EVENIMENT
Un bucureștean pierde, în medie, 3.000 de euro în fiecare an din cauza poluării aerului

Poluarea aerului îl costă pe un locuitor al unui oraş european aproximativ 1.250 de euro pe an în timp ce pentru un bucureştean costul este de peste 3.000 de euro, arată un raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică (EPHA), care cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale şi a zilelor de muncă pierdute în 432 de oraşe europene, transmite AFP.
Conform acestui raport, realizat de firma CE Delft pentru Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), un ONG cu sediul la Bruxelles, poluarea îi costă pe locuitorii oraşelor europene peste 166 miliarde de euro în fiecare an.
Analiza a vizat cei trei poluanţi principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot şi ozonul, precum şi costurile sociale, adică costurile directe legate cu îngrijirile medicale şi indirecte precum reducerea speranţei de viaţă sau maladiile precum bronşitele cronice grave.
În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili în 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oraş european 1.250 de euro, adică echivalentul a 3,9% din venitul său anual.
„Trebuie menţionat că există o diferenţă semnificativă în rândul oraşelor: în Bucureşti costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an.
În multe oraşe din Bulgaria, România şi Polonia costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 şi 10% din venituri”, susţin autorii raportului.
În topul oraşelor europene cu cele mai mari costuri provocate de poluare aerului, autorii studiului au pus pe primul loc Londra, cu costuri totale în valoare de 11,380 miliarde de euro, urmat de Bucureşti cu 6,345 miliarde de euro şi Berlin cu 5,237 miliarde de euro.
„Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic dar şi că există importante inegalităţi între diferitele părţi ale Europei”, a comentat secretarul general al Alianţei europene pentru sănătate publică, Sascha Marschang.
„Situaţia poate fi îmbunătăţită prin politici publice în materie de transport iar oraşele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităţilor non-poluante”, a adăugat Sascha Marschang.
Poluarea aerului în oraşe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuinţelor sau activităţile industriale şi agricole.
Deşi este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influenţa transportului şi a estimat că o creştere cu 1% a numărului de maşini dintr-un oraş creşte costurile sociale cu aproape 0.5%.
Poluarea aerului este responsabilă pentru decesul prematur a 480.000 de persoane în Europa, potrivit Agenţiei Europene de Mediu (AEM), bilanţ care ar putea fi subestimat. AGERPRES

CFR Cluj încheie sezonul pe locul secund și se gândesc deja la meciurile din Europa. Pe lista de achiziții se află doi foști jucători ai clubului. Este vorba despre fundașul central Andrei Burcă și mijlocașul Karlo Muhar.
CFR Cluj a câștigat săptămâna trecută Cupa României, după finala cu Hermannstadt, scor 3-2, așa că a obținut biletele pentru primul tur preliminar din Europa League.
Foști CFR-iști, viitori CFR-iști. Pe cine vrea să REPATRIEZE CFR Cluj
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Proiect pentru restaurarea Bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli” din Poșaga de Sus. Construcția necesită intervenții urgente

Proiect pentru restaurarea Bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli” din Poșaga de Sus. Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) a anunțat marți, 20 mai, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru restaurarea unui important monument istoric din județul Alba.
Este vorba despre Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Poșaga de Sus, o construcție valoroasă datând din anul 1789, care necesită intervenții urgente pentru a fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro

22 mai, Ziua Europeană Împotriva Obezității este un prilej important pentru conștientizarea riscurilor asociate acestei afecțiuni și pentru promovarea unui stil de viață sănătos.
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din Europa, afectând milioane de persoane de toate vârstele.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că proporția adulților supraponderali sau obezi este în creștere constantă, iar obezitatea infantilă a atins…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Bărbat de 39 de ani din Turda, cercetat pentru TĂINUIRE. S-a găsit la domiciliul lui o bicicletă FURATĂ în Italia

Un bărbat de 39 de ani din Turda este cercetat de polițiști pentru tăinuire. La domiciliul lui s-a găsit o bicicletă de 3.100 de euro, furată în Italia.
„În data de 20 mai a.c., Poliția municipiului Turda a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că un client al biroului de avocatură unde acesta își desfășoară activitatea de practică ar fi fost victima unei infracțiuni de furt, comisă pe teritoriul Italiei, iar bunul sustras s-ar afla în municipiul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro