EVENIMENT
Un compartiment de mari arşi, la Spitalul ”Bagdasar-Arseni” din București. Va fi funcţional până la sfârşitul anului
Un compartiment de mari arşi va fi amenajat la Spitalul ”Bagdasar-Arseni” şi va fi funcţional până la sfârşitul anului, potrivit primarului sectorului 4, Daniel Băluţă.
„Eu sunt convins că, până la sfârşitul anului, acest centru va fi funcţional, noi facem tot ce ţine de linia organizatorică, de linia de finanţare, astfel încât lucrările să se deruleze cu foarte mare rapiditate, pentru ca cele cinci paturi pe care sperăm că le vom avea aici să fie prezente până la sfârşitul anului (…). Toate dotările vor fi la nivelul standardelor europene, vorbim despre pereţi din inox, vorbim despre sisteme de filtrare a aerului, despre rezerve cu pereţi transparenţi”, a spus Băluţă, vineri, într-o declaraţie făcută în locul unde este amenajat compartimentul.
El a menţionat totodată că Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului va fi relocată în vederea modernizării într-o construcţie modulară de 1.500 mp, în curtea spitalului.
Această construcţie modulară va fi funcţională la sfârşitul acestui an şi din 2021 se va face modernizarea UPU.
Potrivit profesorului universitar Mircea Gorgan, directorul medical al Spitalului ‘Bagdasar-Arseni’, compartimentul de mari arşi din cadrul Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a spitalului va avea două săli de operaţie, sală de pansamente, cinci paturi, conducere şi personal autonom.
În altă ordine de idei, el a spus că prin noua UPU se va intra în legalitate din punct de vedere al aprobării ISU şi al circuitelor. „Vom moderniza circuitele şi dotările ca să primim de la pompieri autorizaţia de funcţionare”, a afirmat Gorgan.
Potrivit unui comunicat al Primăriei sectorului 4, noua secţie destinată tratamentului arsurilor grave va fi amenajată în corpul B al Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Bagdasar-Arseni’, pe o suprafaţă de 395 de mp.
3.827.390 lei fără TVA este valoarea totală a investiţiei Primăriei sectorului 4 în această unitate funcţională pentru arsuri, care la finalizarea lucrărilor va putea îndeplini toate cerinţele necesare conform celor mai recente standarde internaţionale de calitate a actului medical. Din această sumă, aproximativ 1.000.000 de lei reprezintă valoarea utilajelor şi echipamentelor tehnologice de ultimă generaţie (spre exemplu, o centrală tratare aer igienică, în valoare de aproximativ 450.000 de lei), menţionează autoritatea locală.
Totodată, sălile de operaţii vor avea pereţi şi tavane din inox, toate suprafeţele urmând a fi realizate din panouri tratate antiseptic pe bază de compuşi din ioni de argint, eficienţi împotriva celor mai periculoase şi răspândite tipuri de bacterii. Mai mult, rezervele vor avea pereţi vitraţi, care să permită controlul vizual al pacienţilor.
Pentru menţinerea condiţiilor maxime de igienă, se va realiza un sistem de control acces, cu scopul reducerii traficului non-steril pe suprafaţa secţiei, precum şi un sistem modern de detecţie a incendiilor.
În noua secţie va lucra personal medical dedicat, iar dotarea acesteia cu aparatură, în valoare de aproximativ 3.000.000 de euro, este asigurată printr-un contract al Ministerului Sănătăţii cu Banca Mondială. Dotările vor include diferite tipuri de echipamente (paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, modele de infuzie/perfuzie), precum şi un Laser Dopler pentru diagnosticarea în profunzime a arsurilor, informează Primăria sectorului 4.
Autoritatea locală menţionează că, în prezent, UPU, aflată la parter, funcţionează impropriu, din cauza numeroaselor căi de acces spre interiorul spitalului, folosite inclusiv de către persoane neinternate şi care transformă acest spaţiu într-o zonă mixtă de aşteptare şi de urgenţă, fapt ce duce la numeroase probleme de igienă şi chiar la situaţii conflictuale cu cadrele medicale, având repercusiuni asupra calităţii actului medical.
„În urma lucrărilor de reconfigurare şi reamenajare, care au ca termen de finalizare sfârşitul acestui an, se va realiza o nouă sală de aşteptare, un spaţiu dedicat pentru registratură şi triaj, dincolo de care accesul va fi permis doar personalului medical şi pacienţilor internaţi însoţiţi. Totodată, în imediata vecinătate a triajului se va amenaja o zonă de decontaminare, urmând ca secţia urgenţelor minore să fie precis delimitată, iar cea a urgenţelor majore să fie extinsă. Mai mult, condiţiile de igienă vor fi net îmbunătăţite şi prin prisma materialelor folosite. Astfel, pereţii vor fi realizaţi din materiale tratate antiseptic, cu finisaje rezistente la dezinfectaţi, fără asperităţi care să reţină praful, negeneratoare de particule care pot rămâne suspendate în aer, peste care se vor aplica vopsele lavabile antibacteriene. Valoarea totală a investiţiei este de 4.588.188 lei fără TVA”, a adăugat Primăria sectorului 4. AGERPRES
Iarna începe să-și intre în drepturi și în jud. Cluj. A nins viscolit azi-noapte și șoferii au început să aibă probleme pe unele drumuri județene.
Este și cazul celui dintre Ciurila și Sălicea, pe care s-a circulat în condiții dificile, fapt pentru care administratorul drumului a fost amendat pentru că nu a efectuat deszăpezirea acestuia și nu a acționat cu material antiderapant.
Administratorul drumului dintre Ciurila și Sălicea, AMENDAT pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Remorca unui camion, răsturnată de vântul puternic într-o parcare de pe Autostrada A1, în Sibiu
Remorca unui camion care staționa vineri, în parcarea Tălmaciu de pe Autostrada A1, în județul Sibiu, a fost răsturnată de rafale puternice de vânt.
Imaginile cu incidentul au fost publicate de către CNAIR. Reamintim faptul că din cauza vremii nefavorabile, circulația rutieră a fost închisă pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița.
„Remorca unui autocamion a fost răsturnată de vânt în timp ce staționa în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cazul accidentelor în lanț produse pe o stradă cu polei din Alba Iulia: AMENDĂ pentru firma care trebuia să întrețină drumul
În urma accidentelor produse marți dimineața, pe pasarela din zona cartierului Partoș din Alba Iulia, în urma cărora 16 mașini au fost avariate, polițiștii au amendat firma care trebuia să întrețină drumul pe timp de iarnă cu suma de 3.465 de lei.
Potrivit IPJ Alba, în conformitate cu OUG nr.195/12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, art.105 pct.28, polițiștii Biroului Rutier, din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Concertul de colinde românești, devenit o tradiție a lunii decembrie în Cluj-Napoca, sărbătorește anul acesta 10 ani de la prima sa ediție, într-un eveniment aniversar dedicat speranței și generozității.
Pe 17 decembrie, la ora 19:00, la Auditorium Maximum UBB, publicul va avea ocazia să asculte colindele tradiționale românești într-o prelucrare și orchestrare de excepție a compozitorului Cristian Bence-Muk.
10 ani de colinde care dăruiesc: Ediție…
Citește mai mult pe Cluj24.ro