EVENIMENT
Un deţinut din Penitenciarul Rahova nu s-a mai întors la închisoare, după o permisie de 24 de ore

Un deţinut condamnat pentru tâlhărie nu s-a prezentat vineri la Penitenciarul Bucureşti Rahova, unde trebuia să se întoarcă după o permisie de 24 de ore.
„La nivelul Penitenciarului Bucureşti-Rahova a fost înregistrată, astăzi (…) la ora 10,00, neprezentarea din permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o durată de 24 h în cazul deţinutului Baltariu Florin Valentin, în vârstă de 29 ani, clasificat în regim închis, condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 9 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie”, potrivit unui comunicat al penitenciarului.
În vederea constatării incidentului şi a capturării deţinutului, la nivelul unităţii s-au dispus următoarele măsuri: informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate; sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti; informarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor; alarmarea personalului, precum şi trimiterea de echipe de căutare formate din personalul unităţii; informarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, a Poliţiei Locale Bucureşti, a Poliţiei Locale a Sectorului 5, a Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a Municipiului Bucureşti.
Fapta deţinutului este asimilată infracţiunii de evadare şi se pedepseşte conform prevederilor articolului 285 din Codul Penal, cu închisoare de la şase luni la trei ani, precizează sursa citată.
Pentru orice informaţie cu privire la deţinut, cetăţenii sunt îndrumaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112 sau Penitenciarul Bucureşti Rahova, la numărul de telefon: 0214202428.
Deţinutul are păr şaten întins, urechi mijlocii lipite, faţă ovală, ten măsliniu, frunte mijlocie, sprâncene arcuite, ochi căprui, nas acvilin. El nu poartă mustaţă, are gura mică, bărbia bilobată, barbă rasă, o structură atletică şi o înălţime de 1,70 metri, se mai arată în comunicat. AGERPRES
EVENIMENT
În căutarea fraților Șușman, ultimii partizani din Apuseni, pe dealurile din Tranișu. Arheologii sapă după osemintele lor

O echipă de arheologi începe, sâmbătă, o acțiune de căutare a osemintelor fraților Toader și Avisalon Șușman, ultimii partizani anti-comuniști, vânați de Securitate și descoperiți morți în 1958 în satul clujean Tranișu, comuna Poieni.
Istoricul Cornel Jurju a spus, miercuri, că Toader (35 de ani) și Avisalon (29 de ani) Șușman au fost cei din urmă supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Apuseni, cei doi fiind descoperiți pe 2 februarie 1958 în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice pentru 3 zile. În perioada 21-23 mai Primăria municipiului organizează, sub sloganul Carbon OFF. Future ON, evenimentul care reunește reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga țară, parteneri din ecosistem, experți, lideri din industrie, reprezentanți ai mediului academic, precum și cetățeni activi și tineri implicați în comunitate și în găsirea de soluții pentru provocările actuale.
„Summitul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Studenții propun soluții reale pentru un Cluj mai inteligent. 15 echipe, în finala BitStone AI Contest 2025

BitStone a încheiat cu succes prima ediție a BitStone AI Contest, o competiție de inteligență artificială desfășurată în perioada aprilie-mai 2025, dedicată studenților pasionați de tehnologie și implicare civică. Scopul competiției a fost acela de a genera soluții concrete pentru problemele urbane, folosind algoritmi de inteligență artificială.
Finala a avut loc duminică, 18 mai, la sediul BitStone din Cluj-Napoca, unde cele mai bune 15 echipe, selectate din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

De ce nu e bine să dăm lapte la pisică, chiar dacă îi place mult: Studiile recente demonstrează că majoritatea pisicilor sunt intolerante la lactoză, devenind incapabile să digere acest zahăr după vârsta de 6-12 săptămâni.
Laptele de vacă, plin de lactoză, provoacă la pisici simptome precum diaree, balonare şi dureri abdominale, avertizează specialiştii.
„Diareea cronică poate duce la deshidratare severă şi chiar la deces în cazurile grave”, explică…
Citește mai mult pe Alba24.ro