EVENIMENT
Un bărbat de 35 de ani a scos, pentru a doua oară, Crucea de Bobotează din apele Dunării

Brăileanul Răzvan Rachel, în vârstă de 35 ani, a reuşit performanţa de a scoate pentru a doua oară în ultimii ani Crucea sfinţită aruncată, joi, în apele Dunării, potrivit tradiţiei de Bobotează, de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun.
Răzvan Rachel este angajat la Unitatea de Marină din Brăila şi a spus, după ce a primit binecuvântarea din partea Arhiepiscopul Dunării de Jos, că este a doua cruce pe care reuşeşte să o recupereze din apele Dunării şi că intenţionează să o păstreze, cu credinţa că îi va aduce sănătate şi bucurii.
„Sar de 12 ani după crucea de Bobotează. În 2012 am prins o cruce şi anul astă încă una. Prima cruce pe care am luat-o i-am dăruit-o nepoţelului meu, el fiind fără păcat, avea 6 anişori atunci, şi am zis că următoarea pe care o voi lua o voi păstra pentru mine. Îmi doream din suflet să mai am o cruce pentru mine în casă. Chiar dacă voi mai sări şi în următorii ani, îi voi lăsa pe alţi colegi să prindă crucea, pentru că fiecare merită o cruce. Apa a fost bună faţă de alţi ani, chiar caldă. Am prins crucea cu credinţa că îmi va aduce sănătate şi bucurii”, a spus Răzvan Rachel.
Marea sărbătoare a Botezului Domnului a adus joi, pe malul brăilean al Dunării, unde temperatura a ajuns la 10 grade Celsius la orele amiezii, o mie de oameni care au asistat la Slujba de Sfinţire a Apei Celei Mari şi au primit agheasmă.
„Astăzi ne bucurăm de soare şi de căldură. Este bine că nu este ger, aşa cum poate ne-am obişnuit. Nu trebuie să fie ger mereu de Bobotează. Cei care sunt la Ecuator nu au voie să serbeze Boboteaza? În Ţara Sfântă este vreodată ger? Nu! E semn de sus. Poporul român are nevoie de căldură. De ajuns! S-a comportat foarte frumos, un popor ascultător, blând şi credincios, îl văd ca pe o icoană. (…) Nu mai sunt atâtea cristelniţe într-o ţară câte sunt în Ţara Românească. Cristelniţa este locul unde ne botezăm, ne închinăm, ne sfinţim, ne curăţim, ne înnoim firea, primim nume creştin, zidim inimi creştine, deschidem inimile către fraţi, ne zidim ca un zid de biserică, aceasta este biserica. După modelul stâlpilor vii, fiecare creştin este un stâlp viu la temelia bisericii pe care se reazemă bolta cerului şi răsare soarele dreptăţii”, a spus, cu această ocazie, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Sărbătoarea Bobotezei a început de la primele ore ale dimineţii la Catedrala Naşterea Domnului, cu Sfânta Liturghie, care a fost urmată de o procesiune religioasă până pe Esplanada Dunării, cu icoana Bobotezei în faţă, steaguri bisericeşti şi Cruci sfinţite, militari şi civili, preoţi, diaconi şi credincioşi.
Anul acesta, nouă brăileni au intrat în cursa pentru recuperarea crucii de Bobotează, condiţiile pentru cei care s-au înscris în competiţie fiind ca aceştia să aibă analizele la zi, să nu sufere de afecţiuni cardiace şi să prezinte rezultatul analizei EKG, eliberat de către medicul specialist.
Sărbătoarea s-a desfăşurat conform vechilor obiceiuri, fără restricţii, cu participarea tuturor credincioşilor, vaccinaţi sau nevaccinaţi, ordinea fiind asigurată de peste 100 de jandarmi şi poliţişti care au instalat garduri de protecţie pe Faleza Dunării, unde a avut loc slujba de sfinţire a apei.
Anul acesta au fost pregătite 40 de tone de agheasmă, îmbuteliată în sticle de un litru şi de jumătate de litru, 10 tone fiind împărţite credincioşilor pe Faleza Dunării şi 30 de tone în bisericile din judeţ.
Manifestările cu caracter religios dedicate Bobotezei au fost organizate de Primăria Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Protoieria şi Garnizoana Brăila. AGERPRES
EVENIMENT
Precizările Parcului Natural Apuseni, legate de peștii morți de pe Arieș. Au fost afectate și specii protejate

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au transmis miercuri o serie de precizări legate de peștii morți de pe Arieș. Situația a fost prezentată de Alba24.
Aceștia spun că au declanșat o anchetă proprie, dar au anunțat și autoritățile de mediu și alte instituții cu atribuții în domeniu.
Printre speciile afectate se numără: păstrăv indigen, lipan, mreană, boiștean și chișcar. Impactul asupra habitatului natural este semnificativ, afectând nu doar populațiile de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Lucrări în toi la centrul de zi pentru seniori din Florești. Pivariu: O comunitate tânără, dar care nu își uită vârstnicii

Seniorii din Florești vor avea, în curând, un centru modern, cald și prietenos, în care să se simtă nu doar bineveniți, ci și valoroși.
Un nou Centru de Zi pentru Seniori prinde contur în comuna Florești. Proiectul, aflat în faza de construcție, este destinat persoanelor de peste 65 de ani și va oferi un spațiu modern pentru activități sociale, creative și de sprijin psihologic.
„Florești este o comunitate tânără, dar care nu își uită vârstnicii.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia, 11-13 iulie: soprana Irina Baianț și opera Bărbierul din Sevilla în Piața Cetății. PROGRAM

Sărbătoarea Muzicii 2025: Cetatea Alba Carolina intră, din nou, în starea de excelență a sunetului. Un dirijor magistral, Daniel Jinga, două orchestre deinstrumentiști desăvârșiți și vocile cele mai bune duc sunetul spre perfecțiune.
Aceasta este, în rezumat, ediția 2025 din Sărbătoarea Muzicii, ce va avea loc între 11 și 13 iulie 2025, la Alba Iulia, în Piața Cetății.
Sărbătoarea Muzicii 2025: Muzică magică – una dintre cele mai bune soprane ale României vine…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă în Alba și alte județe din țară până sâmbătă, 5 iulie. Temperaturi de 40 de grade

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă, valabile în Alba și alte județe din țară, joi, 3 iulie, vineri, 4 iulie și sâmbătă, 5 iulie.
Joi va fi Cod Galben de caniculă în județe din jumătatea de vest a țării, iar vineri, 4 iulie până sâmbătă dimineața va fi Cod Portocaliu, respectiv Cod Galben în toată țara.
Atenționare Cod Galben: joi, 3 iulie, interval orar 12.00 – 21.00 – temperaturi deosebit…
Citește mai mult pe Alba24.ro