EVENIMENT
Un avion cu nouă persoane la bord s-a prăbuşit în Suedia

Un avion în care se aflau nouă persoane s-a prăbuşit joi în Suedia. Accidentul a avut loc în oraşul Orebro, aflat la 150 de kilometri de capitala Stockholm. Aparatul cu elice s-a prăbuşit lângă pistă, la puţin timp după decolare. Potrivit poliţiei, cel puţin o persoană este grav rănită.
Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa joi în Suedia, după ce un avion de dimensiuni mici folosit pentru paraşutism şi care transporta nouă persoane s-a prăbuşit în apropierea unui aeroport din oraşul Orebro, la aproximativ 150 km nord-vest de capitala Stockholm, au anunţat poliţia şi serviciile de urgenţă, relatează AFP.
Avionul cu elice s-a prăbuşit lângă o pistă, a declarat un oficial al serviciilor de salvare. Opt paraşutişti şi un pilot se aflau în avion. Aparatul, un avion de tipul DHC-2 Turbo Beaver, a luat foc imediat după impactul cu solul.
Un purtător de cuvânt al poliţiei a precizat că o persoană, „grav rănită”, a fost spitalizată, refuzând să furnizeze un bilanţ al victimelor accidentului.
După producerea accidentului aviatic, premierul suedez Stefan Lofven s-a adresat familiilor victimelor, într-o postare pe twitter.
„Cu mare tristeţe şi consternare am aflat în această seară informaţiile tragice despre accidentul de avion din Orebro. Mă gândesc la victime, la familii şi la persoanele dragi, în acest moment foarte dificil. Vreau să-mi exprim cea mai profundă simpatie pentru durerea lor”, a scris Lofvren.
Orebro este al şaselea oraş ca mărime din Suedia, cu aproximativ 124.000 de locuitori. Atrage 700.000 de vizitatori pe an, în principal în lunile de vară, potrivit informaţiilor furnizate de municipalitate.
Orebro este situat lângă lacul Hjalmaren din sudul ţării. Aici se oferă cursuri de paraşutism din mai până în octombrie, printr-o colaborare cu clubul de paraşutism Örebro, fondat în 1976. Aeroportul este al patrulea cel mai mare aeroport de marfă din Suedia, specializat în zboruri charter.
Într-un accident similar, nouă persoane au murit în nordul Suediei, în 2019, când un avion care transporta paraşutişti s-a prăbuşit la scurt timp după decolare. Ancheta a arătat că avionul a fost încărcat necorespunzător. MEDIAFAX
EVENIMENT
PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.
Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.
75% dintre note sunt…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.
Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Fierbe” Clujul, vin 37-40 de grade. ITM Cluj: Ce trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin, în perioadele de caniculă, în vederea asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă. Reamintim că județul Cluj se va afla, vineri și sâmbătă, sub cod portocaliu de caniculă, temperatorile urmând să fie cuprinse între 37 și 40 de grade.
Ce sunt temperaturile ridicate extreme?
În sensul prevederilor OUG nr. 99/ 2000, prin temperaturi ridicate…
Citește mai mult pe Cluj24.ro