Connect with us

EVENIMENT

Urmează o săptămână de FOC. Temperaturi de 40 de grade Celsius. Prognoza meteo pentru 26 iulie – 1 august

Publicat

În săptămâna care urmează sunt prognozate zile de foc, fiind prezent peste România un câmp de presiune ridicată determinat de poziționarea unui vast anticiclon dinspre NE Rusiei, cu centrul baric Dana, coroborat și cu dorsala Anticiclonului Azoric, care va înainta spre vestul Europei.

Se vor crea condițiile unei advecții de aer tropical dinspre nordul Africii către regiunea țării noastre, astfel că ne așteaptă o săptămână caniculară prin vest, sud, sud-est, iar spre finalul săptămânii, prin Oltenia, vestul Munteniei, unde sunt posibile și temperaturi maxime de 41 – 42 de grade.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 26 iulie – 1 august:

Luni, 26 iulie:

– Noaptea de duminică spre luni aduce temperaturi minime cuprinse, în cea mai mare pate a țării, între 18 – 20 de grade (cu 12 – 14 grade prin zonele montane), excepție urmând să facă Banatul, regiune unde temperaturile de peste noapte nu coboară sub 23 – 24 de grade.

Cele mai ridicate maxime ale zilei le vom avea prin Oltenia, sud-vestul Munteniei, Banat, Crișana, nord-vestul Maramureșului, cu ale lor 32 – 34 de grade, în timp ce în restul țării vom avea o zi cu temperaturi plăcute, spre 29 – 30 de grade. În zonele montane ne oprim la temperaturi de 24 – 26 de grade, cu 18 – 19 grade pe creste.

Condiții de ploi slabe avem prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane.

Marți, 27 iulie:

– Prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, dar și prin Oltenia avem parte de temperaturi minime de la 22 spre 24, 25 de grade, pentru ca în restul țării să avem un regim termic cu valori de la 18 spre 20 de grade. Prin zonele montane, depresiunile Transilvaniei dar și prin sudul Dobrogei vom avea temperaturi minime spre 15 – 16 grade. Pe crestele montane ne oprim la 10 – 11 grade.

Vorbim deja de o zi caniculară prin Oltenia, vestul Munteniei, Banat, Crișana (35 – 36 de grade), dar încălzirea este evidentă și în restul țării, maximele urmând să urce spre 32 – 34 de grade. Doar prin sudul Transilvaniei, Dobrogea și nordul Moldovei sunt posibile temperaturi de ”doar” 30, 31 de grade. În zonele montane valorile maxime ajung la 26 – 27 de grade, cu 20, 21 de grade pe creste.

Condiții de ploi vor fi prin zonele montane, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei. Vor fi fenomene specifice sezonului cald, ploi însoțite de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină.

Miercuri, 28 iulie:

– Ne așteaptă o noapte autentică de vară, tropicală, cu temperaturi care vor ajunge, la nivelul întregii țări, la 22 – 24 de grade. Excepție vor face doar zonele montane, Transilvania, Maramureș și sudul Dobrogei, regiuni unde regimul termic nocturn va avea valori în jurul a 18 – 19 grade. Pe crestele montane minimele ajung la 12 – 14 grade.

Canicula se extinde în bună parte din țară, astfel că prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, Muntenia, sudul Moldovei se ating 35 – 36 de grade, Oltenia traversează o zi de foc, cu maxime care se pot apropia de 39 de grade. Ceva mai bine este pentru cei din Transilvania, nordul și centrul Moldovei, estul extrem al Dobrogei, regiuni unde maximele se opresc la 30 – 31 de grade. În zonele montane mercurul din termometre urcă spre 24 – 25 de grade, cu 19 – 20 de grade pe creste.

Condiții de ploi de vară avem prin zonele montane, Moldova, Transilvania și Maramureș.

Joi, 29 iulie:

– Nu avem parte de nicio schimbare din punct de vedere al regimului termic nocturn, nici ca valori de temperatură (22 – 24 de grade în bună parte din țară), nici ca distribuție a lor (doar prin Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei sunt posibile și valori de 18 – 19 grade, în timp ce pe crestele montane vor fi cel mult 11 – 13 grade).

Valul de caniculă continuă în vest (Banat, Crișana, vestul Maramureșului), sud (Oltenia, Muntenia), sud-est (sudul Moldovei, Dobrogea), zone în care maximele trec de 35 de grade și urcă chiar spre 38 – 39 de grade prin Oltenia și Muntenia. În restul țării maximele zilei de joi se opresc la valori de 30 – 32 de grade, cu 24 – 25 de grade prin zonele montane.

Ploile ar putea fi prezente mai ales prin Orientali, nordul Maramureșului și, izolat, prin Moldova.

Vineri, 30 iulie:

– Noapte greu de respirat în cea mai mare parte a țării, cu minime cuprinse între 23 și 25 de grade, iar prin Dobrogea, izolat, chiar 26 de grade. Ceva mai bine le va fi celor din zonele montane, Transilvania, nordul Moldovei, zone unde minimele se opresc la 18 – 19 grade, cu 12 – 13 grade pe crestele montane.

Banatul, Crișana, vestul Maramureșului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei au parte de o nouă zi de caniculă, de stres termic, cu temperaturi care urcă spre 38 – 39 de grade. Și în restul țării se mai încălzește, astfel că vorbim de valori diurne de temperatură de 32 – 34 de grade. În zonele montane este cel mai bine, cu ale lor 25 – 26 de grade, respectiv 18 – 19 grade pe creste.

Ploi slabe sunt posibile doar prin zonele montane.

Sâmbătă, 31 iulie:

– Ultima zi din luna lui Cuptor aduce în România temperaturi și de 41 de grade (posibile mai ales prin Oltenia), dar canicula greu de suportat va fi resimțită și prin Banat, Muntenia, Moldova, vestul Transilvaniei (37 – 39 de grade). Doar prin Dobrogea, nordul Moldovei, nordul Crișanei și vestul Maramureșului sunt posibile temperaturi sub pragul de caniculă (31 – 33 de grade). Și în zonele montane va fi cald, cu 27 – 28 de grade, iar pe creste sunt posibile 22 – 23 de grade.

Ploile și-ar putea face apariția prin Crișana, Maramureș, zonele montane, Transilvania, nordul Moldovei.

Duminică, 01 august:

– În timp ce Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei rămân sub spectrul caniculei (37 – 39, izolat chiar 40 de grade), prin restul țării se simte un pic de iz de răcorire, care duce temperaturile la valori de 29 – 30 de grade, prin Transilvania și Maramureș chiar spre 25 – 26 de grade. Se răcorește și la munte, nu mai trecem de 22 – 23 de grade iar pe creste ne oprim la 14 – 15 grade.

După o săptămână cu ploi slabe, neimportante, prima zi a lui august vine cu ploi pe arii extinse și consistente, astfel că prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, al Moldovei și zonele montane, se pot acumula și 15 – 20 de l/mp.

Vorbim de o perioadă extrem de secetoasă, cu 0 l/mp prin Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, iar în restul zonelor dacă se vor strânge un 5 – 7 l/mp.

Ceva mai bine stau nordul extrem al Orientalilor, Maramureș, nordul Moldovei, unde se pot acumula un 20 – 30 de l/mp, mai ales precipitațiilor de la finalul săptămânii.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Șase străzi din Blaj vor beneficia de relocarea în subteran a cablurilor de energie și comunicații. Precizările primarului Rotar

Publicat

Șase străzi din blaj vor beneficia de relocarea în subteran

Șase străzi din Blaj vor beneficia de relocarea în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații. Este vorba despre străzile Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2, Episcop Ioan Lemeny și Mitropolit Andrei Șaguna.

„O nouă veste bună! Proiectul de relocare în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații (internet, tv, telefonie) va continua pe alte șase străzi din municipiul Blaj: Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului

Publicat

masina.jpg

Ai vândut mașina, dar primești amendă pentru lipsa rovinietei sau peajului. Sunt câteva lucrui pe care le puteți face pentru a scăpa de astfel de neplăcere.

În situația în care ați primit un proces-verbal pentru lipsa rovinietei sau peajului după înstrăinarea vehiculului, acest lucru se datorează faptului că nou proprietar nu a efectuat transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului în termenul prevăzut de lege.

Ce faci dacă ai vândut mașina, dar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenzi de peste 40.000 de lei date de polițiști și jandarmi în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți șoferi au fost verificați

Publicat

amenzi de peste 15.000 de lei și permise reținute în

Polițiștii și jandarmii din Alba au aplicat, în ultimele 24 de ore, amenzi de peste 40.000 de lei. Au fost testați, pentru alcool sau droguri la volan, 60 de șoferi.

În cadrul activităților desfășurate în 22 aprilie, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 352 de persoane și au fost verificate 194 de autovehicule.

Au fost constatate 112 abateri de natură contravențională. Majoritatea au fost la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

În total,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Hoți surprinși de proprietarul unei gospodării din Crăciunelu de Jos, în timp ce îi furau bunuri din curte. Ce au făcut polițiștii

Publicat

bărbat din ocna mureș, cercetat penal după ce a condus

Un bărbat și o femeie din Crăciunelu de Jos au fost surprinși de proprietarul unei gospodării din Crăciunelu de Jos, în timp ce-i furau bunuri din curte. Cei doi au fost reținuți de polițiști.

Potrivit IPJ Alba, în 22 aprilie, polițiștii de Secției 5 Poliție Rurală Blaj au identificat și reținut un bărbat de 28 de ani și o femeie de 32 de ani, din comuna Crăciunelu de Jos. Aceștia sunt bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat.

Duminică seara (21…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe