Connect with us

ECONOMIE

Un cartier care se construiește în condiții bizare lângă o fermă de păsări, motiv de dispută între Transavia și APM Sibiu. Directorul APM arată spre DSP și Primăria Cristian

PublicatUn cartier rezidențial exclusivist, cu vile care vor avea vedere direct spre crestele Munților Făgăraș, se va construi, la Cristian, într-o zona de protecție a unei ferme de păsări ce aparține Transavia.

În Sibiu s-a construit, aproape până la saturație, în Șelimbăr și în Calea Cisnădiei dar cum terenurile disponibile s-au cam epuizat, dezvoltatorii își îndreaptă acum atenția spre alte zone. Mirosul banilor câștigați din tranzacțiile imobiliare nu mai ține cont și de mirosurile pe care clienții le vor simții în nole locuințe cumpărate.

După ce în atenția publicului a fost adus Planul urbanistic de detaliu – PUD “Construire locuințe P+2E, servicii comerciale, dezmembrare imobil, extindere rețele, branșamente utilități – numai după întocmire și aprobare PUD”, precum și observațiile și contestatiile trimise de Transavia, procedura SEA de obținere a avizului de mediu a fost suspendată, până la remedierea unor aspecte de valabilitate contestate și semnalate la PUG comunei Cristian.

Procedura de avizare a fost însă reluată, fapt consemnat în adresa semnată doar de directorul Pleșa Marius Iosif care îsi asumă astfel întreaga responsabilitate, dar face și un grav abuz în serviciu, susțin reprezentanții Transavia.

Prin PUZ-ul 2004 s-a extins intravilanul pentru zona B destinat construcției de locuințe, industrie și servicii tot în aria de protecție a fermei și sunt, deja, emise actele de reglementare din punct de vedere al mediului pentru încă 8 proiecte construire locuințe P + 2E.

De fapt, cele 8 proiecte fac referire la un numar total de 14 astfel de proiecte. În cadrul unui proiect sunt incluse de la 2 la 4 subproiecte, adaugandu-se și PUD-ul menționat mai sus, în total se vor construi 80 blocuri cu 727 apartamente și 283 locuri de parcare vor fi amplasate în aria de proțectie sanitară, încalcandu- se prevederile in vigoare din punct de vedere al protecției mediului.

Transavia a depus contestații, observații, conform legislației în vigoare, în cadrul procedurii de evaluare a impactului de mediu, observații care nu au fost luate în considerare, peste care s-a trecut cu mare ușurința și s-au emis cele 8 deciziile ale etapei de încadrare și o decizie a etapei de încadrare finală (pentru PUD) – act de reglementare.

Deși, pentru planul urbanistic de detaliu, observațiile și argumentele științifice prin care se demonstrează că se încalcă aria de protecție sanitară a fermei de păsări, procedura de obținere a avizului de mediu continuă și astăzi prin etapa urmatoare de organizare a dezbaterii publice în 18 ianuarie 2021, în ciuda faptului că s-a comunicat Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu faptul că s-a contestat în instanță emiterea deciziei pentru etapa de încadrare finală – act de reglementare din punct de vedere al mediului.

Urmare a solicitărilor făcute de Transavia la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu cu privire la transmiterea stadiilor de obținere a actelor/avizelor de mediu, au fost comunicate adrese și chiar avize/acte de reglementare pentru toate cele 8 proiecte si PUD, practic 15, iar o parte din personalul angajat nominalizat să se ocupe de respectarea procedurii și emiterea actelor, conform legilor în vigoare, lipsește din lista de semnături ale documentelor respective, astfel că singura persoană direct responsabilă este doar conducatorul instituției: Pleșa Marius Iosif, susține compania.

În ciuda chiar și a faptului ca s-a demonstrat prin calcul efectiv ca O.U.G. NR.195/ 2005 privind protectia mediului nu se respectă, nici in ceea ce privește norma de spațiu verde de 26mp/locuitor, totuși conducerea APM Sibiu prin directorul executiv în funcție, susține dezvoltatorii imobiliari mai spun cei de la Transavia.

Prin cele 283 locuri de parcare mediul înconjurator poate fi afectat deoarece toate deversează în canalizarea pluvială din zona care ajunge în râul Cibin, iar după dezvoltarea proiectelor care vor include și spatii comerciale se vor emite gaze cu efect de sera de la centralele termice și gaze de eșapament de la traficul auto, iar praful – pulberile în suspensii PM10 pot afecta grav mediul, aerul înconjurator din zonă, inclusiv măsuratorile care se fac pentru desfășurarea în condiții legale a activității fermelor din proximitate.

Transavia a comuncat ca va face toate demersurile legale împotriva directorului Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu care în plus consideră că responsabilitațile privind respectarea prevederilor de mediu care stau la baza deciziilor de mediu aparțin de fapt autoritatilor locale și astfel motivează adoptarea deciziei finale de emitere a etapei de încadrare întrucat proiectele imobiliare nu se supun evaluarii impactului asupra mediului.

Situația proiectelor de construire locuințe în comuna Cristian (în tabel este evidențiată distanța față de fermele Transavia)

Atât presa locală cât și cea națională a mai abordat acest subiect al proiectului imobiliar pe care primaria Cristian vrea sa îl aprobe în proximitatea fermei de păsări fără să țină cont de zona de protecție stabilită de lege dar mai ales ignorand faptul că, odata mutați în noile locuințe, proprietarii vor fi nevoiți să suporte mirosurile și neplacerile inerente cauzate de imediata vecinatate cu o ferma care funcționează în zonă de ani buni.

CITEȘTE ȘI: FOTO – Cartier rezidențial „exclusivist” construit între o fermă și o groapă de gunoi la Cristian

Transavia se opune ridicării unui cartier rezidenţial la Cristian, lângă Sibiu. Primăria vrea să permită investiţia în zona de protecţie a fermei de păsări

Aceasta este în fond îngrijorarea principală a companiei Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care se teme că odată ridicate locuințele în imediata apropiere a fermei sale din Cristian, viitorii locatari vor fi deranjați de mirosul provenit de la păsări și se vor genera situații conflictuale.

Transavia evocă de asemenea legea recent promulgată de președintele Iohannis privind protecția mediului intrată în vigoare la 16.07.2020 (cunoscută drept “legea mirosurilor”) care precizează că la implementarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vecinătatea activitătilor cu posibil impact olfactiv asupra populației, autoritătile administrației publice locale resping solicitările de dezvoltare a proiectelor care necesită asigurarea de protecție sanitară dacă distanțele minime de protecție sanitară stabilite între teritoriile protejate și o serie de unităti care produc disconfort și riscuri asupra sănătătii populației nu sunt respectate;”

Ce susține directorul APM Sibiu, Marius Iosif Pleșa

Reporterii Alba24.ro au luat legătura cu directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Marius Iosif Pleșa, pentru a obține un punct de vedere referitor la acuzațiile aduse de compania Transavia.

Întrebat de reluarea procedurii de avizare, directorul APM Sibiu a declarat: 

”Este numai părerea Transaviei, legal nu acel aviz este în vigoare pentru a contesta trebuie în instanță, în instanță nu s-a făcut o solicitare de suspendare, este o declarație pur verbală. Avizul de mediu este în vigoare” a declarat acesta.

Referitor la faptul că pe avizul de reluare a procedurii s-ar afla doar semnătura acestuia, Marius Pleșa a declarat:

”Avizul este semnat de cinci persoane conform legii, putem demonstra, sunt cele cinci persoane care semnează acel aviz, bineînțeles că eu am ștampila, sunt directorul agenției. (…) Aceste documente se pot verifica, nu este doar semnătura mea”.

Despre contestația depusă în instanță de reprezentanții legali ai companiei Transavia, directorul APM a spus că:

”Există acea solicitare în instanță pentru anularea deciziei de încadrare. Noi avem termen în instanță, până se judecă în instanță acel act rămâne valabil. Transavia nu a solicitat în instanță suspendarea procedurii, noi din punct de vedere legal trebuie să continuăm procedura”.

Marius Pleșa a făcut și o declarație despre o posibilă nerespectare a normei de spațiu verde:

”Astea sunt avizate de primărie (n.r. primăria Cristian) noi nu putem să contestăm decizile primăriei, este o altă autoritate, pe baza legislației de urbanism primăria și-a luat angajamentul că se respectă legislația de urbanism. Noi la urbanism nu putem interveni.

Referitor la o posibilă poluare și a gazelor care ar polua zona și măsurătorile realizate la fermele Transavia, Marius Pleșa a spus:

”Actele respective s-au emis în baza unor avize emise de alte autorități, deci noi am analizat în studiul de impact aceste puncte de vedere și avize. În baza lor am emis document, actul nostru de reglementare”.

Întrebat de reporterul Alba24.ro, dacă după construcția blocurilor ar exista o problemă între compania Transavia și viitorii locatari, referitor la mirosul degajat din fermele companiei, directorul APM Sibiu a susținut:

” Aceasta este o problemă de sănătate publică și din punctul de vedere al Direcției Sanitare nu o să fie o astfel de problemă. Acel aviz este din partea Direcției de Sănătate Publică”.

Despre ”Legea mirosului”, Marius Pleșa a precizat că:

”Problema asta este tot de sănătate publică, am revenit și Direcția de Sănătate Publică își susține punctul de vedere fiind impactul proiectului asupra populației. Noi în baza acestui punct de vedere și aviz am emis actul de reglementare”.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Top produse de consum care s-au scumpit cel mai mult în luna mai, față de anul trecut

Publicat

cumparaturi

Energia electrică, uleiul comestibil şi serviciile de igienă şi cosmetică au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna mai a acestui an comparativ cu mai 2020, în timp ce ieftiniri importante se regăsesc la cartofi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.

Conform INS, energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în mai faţă de perioada similară din 2020 şi cu 18,22% comparativ cu decembrie 2020. Raportat la luna aprilie 2021, preţul energiei electrice a rămas acelaşi. În mai 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, la capitolul mărfuri nealimentare se constată ieftiniri la gaze, cu 2,16%, şi la energie termică, de 0,21%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 11,49%, iar tutunul şi ţigările cu 7,03%.

Uleiul, produsul alimentar care s-a scumpit cu peste 13%

În cazul mărfurilor alimentare, uleiul comestibil s-a scumpit cel mai mult, cu 13,14%, în luna mai, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior. În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 32,02%. Raportat la aprilie 2021, cartofii s-au scumpit cu 11,74%, iar ouăle s-au ieftinit cu 1,04%.

De asemenea, în mai 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cu 5,76%, iar cele de îngrijire medicală cu 5,26%. Serviciile de transport aerian s-au ieftinit în perioada menţionată cu 16,32%. Faţă de luna anterioară, cel mai mult s-au serviciile de transport aerian, cu 2,27%.

Rata inflației a urcat cu 3,8%

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,8% în luna mai a acestui an, de la 3,2% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, mărfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

“Preţurile de consum în luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021 au crescut cu 0,5%. Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 3,1%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020 este 3,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2020 – mai 2021) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2019 – mai 2020) este 2,8%”, se spune în comunicat.

Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021 este 100,56%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2020 – mai 2021) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2019 – mai 2020) determinată pe baza IAPC este 2,3%.

Rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare şi va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

“Ulterior publicării Raportului din luna martie s-au materializat unele presiuni inflaţioniste semnificative, induse preponderent de componentele coşului de consum aflate în afara controlului politicii monetare – îndeosebi pe segmentul preţurilor combustibililor, dar şi al celorlalte componente ale grupei bunurilor energetice (energie electrică şi gaze naturale). În schimb, pentru rata anuală a inflaţiei de bază (CORE2 ajustat), revizuirile sunt relativ minore, aceasta urmând să atingă 2,8% în decembrie 2021 şi 3% în decembrie 2022.

În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie. Natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an, va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca rata anuală a inflaţiei IPC să coboare până la 3% la finele anului 2022. În plus, corecţia de la valori situate uşor peste 4%, în cursul anului 2021, la valori plasate confortabil în intervalul ţintei, respectiv în apropiere de 3%, este de aşteptat să aibă loc deja în cursul trimestrului I 2022”, se spune în raport.

Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuţii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat). Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Activarea pieței muncii: Mii de CV-uri noi și de 3 ori mai mulți candidați contactați în luna mai

Publicat

Arhivă foto

Piața muncii se activează – este concluzia celor care se ocupă cu recrutarea forței de muncă, potrivit cărora 4.000 de CV-uri noi au fost trimise în luna mai și de 3 ori mai mulți candidați au fost contactați de către companii, comparativ cu aprilie.

Piața muncii dă semne că își revine după perioada grea cauzată de pandemie, potrivit BestJobs, care a analizat activitatea angajatorilor, dar și a candidaților și a concluzionat că se observă o intensificare a pieței muncii în luna mai, față de luna aprilie.

Astfel, în luna mai, 4.000 de noi candidați și-au completat CV-ul pe platformă, în căutarea unei oportunități de muncă. Și companiile se arată din ce în ce mai active și mai alerte în procesul de recrutare.

Numărul de potențiali candidați contactați de către companii este de 3 ori mai mare decât în luna aprilie, ca dovadă a faptului că angajatorii urmăresc să își completeze cât mai rapid pozițiile deschise.

Un nou record a aplicărilor la joburi remote

Încă de la începutul anului 2021, căutarea pentru joburile care permit munca de la distanță a fost în creștere, ca urmare a faptului că angajații s-au adaptat acestui stil de lucru. Luna mai a reprezentat un nou record al aplicărilor la joburi remote, cu aproape 100.000, în creștere cu 50% față de cele din luna aprilie.

Harta județelor din România cu cea mai dinamică dezvoltare pe piața muncii este evidențiată de numărul de aplicări astfel: București și Ilfov (181.087 aplicări), Timiș (47.808 aplicări), Brașov (35.591 aplicări), Cluj (31.856 aplicări) și Iași (27.310 aplicări).

Aproape jumătate (47%) dintre joburile activate în luna mai au fost din categoria white-collar, cu 50% mai multe decât aceeași lună a anului trecut. 24% dintre joburile lunii mai au fost din categoria blue collar, iar 17% pentru poziții de management și coordonare echipe.

Angajați cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani

În ceea ce privește candidații, cei mai activi în căutarea unui loc de muncă în luna mai au fost cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (33%), urmați de cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani (21%) și de cei cu vârste cuprinse între 45-54 ani (18%).

Cele mai multe căutări au fost înregistrate pentru domenii precum financiar, transporturi sau inginerie. Conform numărului de aplicări, joburile cele mai dorite au fost în domenii precum IT, Administrativ & Logistică, Inginerie și Construcții, Marketing și BPO.

Dintre joburile activate în luna mai, 14% au fost din domeniul IT, 13% din vânzări, 11% din domeniul tehnic, iar 10% din financiar și contabilitate.

În ceea ce privește companiile care au atras cele mai multe aplicări, Enel menține și în luna mai prima poziție a topului cu 3.816 aplicări, urmată de Deichman, cu 2.767 aplicări. Allianz Technology (cu 2.135 aplicări), Continental Continental Automotive Romania (cu 2.108 aplicări) și Genpact România (cu 2.048 aplicări) completează topul.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

COMUNICAT ÎNCEPERE PROIECT ”Achiziționarea de echipamente competitive pentru Dacop Roof SRL”

Publicat

COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT ÎNCEPERE PROIECT

”Achiziționarea de echipamente competitive

pentru Dacop Roof SRL ”

Proiectul “Achiziționarea de echipamente competitive pentru Dacop Roof SRL”, cod MySMIS 134541, finanțat prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către SC DACOP ROOF SRL și are o valoare totală de 1.262.870,65 lei, din care 873.397,10 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publicei și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Vest, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Vest. Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 13.04.2021 – 30.04.2022.

Obiectivul general al proiectului este ”Diversificarea activității societății comerciale Dacop Roof SRL prin demararea unei noi investiții în sectorul economic al lemnului și deșeurilor lemnoase cu tendința de dezvoltare tehnologică și valoare adaugată, care să fie competitivă la nivel european, adaptată cerințelor actuale de pe piață și să respecte principiile dezvoltării durabile și a egalității de șanse”, iar obiectivele specifice sunt ”Consolidarea poziției societății Dacop Roof SRL pe piața industriei lemnului prin achiziționarea de echipamente de producție și protejare a mediului îinconjurător” și ” Crearea a 3 noi locuri de muncă contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a orașului Anina, a județului Caraș-Severin și a Regiunii Vest.”

Date de contact beneficiar

S.C. DACOP ROOF S.R.L.

Reprezentant legal Oana Georgeta Romanu,

Anina, str. Sfanta Varvara, 47, ap. 1, județul Caras-Severin,

Tel: 0727416756, Mail: georgeta.1994@yahoo.com

SC DACOP ROOF SRL

Investim în viitorul tău! Proiect cofinanțat din Fondul European

de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020

www.inforegio.ro I facebook.com/inforegio.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Documentul în format pdf poate fi studiat AICI.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primarul Clujului, Emil Boc, propune COMASAREA judeţelor pe regiuni istorice

Publicat

sursa foto: Facebook

Primarul Emil Boc vrea comasarea judeţelor pe regiuni istorice. Prin regionalizare am putea să atragem mult mai multe fonduri europene, iar comasarea judeţelor ar distruge structurile clientelare vechi de 55 de ani. susține edilul șef.

Ca să avem o ţară ca afară trebuie să scăpăm de structurile învechite, clientelare, spune Emil Boc. Primarul Clujului propune din nou regionalizarea, nu prin constituţie, pentru că ar fi mult prea greu, dar prin comasarea judeţelor pe regiuni istorice.

Regionalizare pron comasarea județelor, pentru atragerea de fonduri europene

Astfel, am putea atrage mult mai uşor fonduri europene şi am putea să vedem o Românie dezvoltată în scurt timp, la standarde europene.

„Să avem judeţe sau regiuni cu minimum 800.000 de locuitori. Astăzi doar Suceava, ca judeţ, îndeplineşte această condiţie, în rest toate judeţele din România nu îndeplinesc o asemenea cerinţă şi în consecinţă nu putem absorbi nici fonduri europene şi nici moderniza cu adevărat ţara pentru că există o fărmiţare teritorială foarte mare. Eliminarea acestor structuri, eu le-am numit structuri clientelare de 55 de ani, ar oferi spaţiului public, ocazia unei mai mari transparenţe şi respiraţie democratică în tot ce înseamnă sistem administrativ din România. Adică administraţia să fie cât mai aproape de cetăţean pentru că acea lege din 1968 este lege din timpul regimului comunist care avea în vedere principiul centralismului democratic.

Noi cu un pas suntem în Uniunea Europeană, dar cu un pas suntem în trecut, în comunism prin organizarea administrativ-teritorială a ţării”, a spus Emil Boc, primar Cluj-Napoca.

Chiar dacă primarul Emil Boc vede acest lucru ca fiind o prioritate, nu are speranţe că se va întâmpla în viitorul apropiat.

„Sunt puţine şanse ca un asemena proiect în perioada următoare să se impună pentru că nu există pe agenda publică şi pe agenda politicienilor din România. Dar el nu trebuie uitat, pentru că va avea o contribuţie majoră la modernizarea acestei ţări”, a continuat acesta.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate