Connect with us

ECONOMIE

Un cartier care se construiește în condiții bizare lângă o fermă de păsări, motiv de dispută între Transavia și APM Sibiu. Directorul APM arată spre DSP și Primăria Cristian

PublicatUn cartier rezidențial exclusivist, cu vile care vor avea vedere direct spre crestele Munților Făgăraș, se va construi, la Cristian, într-o zona de protecție a unei ferme de păsări ce aparține Transavia.

În Sibiu s-a construit, aproape până la saturație, în Șelimbăr și în Calea Cisnădiei dar cum terenurile disponibile s-au cam epuizat, dezvoltatorii își îndreaptă acum atenția spre alte zone. Mirosul banilor câștigați din tranzacțiile imobiliare nu mai ține cont și de mirosurile pe care clienții le vor simții în nole locuințe cumpărate.

După ce în atenția publicului a fost adus Planul urbanistic de detaliu – PUD “Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități – numai după întocmire și aprobare PUD”, precum și observațiile și contestatiile trimise de Transavia, procedura SEA de obținere a avizului de mediu a fost suspendată, până la remedierea unor aspecte de valabilitate contestate și semnalate la PUG comunei Cristian.

Procedura de avizare a fost însă reluată, fapt consemnat în adresa semnată doar de directorul Pleșa Marius Iosif care îsi asumă astfel întreaga responsabilitate, dar face și un grav abuz în serviciu, susțin reprezentanții Transavia.

Prin PUZ-ul 2004 s-a extins intravilanul pentru zona B destinat construcției de locuințe, industrie și servicii tot în aria de protecție a fermei și sunt, deja, emise actele de reglementare din punct de vedere al mediului pentru încă 8 proiecte construire locuințe P + 2E.

De fapt, cele 8 proiecte fac referire la un numar total de 14 astfel de proiecte. În cadrul unui proiect sunt incluse de la 2 la 4 subproiecte, adaugandu-se și PUD-ul menționat mai sus, în total se vor construi 80 blocuri cu 727 apartamente și 283 locuri de parcare vor fi amplasate în aria de proțectie sanitară, încalcandu- se prevederile in vigoare din punct de vedere al protecției mediului.

Transavia a depus contestații, observații, conform legislației în vigoare, în cadrul procedurii de evaluare a impactului de mediu, observații care nu au fost luate în considerare, peste care s-a trecut cu mare ușurința și s-au emis cele 8 deciziile ale etapei de încadrare și o decizie a etapei de încadrare finală (pentru PUD) – act de reglementare.

Deși, pentru planul urbanistic de detaliu, observațiile și argumentele științifice prin care se demonstrează că se încalcă aria de protecție sanitară a fermei de păsări, procedura de obținere a avizului de mediu continuă și astăzi prin etapa urmatoare de organizare a dezbaterii publice în 18 ianuarie 2021, în ciuda faptului că s-a comunicat Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu faptul că s-a contestat în instanță emiterea deciziei pentru etapa de încadrare finală – act de reglementare din punct de vedere al mediului.

Urmare a solicitărilor făcute de Transavia la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu cu privire la transmiterea stadiilor de obținere a actelor/avizelor de mediu, au fost comunicate adrese și chiar avize/acte de reglementare pentru toate cele 8 proiecte si PUD, practic 15, iar o parte din personalul angajat nominalizat să se ocupe de respectarea procedurii și emiterea actelor, conform legilor în vigoare, lipsește din lista de semnături ale documentelor respective, astfel că singura persoană direct responsabilă este doar conducatorul instituției: Pleșa Marius Iosif, susține compania.

În ciuda chiar și a faptului ca s-a demonstrat prin calcul efectiv ca O.U.G. NR.195/ 2005 privind protectia mediului nu se respectă, nici in ceea ce privește norma de spațiu verde de 26mp/locuitor, totuși conducerea APM Sibiu prin directorul executiv în funcție, susține dezvoltatorii imobiliari mai spun cei de la Transavia.

Prin cele 283 locuri de parcare mediul înconjurator poate fi afectat deoarece toate deversează în canalizarea pluvială din zona care ajunge în râul Cibin, iar după dezvoltarea proiectelor care vor include și spatii comerciale se vor emite gaze cu efect de sera de la centralele termice și gaze de eșapament de la traficul auto, iar praful – pulberile în suspensii PM10 pot afecta grav mediul, aerul înconjurator din zonă, inclusiv măsuratorile care se fac pentru desfășurarea în condiții legale a activității fermelor din proximitate.

Transavia a comuncat ca va face toate demersurile legale împotriva directorului Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu care în plus consideră că responsabilitațile privind respectarea prevederilor de mediu care stau la baza deciziilor de mediu aparțin de fapt autoritatilor locale și astfel motivează adoptarea deciziei finale de emitere a etapei de încadrare întrucat proiectele imobiliare nu se supun evaluarii impactului asupra mediului.

Situația proiectelor de construire locuințe în comuna Cristian (în tabel este evidențiată distanța față de fermele Transavia)

Atât presa locală cât și cea națională a mai abordat acest subiect al proiectului imobiliar pe care primaria Cristian vrea sa îl aprobe în proximitatea fermei de păsări fără să țină cont de zona de protecție stabilită de lege dar mai ales ignorand faptul că, odata mutați în noile locuințe, proprietarii vor fi nevoiți să suporte mirosurile și neplacerile inerente cauzate de imediata vecinatate cu o ferma care funcționează în zonă de ani buni.

CITEȘTE ȘI: FOTO – Cartier rezidențial „exclusivist” construit între o fermă și o groapă de gunoi la Cristian

Transavia se opune ridicării unui cartier rezidenţial la Cristian, lângă Sibiu. Primăria vrea să permită investiţia în zona de protecţie a fermei de păsări

Aceasta este în fond îngrijorarea principală a companiei Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care se teme că odată ridicate locuințele în imediata apropiere a fermei sale din Cristian, viitorii locatari vor fi deranjați de mirosul provenit de la păsări și se vor genera situații conflictuale.

Transavia evocă de asemenea legea recent promulgată de președintele Iohannis privind protecția mediului intrată în vigoare la 16.07.2020 (cunoscută drept “legea mirosurilor”) care precizează că la implementarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vecinătatea activitătilor cu posibil impact olfactiv asupra populației, autoritătile administrației publice locale resping solicitările de dezvoltare a proiectelor care necesită asigurarea de protecție sanitară dacă distanțele minime de protecție sanitară stabilite între teritoriile protejate și o serie de unităti care produc disconfort și riscuri asupra sănătătii populației nu sunt respectate;”

Ce susține directorul APM Sibiu, Marius Iosif Pleșa

Reporterii Alba24.ro au luat legătura cu directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Marius Iosif Pleșa, pentru a obține un punct de vedere referitor la acuzațiile aduse de compania Transavia.

Întrebat de reluarea procedurii de avizare, directorul APM Sibiu a declarat: 

”Este numai părerea Transaviei, legal nu acel aviz este în vigoare pentru a contesta trebuie în instanță, în instanță nu s-a făcut o solicitare de suspendare, este o declarație pur verbală. Avizul de mediu este în vigoare” a declarat acesta.

Referitor la faptul că pe avizul de reluare a procedurii s-ar afla doar semnătura acestuia, Marius Pleșa a declarat:

”Avizul este semnat de cinci persoane conform legii, putem demonstra, sunt cele cinci persoane care semnează acel aviz, bineînțeles că eu am ștampila, sunt directorul agenției. (…) Aceste documente se pot verifica, nu este doar semnătura mea”.

Despre contestația depusă în instanță de reprezentanții legali ai companiei Transavia, directorul APM a spus că:

”Există acea solicitare în instanță pentru anularea deciziei de încadrare. Noi avem termen în instanță, până se judecă în instanță acel act rămâne valabil. Transavia nu a solicitat în instanță suspendarea procedurii, noi din punct de vedere legal trebuie să continuăm procedura”.

Marius Pleșa a făcut și o declarație despre o posibilă nerespectare a normei de spațiu verde:

”Astea sunt avizate de primărie (n.r. primăria Cristian) noi nu putem să contestăm decizile primăriei, este o altă autoritate, pe baza legislației de urbanism primăria și-a luat angajamentul că se respectă legislația de urbanism. Noi la urbanism nu putem interveni.

Referitor la o posibilă poluare și a gazelor care ar polua zona și măsurătorile realizate la fermele Transavia, Marius Pleșa a spus:

”Actele respective s-au emis în baza unor avize emise de alte autorități, deci noi am analizat în studiul de impact aceste puncte de vedere și avize. În baza lor am emis document, actul nostru de reglementare”.

Întrebat de reporterul Alba24.ro, dacă după construcția blocurilor ar exista o problemă între compania Transavia și viitorii locatari, referitor la mirosul degajat din fermele companiei, directorul APM Sibiu a susținut:

” Aceasta este o problemă de sănătate publică și din punctul de vedere al Direcției Sanitare nu o să fie o astfel de problemă. Acel aviz este din partea Direcției de Sănătate Publică”.

Despre ”Legea mirosului”, Marius Pleșa a precizat că:

”Problema asta este tot de sănătate publică, am revenit și Direcția de Sănătate Publică își susține punctul de vedere fiind impactul proiectului asupra populației. Noi în baza acestui punct de vedere și aviz am emis actul de reglementare”.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Două treimi dintre români utilizează produse şi servicii bancare (sondaj)

Publicat

visa

Doi din trei români (67%) utilizează produse şi servicii bancare de orice fel, precum conturi curente, carduri, credite, depozite şi efectuează plăţi, potrivit Studiului Digitalizarea sistemului bancar în percepţia românilor realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), comandat de Asociaţia Română a Băncilor.

La nivelul anului 2017, gradul de incluziune financiară era estimat la 58% în România.

În prezent, aproximativ 79% dintre utilizatorii de produse şi servicii bancare utilizează un cont curent (inclusiv card de salariu). Bărbaţii, cu vârsta între 36-50 ani şi cu studii superioare, se află pe poziţia întâi în topul utilizatorilor de conturi curente. Studiul nu reflectă un decalaj în utilizarea conturilor curente în rândul populaţiei din mediul rural (79,5%) comparativ cu mediul urban (77,9%).

Potrivit organizaţiei, 16% dintre respondenţii care au produse şi servicii bancare au un credit de nevoi personale, 11% au un credit imobiliar/ipotecar în derulare, 36% deţin un card de credit (card de cumpărături), iar 7% dintre respondenţi au un overdraft.

La capitolul economisire, 14% dintre respondenţi au depozite bancare şi tot 14% au mizat pe conturile de economii. Un client poate utiliza simultan mai multe produse şi servicii bancare.

Studiul relevă creşterea gradului de digitalizare comparativ cu anii trecuţi, acest trend fiind accelerat şi de măsurile de protecţie sanitară adoptate în perioada pandemiei. Dintre utilizatorii de servicii financiare, 43% efectuează plăţi cu cardul la comercianţi (POS), 27% plătesc prin internet/mobile banking, iar 61% dintre respondenţi au menţionat că retrag numerar de la bancomate (ATM), întrebarea adresată fiind cu răspuns multiplu.

Comportamentul de utilizare a cardurilor arată o reducere cu 30 de puncte procentuale a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu situaţia de acum cinci ani. 14% dintre cei care utilizează aplicaţia de mobile banking o folosesc zilnic, la fel ca 10% dintre utilizatorii aplicaţiei de internet banking, smartphone-ul fiind cel mai utilizat aparat pentru accesarea acestui serviciu.

În ceea ce priveşte interacţiunea cu banca şi modalitatea de accesare a produselor şi serviciilor, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (54%) au declarat că merg mai rar de o dată pe lună la sucursala băncii cu care lucrează, 32% o dată pe lună şi restul mai des. Mai mult de jumătate dintre clienţi (54%) au indicat că vizita la bancă este prima modalitate prin care accesează produsele şi serviciile bancare cel mai des, cea de a doua menţiune fiind telefonul (25%).

Pentru obţinerea unui credit bancar, constituirea unui depozit şi pentru deschiderea unui cont bancar, românii preferă interacţiunea directă cu funcţionarul bancar în proporţie de 80%.

Sondajul de opinie a fost realizat în luna decembrie 2020 pe un eşantion de 1.479 respondenţi adulţi, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,8%. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

”Românii fac salariul aproape jumi-juma cu statul”. Ministrul Economiei: Din 2022, zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare

Publicat

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul, de aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui.

“Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim. Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară. Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite. Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a scris ministrul, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că “suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deşi au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria.

“Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat. Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Ministerul Economiei: Atenție la ”comunicate înșelătoare” primite prin e-mail de către solicitanții de ajutoare de stat

Publicat

laptop calculator

Aplicanţii la schemele de ajutor de stat din fonduri externe nerambursabile derulate prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) primesc e-mail-uri de la anumite persoane, în care sunt informaţi că au fost admişi pentru finanţare şi în care li se propun diverse oferte comerciale, avertizează un comunicat postat marţi de ministerul de resort pe Facebook.

În mesajul ilustrat cu o poză cu mesajul “Atenţie: comunicare înşelătoare”, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului subliniază că nu comunică prin terţi informaţii despre aprobarea proiectelor depuse de oamenii de afaceri.

“În urma sesizărilor primite, am aflat că există persoane care trimit solicitanţilor de granturi e-mail-uri prin care îi felicită că au fost admişi şi le propun diverse oferte comerciale. Vă informăm că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului nu comunică aprobarea proiectelor prin terţi, toate informările se fac în aplicaţie şi/sau pe e-mailul aplicantului! Nu favorizează aplicanţi, dosarele sunt evaluate după grila publicată pe site-ul granturi.imm.gov.ro! Nu este asociat cu firme care percep taxe pentru facilitarea obţinerii acestor fonduri!”, se precizează în comunicatul transmis de MEAT.

În acest context, Ministerul Economiei solicită aplicanţilor la schemele de ajutor de stat să urmărească canalele oficiale de comunicare ale ministerului.

“Pentru o informare corectă privind situaţia înscrierilor şi plăţilor pentru cele trei măsuri prevăzute în schema de ajutor de stat, vă rugăm să urmăriţi platforma oficială şi canalele oficiale de comunicare ale instituţiei”, se recomandă în comunicatul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cartofii, combustibilii şi serviciile de transport aerian s-au scumpit cel mai mult în luna decembrie

Publicat

Cartofii, combustibilii şi serviciile de transport aerian s-au scumpit cel mai mult în luna decembrie, faţă de luna noiembrie, în timp ce scăderi de preţuri mai consistente s-au consemnat la energia termică, citrice şi alte fructe meridionale precum şi la serviciile de apă, canal şi salubritate.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), date joi publicităţii, preţul cartofilor a urcat în decembrie cu 2,46% comparativ cu luna anterioară, dar s-au ieftinit cu 28,49% raportat la decembrie 2019.

Pe de altă parte, în luna decembrie citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 4,88% comparativ cu luna anterioară, şi cu 4,18% faţă de decembrie 2019.

Conform INS, combustibilii s-au scumpit cu 1,73% în decembrie faţă de noiembrie, iar faţă de luna decembrie 2019 s-au ieftinit cu 6,81%. Energia termică s-a ieftinit cu 1,04% în decembrie faţă de luna anterioară, dar s-a scumpit cu 2,76% faţă de ultima lună a anului 2019.

Datele INS mai arată că preţurile serviciilor de transport aerian au urcat 26,76% în decembrie 2020 comparativ cu luna anterioară, şi cu 10,02% faţă de decembrie 2019.

Serviciile de apă, canal şi salubritate s-au ieftinit 0,2% în decembrie 2020 faţă de noiembrie, dar sunt mai scumpe cu 3,84% raportat la decembrie 2019.

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 2,1% în luna decembrie a anului trecut în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,24%, serviciile cu 2,69%, iar mărfurile nealimentare cu 1,01%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

“Preţurile de consum în luna decembrie 2020, comparativ cu luna decembrie 2019, au crescut cu 2,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2019 – decembrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,3%”, se arată în comunicatul INS.

Banca Naţională a României (BNR) a estimat o inflaţie de 2,1% la sfârşitul lui 2020 şi de 2% în trimestrul III din 2022, potrivit Raportului asupra inflaţiei.

“Ulterior publicării Raportului din luna august 2020 s-au concretizat unele presiuni dezinflaţioniste mai semnificative induse preponderent de componente exogene ale coşului de consum, pe segmentul preţurilor volatile ale alimentelor şi, respectiv, al celor ale combustibililor. În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC este de aşteptat să coboare la sfârşitul acestui an până la 2,1%, o revizuire semnificativă de 0,6 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară. În paralel, sub impulsul deficitului de cerere agregată din economie şi al slăbirii treptate a rezilienţei pieţei muncii, corecţii mai pronunţate se vor reflecta şi în dinamica ratei anuale a inflaţiei de bază, aceasta urmând să atingă nivelul de 2% la orizontul proiecţiei (trimestrul III 2022). Pentru finele anului viitor, scenariul de bază actual reconfirmă valoarea din proiecţia precedentă în cazul ratei anuale a inflaţiei IPC (2,5%), în timp ce prognoza ratei anuale a inflaţiei de bază a fost revizuită uşor descendent (cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,1%)”, se spune în raport. AGERPRES

Citește mai departe