republica Moldova, a anunţat sâmbătă ministrul german de externe Annalena Berbock, într-o conferinţă de presă comună la Chişinău după o întâlnire cu viceprim-ministrul moldovean şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene Nicu Popescu, informează DPA, Reuters şi TASS.

Germania lucrează cu partenerii internaţionali pentru a stabili un transport aerian pentru refugiaţii ucraineni care au ajuns în Republica Moldova, a mai precizat Baerbock, adăugând că guvernul german va aduce 2.500 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova direct în Germania ca un prim pas.

Printre aceste iniţiative se numără un „coridor verde” cu autobuze care să circule prin România, precum şi zboruri directe de la Chişinău sau via ţări vecine, a mai anunţat ea, citată de DPA.

Republica „Moldova nu este singură în această criză – UE şi ţara mea sunt solidare cu dumneavoastră. Ieri a fost luată decizia de a găzdui 2.500 de refugiaţi ucraineni sosiţi în ţara dumneavoastră. Înţelegem că acest lucru nu este suficient”, a declarat Baerbock, menţionând de asemenea că aproape 300.000 de refugiaţi au ajuns în Republica Moldova, dintre care o treime au rămas pe teritoriul republicii.

Ministrul german de externe a mai spus că în legătură cu afluxul de refugiaţi, guvernul Republicii Moldova va primi o asistenţă de 5 milioane de euro de la UE şi 3 milioane de euro de la guvernul german, care se vor adăuga celor 37 de milioane de euro deja promise în acest an.

„Europa şi ţara noastră sunt solidare cu dumneavoastră, vom lua refugiaţi de la dumneavoastră”, a subliniat ea.

La rândul său, Popescu a subliniat că „autorităţile moldoveneşti vor continua să ajute refugiaţii din Ucraina care se află în ţară sau o tranzitează”, dar a cerut ajutor UE, întrucât republica se luptă să facă faţă acestui flux. În prezent, în ţară sunt 131.000 de refugiaţi, inclusiv 47.000 de copii, pentru care au fost deschise câteva zeci de puncte de primire în diferite regiuni, care asigură cazare temporară, alimente şi produse de igienă. Cu toate acestea, după un scurt răgaz, majoritatea oamenilor pleacă în România şi în alte ţări UE: două treimi dintre refugiaţi au făcut-o deja.

La rândul său, agenţia France Presse a transmis vineri că Franţa va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova, în cadrul unei operaţiuni pe care Comisia Europeană o coordonează „către ţările voluntare”.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a precizat într-o postare pe Twitter că primirea lor a fost decisă de preşedintele Emmanuel Macron. „Aceasta este prima mare operaţiune de acest tip”, a comentat ministerul.

Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), 105.000 de ucraineni se aflau în Republica Moldova la 10 martie, o ţară mică de 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

Peste 1,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, potrivit ONU, citată de AFP. Dintre acestea, peste un milion erau în Polonia, la data de 11 martie.

În Germania, aproximativ 109.183 de refugiaţi au fost până acum înregistraţi, a anunţat vineri Ministerul de Interne, în timp ce germanii au oferit până la 300.000 de case private pentru a-i găzdui, aminteşte Reuters.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Valeriu Iftime, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

valeriu iftime 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Valeriu Iftime a explicat care au fost motivele pentru care a intra în politică, dar și de ce vrea să devină președinte al C.J. Botoșani și ce ar vrea să schimbe în județ dacă ar avea acces la această funcție alături de echipa sa de la PNL Botoșani . Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botosani: Au dat foc la hectare întregi de stuf și vegetație uscată, dar pericolul planează asupra gospodăriilor. Pompierii avertizează

Publicat

img 20240502 wa0003 1000x600.jpg

Publicitate

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă!

Ieri după-amiază, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a trei incendii, în următoarele localități:

✔️ Gulioaia – au ars aproximativ două hectare de stuf și patru tone de furaje. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dângeni au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la un adăpost de animale, un alt depozit de furaje și o casă. Au fost salvate două bovine.

Publicitate

✔️…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Cătălin Silegeanu, candidatul A.U.R. pentru funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

silegeanu 1000x600.jpg

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Cătălin Silegeanu, omul de afaceri care patronează și conduce Hidroplasto SRL Botoșani și care s-a înscris în lupta pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Botoșani din partea AUR Botoșani.
Cătălin Silegeanu a vorbit despre intențiile sale de viitor dacă ar prelua această funcție dar și despre contracandidații săi în această bătălie electorală. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primarii din Botoșani care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”

Publicat

index 1000x600.webp.webp

Publicitate

Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrația românească, scrie ADEVĂRUL.

În practica administrativă și edilitară românească s-a încetățenit, mai ales în ultimele două decenii, o practică absolut aberantă. De multe ori, după ce autoritățile reușeau să asfalteze străzile, la scurt timp distrugeau totul pentru a reabilita sistemele de apă, canalizare sau termoficare.

Evident, asfaltul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe