EVENIMENT
Un fost cercetător guvernamental din China: „Posibilitatea scăpării virusului COVID-19 dintr-un laborator nu ar trebui exclusă”

Conform informațiilor furnizate de DPA, un fost cercetător guvernamental de top din China a declarat că posibilitatea ca virusul responsabil de declanșarea bolii COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu ar trebui să fie exclusă.
Opinia formulată de profesorul George Gao, virusolog şi specialist în imunologie, contrastează însă puternic cu cea a Guvernului chinez, care a respins orice sugestie potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 şi-ar avea originea într-un laborator din Wuhan.
George Gao, fostul director al Centrului pentru Controlul Bolilor din China (CDC), a făcut următoarea declaraţie pentru podcastul „Fever: The Hunt for Covid’s Origin”, difuzat de BBC Radio 4: „Întotdeauna poţi să suspectezi orice. Aşa este ştiinţa. Nu trebuie să excluzi nimic”.
Cercetătorul asiatic este în prezent vicepreşedintele Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe Naturale din China, după ce a părăsit anul trecut CDC, unde a jucat un rol-cheie în reacţia împotriva pandemiei de COVID-19 şi în eforturile depuse pentru a identifica modul în care aceasta s-a declanşat.
Ambasada Chinei în Regatul Unit a transmis grupului BBC următoarea declaraţie: „Aşa-zisa ‘scurgere din laborator’ este o minciună creată de forţe anti-chineze. Este motivată politic şi nu are nicio bază ştiinţifică”.
Teoria conform căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator de cercetări medicale a reapărut în atenţia publicului în luna februarie, când directorul FBI a spus că un astfel de laborator este locul „cel mai probabil” de origine – deşi nu există un consens în rândul agenţiilor de informaţii americane în privinţa acestei chestiuni.
Un fost cercetător guvernamental din China. Virusul s-a răspândit de la animale la oameni – reprezintă scenariul cel mai probabil
Potrivit unor relatări BBC, mulţi oameni de ştiinţă afirmă că amplitudinea dovezilor sugerează că o origine naturală – virusul s-a răspândit de la animale la oameni – reprezintă scenariul cel mai probabil.
Ideea că acest virus a infectat o persoană implicată în cercetările desfăşurate pentru a asigura o mai bună înţelegere asupra ameninţărilor generate de virusurile apărute în natură reprezintă o altă sugestie.
În metropola chineză se află Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), unul dintre laboratoarele naţionale de top din China, despre care se ştie deja că studiază de mulţi ani diverse coronavirusuri.
Profesorul Gao a declarat pentru BBC că un fel de investigaţie oficială asupra WIV a fost deja realizată şi că „laboratorul a fost reverificat de experţi din acest domeniu”.
El a adăugat că nu a văzut deocamdată rezultatele anchetei, dar a „auzit” că laboratorul a fost declarat conform din punct de vedere sanitar. „Cred că au ajuns la concluzia că cei de acolo respectă toate protocoalele.
Un fost cercetător guvernamental din China. Ce a respins Guvernul chinez
Nu au găsit nicio deficienţă”.
Piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan şi spitalele din apropierea acesteia au fost punctul central al cercetărilor desfăşurate pentru găsirea unei explicaţii potenţiale referitoare la apariţia virusului în primele faze ale pandemiei.
O anchetă despre originea COVID-19 realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că este „extrem de puţin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.
Planurile pentru desfăşurarea celei de-a doua faze a anchetei OMS, ce includeau investigaţii în laboratoarele din zona metropolei Wuhan, au fost respinse de Guvernul chinez, au precizat realizatorii podcastului difuzat de BBC Radio 4. Agerpres
EVENIMENT
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a colectat o sumă mare de bani pe care a donat-o populației afectate de dezastrul de la Praid

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a continuat și în această perioadă desfășurarea unor ample acțiuni social-filantropice dedicate sprijinirii comunităților afectate de crize, a transmis biroul de presă al instituției.
În urma incidentelor de poluare produse la Salina Praid, care au afectat grav calitatea apei potabile în zona orașului Târnăveni, Arhiepiscopia Alba Iulia, cu acordul Arhiepiscopului Irineu, a răspuns nevoilor stringente ale populației.
Astfel, în luna…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care a distrus un autoturism aflat pe raza localității Mintiu Gherlii.
La misiune a luat parte echipajul de la Punctul de Lucru Gherla, iar flăcările s-au manifestat generalizat.
Din fericire, nu au existat victime, însă autoturismul a fost distrus în totalitate. De asemenea, acesta a fost parcat lângă o casă, unde s-au înregistrat, în urma incendiului,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Sunt multe analogii care se pot face între modul în care funcționează țara/statul și diverse alte entități. Aleg astăzi să fac o astfel de analogie între stat și o companie (o firmă). O companie mare, cu multe departamente și mulți angajați – mai mult sau mai puțin cinstiți. O companie care trebuie să livreze încontinuu, ca să nu între în colaps.
Aud deseori în spațiul public o dorință exprimată clar: “să vină marele reset, să o luăm de la zero”. De la zero,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Titluri de stat Fidelis 2025: donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro. Care sunt dobânzile

Ministerul Finanțelor anunță a șasea ediție Fidelis în 2025. În premieră, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat și în euro.
Ediția de titluri de stat se va desfășura între 4-11 iulie. Vor fi dobânzi de până la 8,25% la emisiunile în lei și de până la 6,30% la cele în euro.
Titluri de stat Fidelis 2025: Condiții pentru subscrieri
Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei…
Citește mai mult pe Alba24.ro