Connect with us

ACTUALITATE

UEFA analizează transformarea Ligii Campionilor într-o competiție închisă, cu grupe de câte opt echipe

Publicat

liga campionilor

Propunerea vizează ca, din 2024, Liga Campionilor să devină o competiție cu circuit mai degrabă închis, favorizând cluburile din elita continentală în defavoarea celor din ligile naționale mai puțin puternice.

Documente obținute de Associated Press prevăd ca 24 din cele 32 de echipe care vor evolua în 2024-2025 în faza grupelor să-și păstreze locurile profitabile în sezonul următor, indiferent de locurile pe care vor termina în campionatele naționale.

Documentele corespund scopurilor European Club Association (ECA) în lupta cu grupul European League pentru influența majoră la UEFA. Propunerea urmărește constituirea de grupe cu opt echipe care vor lua startul în august și va restrânge căile de acces pentru câștigătoarele campionatelor cu nivel mai scăzut.

Sistemul, dacă va fi aprobat la anul de UEFA, va garanta cel puțin 14 meciuri în Liga Campionilor în locul actualelor șase pentru fiecare echipă, care le vor aduce venituri suplimentare de zeci de milioane de euro sau dolari din televizare și sponsorizări aprobate de UEFA.

Faza eliminatorie cu 16 echipe va fi menținută, ceea ce va însemna încă șapte meciuri pentru cele două finaliste. Grupul ligilor se teme că astfel se va adânci diferența de prosperitate, favorizând o elită restrânsă și afectând dramatic echilibrul competitiv, valoarea comercială și interesul pentru competițiile interne.

Proiectul propune ca patru echipe din Liga Campionilor să retrogradeze după fiecare sezon și să evolueze în următorul în Liga Europa. Ele vor fi înlocuite de cele patru semifinaliste din Liga Europa, care vor fi astfel promovate. Numai patru locuri vor fi disponibile pentru campioane naționale, după tururi preliminare.

Astfel, a doua clasată din campionatul olandez – cum a fost Ajax înainte de a ajunge în semifinalele Ligii Campionilor în acest sezon – nu va mai avea vreo cale de acces în competiție. Patru locuri după tururi preliminare reprezintă o scădere față de actualele șase, în timp ce până anul trecut au fost disponibile zece.

Nu este precizat cum va arăta configurația inițială în Liga Campionilor renovată, chiar dacă planurile UEFA prevăd limita de cinci locuri pentru o țară, așa cum este și în prezent. Palmaresul istoric al cluburilor în competițiile europene poate constitui un factor, deoarece calificarea pe criterii strict competiționale riscă să elimine cluburi cu un trecut glorios și care au influență la nivelul ECA. Manchester United este în prezent a șasea în Premier League și nu se va înfrupta din fondul de premii de 2,7 miliarde de euro pentru următorul sezon din Liga Campionilor, în timp ce mult mai puțin celebra Atalanta se luptă pentru calificare cu AC Milan, de șapte ori câștigătoare a competiției.

UEFA a prezentat planul oficialilor din ligile europene la aproape două luni după prima întâlnire anunțată public cu ECA, condusă de președintele lui Juventus, Andrea Agnelli. Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat că detaliile discutate sunt „doar idei și opinii” într-o consultare care va dura un an.

Planul prevede și promovare/retrogradare între Liga Europa și o competiție de nivelul al treilea, care urmează a fi lansată. Aceasta, denumită în prezent Liga Europa 2, va lua startul în sezonul 2021-2022 tot într-un format cu 32 de echipe, în opt grupe de câte patru, cum au avut și Liga Campionilor și Liga Europa în actualul sezon.

În 2024, a treia competiție va avea 64 de echipe repartizate în patru divizii de câte 16, conform documentelor UEFA. Forul continental a evitat să comenteze detaliile planurilor înainte de întâlnirea cu cele 55 de federații membre ce va avea loc pe 17 mai la Budapesta.

Sursă: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru

Publicat

anm: procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor

Publicitate

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 23…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, şi cei împreună cu el

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul sfinţit mucenic patrichie, episcopul prusei, şi

Publicitate

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Negre, din ţinutul Bitiniei. Acolo, mulţime de bolnavi veneau să se vindece de bolile lor.

Pentru că ţinutul era foarte populat şi căutat de oameni, romanii, în timpul lui Iulian Apostatul (361-363), au aşezat o capişte şi o statuie a lui Esculap, în semn de mulţumire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Accident la Baranca: Trei tinere au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat

Publicat

accident la baranca: trei tinere au ajuns la spital după

Publicitate

Un grav accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe un drum din localitatea Baranca, comuna Hudești. Un autoturism în care se aflau patru persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile, aterizând pe cupolă.

La fața locului au intervenit rapid pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare, precum și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță din Darabani și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

România are un NOU președinte: Nicușor Dan

Publicat

românia are un nou președinte: nicușor dan

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 s-au încheiat, iar rezultatele aproape finale indică victoria clară a lui Nicușor Dan. Cu 99,5% din procesele verbale centralizate, candidatul independent susținut de alianța de centru-dreapta a obținut 5.353.441 de voturi, reprezentând 54,93% din totalul sufragiilor exprimate.

George Simion, candidatul AUR, a fost votat de 4.393.190 de alegători, ceea ce înseamnă 45,07%. Diferența este de peste 960.000 de voturi, un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe