Connect with us

ACTUALITATE

Furnizorul de căldură în sistem centralizat din Tulcea riscă să rămână fără gazele naturale

Publicat

calorifer caldura 400x240

Singurul furnizor de energie termică în sistem centralizat din municipiul Tulcea va rămâne fără gaze naturale săptămâna viitoare, dacă nu va plăti până la finele acestei săptămâni peste 950.000 de lei, debit pentru care s-a depăşit cu peste 120 de zile termenul de plată.

Într-un comunicat remis presei marţi de societatea Energoterm SA, situaţia este cauzată de faptul că aleşii locali nu au votat în ultima şedinţă în plen proiectul de hotărâre privind majorarea preţului căldurii furnizate în sistem centralizat.

„La această oră, societatea Energoterm se confruntă cu iminenţa opririi gazului, deoarece tariful actual de 531,15 lei/Gcal nu acoperă cheltuielile cu gazele naturale şi energia electrică şi a primit somaţie de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie 2021. Menţionăm că situaţia generată în şedinţa din data de 25 noiembrie 2021 este una fără precedent, iar votul negativ al consilierilor locali a însemnat menţinerea preţului pentru încă o lună în schimbul falimentului Energoterm şi sistarea căldurii către toţi abonaţii”, arată sursa amintită.

Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a precizat pentru AGERPRES că până la data de 3 decembrie societatea Energoterm SA trebuie să transmită către furnizorul de gaze naturale dovada plăţii sumei de 950.294,93 de lei, sumă pentru care s-a depăşit deja cu peste 120 de zile termenul de plată.

„În caz contrar, vom fi nevoiţi să sistăm furnizarea gazelor naturale începând cu data de 6 decembrie 2021, ora 7,00, conform contractului de furnizare gaze naturale nr. 3549/15.07.2021, art. 10.2, lit. a). De asemenea, vă aducem la cunoştinţă valoarea aproximativă aferentă consumului lunii noiembrie în valoare de 6.247.888,69 lei”, se arată în citaţia primită de societatea Energoterm SA.

În luna septembrie, societatea Energoterm SA a înaintat spre avizare autorităţii în domeniu tariful de producere, transport şi distribuţie a energiei termice, ca urmare a creşterii preţurilor la gaze naturale, energie electrică şi certificate de emisii gaze cu efect de seră, noul preţ de producţie al căldurii fiind de 1.071,13 lei/Gcal, cu circa 70% mai mare decât cel plătit în prezent.

Societatea din subordinea Consiliului local a primit avizul luna aceasta, dar aleşii locali PSD, USR şi PER au refuzat să voteze proiectul de hotărâre care viza atât majorarea preţului de producţie a căldurii, dar şi creşterea subvenţiei acordate de Primărie, aşa încât a rămas în vigoare vechiul preţ – 531,15 lei/gigacalorie.

„Proiectul de hotărâre mai prevedea ca Primăria să acorde o subvenţie de 27,743 milioane lei, alocări de la bugetul local şi bugetul de stat, adică 58% din preţul gigacaloriei, iar populaţia să plătească restul de 42%. În plus, până la data şedinţei de Consiliu Local, Primăria Municipiului Tulcea a achitat către Energoterm subvenţia pentru populaţie aferentă lunilor octombrie şi noiembrie, în sumă de 5 milioane lei, astfel încât subvenţia totală alocată pentru populaţie în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 ar fi totalizat 32,743 milioane lei”, se specifică în comunicatul societăţii Energoterm SA.

Societatea are circa 7.000 de abonaţi. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe