EVENIMENT
Un bebeluș cu tuberculoză a murit la Institutul ”Marius Nasta”. Părinții l-au dus târziu la spital, fiind speriați de COVID-19
Un bebeluș de 5 ani a murit la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, din cauza tuberculozei, pentru că a ajuns târziu la spital, părinții fiind speriați de COVID-19, a anunțat Beatrice Mahler, managerul Institutului.
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, a declarat, vineri, la Antena 3, că pacienții trebuie să înțeleagă că a fi bolnav nu este o vină.
„Mi-aș dori foarte mult să precizez importanța asistenței pacientului cronic pentru că, dacă vorbim de tuberculoză la copil vorbim, de fapt de tuberculoza adultului (…). Nu este o vină să fii bolnav. Oricine poate fi bolnav și nu este o vină, dar este extrem de important să creăm locuri pentru pacientul cronic, să îndemnăm pacientul cronic să vină la diagnostic, pentru că un diagnostic tardiv, mai ales dacă vorbim de tuberculoză, înseamnă risc de boală pentru cei din jurul nostru, pentru că și tuberculoza este o boală infecțioasă.
Un diagnostic tardiv în tuberculoză aduce riscul de evoluție extrem de gravă. A acestei boli”, a spus Beatrice Mahler, după ce bebelușul a murit la Institutul „Marius Nasta”, pentru că a ajuns prea târziu la medic.
Managerul de la „Marius Nasta” îndeamnă fiecare persoană care are o boală cronică să ajungă la spital la timpul potrivit.
Întrebată dacă bebelușul ar fi avut șanse de viață dacă ajungea la medic mai devreme, Beatrice Mahler a spus că „lucrurile sunt extrem de complicate”, deoarece un diagnostic de tuberculoză la copil se pune extrem de dificil.
„Este extrem de important atunci când vorbim de tuberculoză să avem un diagnostic și o anchetă epidemiologică similară cu ceea ce facem noi în infecția SARS-CoV-2. Este foarte important să reținem că adultul bolnav de tuberculoză poate să transmită boala celor din jur și cei mai fragili într-un contact cu un adult bolnav sunt copiii pentru că ei au o imunitate extrem de puțin dezvoltată pentru a lupta cu acest inamic care este extrem de agresiv în evoluție dacă vorbim de copii”, mai spune Mahler.
Aceasta afirmă că de foarte multe ori, simptomatologia adultului bolnav de tuberculoză se confundă cu simptomatologia COVID.
„Poate să fie febră, poate fi stare generală alterată, dar de regulă tuberculoza poate fi dusă, în limbaj popular, pe picioare. Pacientul are o stare de oboseală, de astenie , de tuse. O răgușeală poate fi un simptom care inducă faptul că tuberculoza la plămân s-a extins în zona gâtului și atunci, prezența pacientului, într-un dispensar, într-un cabinet, trebuie să fie obligatorie și rapidă pentru că riscul de a-i îmbolnăvi pe cei dragi atunci când suntem bolnavi de tuberculoză este mare”, a mai spus managerul Institutului „Marius Nasta”, din Capitală.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate, publicată de MAE. Lista locurilor unde pot vota românii din diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că a publicat harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate. MAE a publicat, pe pagina web, lista celor 950 de secții de votare organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare 2024, care include și adresele sediilor acestora, a anunțat ministerul printr-un comunicat.
Lista este disponibilă în secțiunea dedicată alegerilor și poate fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro