Connect with us

ACTUALITATE

UEFA analizează transformarea Ligii Campionilor într-o competiție închisă, cu grupe de câte opt echipe

Publicat

liga campionilor

Propunerea vizează ca, din 2024, Liga Campionilor să devină o competiție cu circuit mai degrabă închis, favorizând cluburile din elita continentală în defavoarea celor din ligile naționale mai puțin puternice.

Documente obținute de Associated Press prevăd ca 24 din cele 32 de echipe care vor evolua în 2024-2025 în faza grupelor să-și păstreze locurile profitabile în sezonul următor, indiferent de locurile pe care vor termina în campionatele naționale.

Documentele corespund scopurilor European Club Association (ECA) în lupta cu grupul European League pentru influența majoră la UEFA. Propunerea urmărește constituirea de grupe cu opt echipe care vor lua startul în august și va restrânge căile de acces pentru câștigătoarele campionatelor cu nivel mai scăzut.

Sistemul, dacă va fi aprobat la anul de UEFA, va garanta cel puțin 14 meciuri în Liga Campionilor în locul actualelor șase pentru fiecare echipă, care le vor aduce venituri suplimentare de zeci de milioane de euro sau dolari din televizare și sponsorizări aprobate de UEFA.

Faza eliminatorie cu 16 echipe va fi menținută, ceea ce va însemna încă șapte meciuri pentru cele două finaliste. Grupul ligilor se teme că astfel se va adânci diferența de prosperitate, favorizând o elită restrânsă și afectând dramatic echilibrul competitiv, valoarea comercială și interesul pentru competițiile interne.

Proiectul propune ca patru echipe din Liga Campionilor să retrogradeze după fiecare sezon și să evolueze în următorul în Liga Europa. Ele vor fi înlocuite de cele patru semifinaliste din Liga Europa, care vor fi astfel promovate. Numai patru locuri vor fi disponibile pentru campioane naționale, după tururi preliminare.

Astfel, a doua clasată din campionatul olandez – cum a fost Ajax înainte de a ajunge în semifinalele Ligii Campionilor în acest sezon – nu va mai avea vreo cale de acces în competiție. Patru locuri după tururi preliminare reprezintă o scădere față de actualele șase, în timp ce până anul trecut au fost disponibile zece.

Nu este precizat cum va arăta configurația inițială în Liga Campionilor renovată, chiar dacă planurile UEFA prevăd limita de cinci locuri pentru o țară, așa cum este și în prezent. Palmaresul istoric al cluburilor în competițiile europene poate constitui un factor, deoarece calificarea pe criterii strict competiționale riscă să elimine cluburi cu un trecut glorios și care au influență la nivelul ECA. Manchester United este în prezent a șasea în Premier League și nu se va înfrupta din fondul de premii de 2,7 miliarde de euro pentru următorul sezon din Liga Campionilor, în timp ce mult mai puțin celebra Atalanta se luptă pentru calificare cu AC Milan, de șapte ori câștigătoare a competiției.

UEFA a prezentat planul oficialilor din ligile europene la aproape două luni după prima întâlnire anunțată public cu ECA, condusă de președintele lui Juventus, Andrea Agnelli. Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat că detaliile discutate sunt „doar idei și opinii” într-o consultare care va dura un an.

Planul prevede și promovare/retrogradare între Liga Europa și o competiție de nivelul al treilea, care urmează a fi lansată. Aceasta, denumită în prezent Liga Europa 2, va lua startul în sezonul 2021-2022 tot într-un format cu 32 de echipe, în opt grupe de câte patru, cum au avut și Liga Campionilor și Liga Europa în actualul sezon.

În 2024, a treia competiție va avea 64 de echipe repartizate în patru divizii de câte 16, conform documentelor UEFA. Forul continental a evitat să comenteze detaliile planurilor înainte de întâlnirea cu cele 55 de federații membre ce va avea loc pe 17 mai la Budapesta.

Sursă: Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

FOTO. Zeci de mii de oameni din țară și străinătate, așteptați la Negreni. Ce găsești la târgul atestat încă din 1815

Publicat

targ negreni 2.jpg

În aceste zile are loc la Negreni Târgul de antichități, care are origini încă din Evul Mediu. Zeci de mii oameni sunt așteptați la târg, cei mai mulți în weekend.

„Târgoveții” și-au pregătit standurile și îi așteaptă pe mușterii la Negreni, în județul Cluj.

Localitatea Negreni a primit oficial aprobarea pentru organizarea târgurilor în anul 1815, arată reprezentanții Primăriei din localitate. Probabil, însă, spun aceștia, târguri au fost organizate și înainte de acel an.

Dar de atunci, în fiecare an, în al doilea weekend din luna octombrie, mii de oameni se adună în localitatea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Francezul Kassim M`Dahoma a semnat cu FC Botoșani

Publicat

311106736 616002133533486 4193591509076297926 n.jpg

Francezul Kassim M`Dahoma a semnat cu FC Botosani, informează site-ul clubului.
Internationalul din Insulele Comore, Kassim M`Dahoma, a semnat cu FC Botosani pe o perioada de 2 ani si va purta numarul 12.
Fundasul central in varsta de 25 de ani, Kassim a jucat in Liga a 3-a franceza si are 23 de selectii la nationala Insulelor Comore.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ONU a aprobat numirea unui anchetator pentru drepturile omului în Rusia

Publicat

onu
Arhivă foto

Un organism al Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului a adoptat vineri o moțiune de numire a unui nou expert independent. Această măsură a fost luată cu scopul de a verifica presupusele încălcări ale drepturilor omului în Rusia, potrivit Reuters.

Membrii comisiei au aprobat propunerea cu 17 voturi pentru și șase împotrivă. De asemenea, 24 dintre cei prezenți la ședință s-au abținut. Este pentru prima dată când Consiliul pentru Drepturile Omului a înființat un raportor special pentru a examina situația drepturilor omului în cazul unuia dintre așa-numiții membri „P5″, care dețin locuri permanente în Consiliul de Securitate.

Decizia a fost luată dpă ce pe parcursul anului mai multe legi din Rusia au fost înăsprite pentru a pedepsi persoanele despre care Moscova spune că discreditează forțele armate sau răspândesc informații false. Legile au fost folosite pentru a închide forțat grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Memorial, care a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace.

Ambasadorul Rusiei la ONU la Geneva, Gennady Gatilov, a declarat că rezoluția conține un „flux de acuzații false”.

„Acest proiect de rezoluție este încă un exemplu al modului în care țările occidentale se folosesc de acest consiliu pentru a-și obține obiectivele politice”, a spus diplomatul.

Rezoluția a fost înaintată Consiliului de la Geneva de aproape 50 de țări, inclusiv toate țările UE, cu excepția Ungariei, precum și Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Ucraina, Japonia și Columbia.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

”Călugărul-amant” Cristi Călin, exmatriculat acum 9 ani de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Motivul invocat

Publicat

calugarul amant cristi calin.jpg

”Călugărul” Cristi Călin, cel care a declanșat un scandal uriaș prin dezvăluirile legate de presupuse orgii sexuale cu implicații în politică și bisericească, a fost exmatriculat în 2013 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. 

”Călugărul amant”, cum a fost numit acesta de presa centrală, a spus acum 9 ani că i s-a retras binecuvântarea arhierească de către episcopul Romanului și Bacăului, PS Ioachim Băcăuanul, iar pentru asta, a fost exmatriculat.

Revoltat de primirea documentului de exmatriculare, tânărul pe atunci a vorbit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe