Connect with us

ACTUALITATE

UEFA analizează transformarea Ligii Campionilor într-o competiție închisă, cu grupe de câte opt echipe

Publicat

liga campionilor

Propunerea vizează ca, din 2024, Liga Campionilor să devină o competiție cu circuit mai degrabă închis, favorizând cluburile din elita continentală în defavoarea celor din ligile naționale mai puțin puternice.

Documente obținute de Associated Press prevăd ca 24 din cele 32 de echipe care vor evolua în 2024-2025 în faza grupelor să-și păstreze locurile profitabile în sezonul următor, indiferent de locurile pe care vor termina în campionatele naționale.

Documentele corespund scopurilor European Club Association (ECA) în lupta cu grupul European League pentru influența majoră la UEFA. Propunerea urmărește constituirea de grupe cu opt echipe care vor lua startul în august și va restrânge căile de acces pentru câștigătoarele campionatelor cu nivel mai scăzut.

Sistemul, dacă va fi aprobat la anul de UEFA, va garanta cel puțin 14 meciuri în Liga Campionilor în locul actualelor șase pentru fiecare echipă, care le vor aduce venituri suplimentare de zeci de milioane de euro sau dolari din televizare și sponsorizări aprobate de UEFA.

Faza eliminatorie cu 16 echipe va fi menținută, ceea ce va însemna încă șapte meciuri pentru cele două finaliste. Grupul ligilor se teme că astfel se va adânci diferența de prosperitate, favorizând o elită restrânsă și afectând dramatic echilibrul competitiv, valoarea comercială și interesul pentru competițiile interne.

Proiectul propune ca patru echipe din Liga Campionilor să retrogradeze după fiecare sezon și să evolueze în următorul în Liga Europa. Ele vor fi înlocuite de cele patru semifinaliste din Liga Europa, care vor fi astfel promovate. Numai patru locuri vor fi disponibile pentru campioane naționale, după tururi preliminare.

Astfel, a doua clasată din campionatul olandez – cum a fost Ajax înainte de a ajunge în semifinalele Ligii Campionilor în acest sezon – nu va mai avea vreo cale de acces în competiție. Patru locuri după tururi preliminare reprezintă o scădere față de actualele șase, în timp ce până anul trecut au fost disponibile zece.

Nu este precizat cum va arăta configurația inițială în Liga Campionilor renovată, chiar dacă planurile UEFA prevăd limita de cinci locuri pentru o țară, așa cum este și în prezent. Palmaresul istoric al cluburilor în competițiile europene poate constitui un factor, deoarece calificarea pe criterii strict competiționale riscă să elimine cluburi cu un trecut glorios și care au influență la nivelul ECA. Manchester United este în prezent a șasea în Premier League și nu se va înfrupta din fondul de premii de 2,7 miliarde de euro pentru următorul sezon din Liga Campionilor, în timp ce mult mai puțin celebra Atalanta se luptă pentru calificare cu AC Milan, de șapte ori câștigătoare a competiției.

UEFA a prezentat planul oficialilor din ligile europene la aproape două luni după prima întâlnire anunțată public cu ECA, condusă de președintele lui Juventus, Andrea Agnelli. Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat că detaliile discutate sunt „doar idei și opinii” într-o consultare care va dura un an.

Planul prevede și promovare/retrogradare între Liga Europa și o competiție de nivelul al treilea, care urmează a fi lansată. Aceasta, denumită în prezent Liga Europa 2, va lua startul în sezonul 2021-2022 tot într-un format cu 32 de echipe, în opt grupe de câte patru, cum au avut și Liga Campionilor și Liga Europa în actualul sezon.

În 2024, a treia competiție va avea 64 de echipe repartizate în patru divizii de câte 16, conform documentelor UEFA. Forul continental a evitat să comenteze detaliile planurilor înainte de întâlnirea cu cele 55 de federații membre ce va avea loc pe 17 mai la Budapesta.

Sursă: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe