Connect with us

EVENIMENT

Un fost cercetător guvernamental din China: „Posibilitatea scăpării virusului COVID-19 dintr-un laborator nu ar trebui exclusă”

Publicat

test covid coronavirus sursa dsp hunedoara
Arhivă foto

Conform informațiilor furnizate de DPA, un fost cercetător guvernamental de top din China a declarat că posibilitatea ca virusul responsabil de declanșarea bolii COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu ar trebui să fie exclusă.

Opinia formulată de profesorul George Gao, virusolog şi specialist în imunologie, contrastează însă puternic cu cea a Guvernului chinez, care a respins orice sugestie potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 şi-ar avea originea într-un laborator din Wuhan.

George Gao, fostul director al Centrului pentru Controlul Bolilor din China (CDC), a făcut următoarea declaraţie pentru podcastul „Fever: The Hunt for Covid’s Origin”, difuzat de BBC Radio 4: „Întotdeauna poţi să suspectezi orice. Aşa este ştiinţa. Nu trebuie să excluzi nimic”.

Cercetătorul asiatic este în prezent vicepreşedintele Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe Naturale din China, după ce a părăsit anul trecut CDC, unde a jucat un rol-cheie în reacţia împotriva pandemiei de COVID-19 şi în eforturile depuse pentru a identifica modul în care aceasta s-a declanşat.

Ambasada Chinei în Regatul Unit a transmis grupului BBC următoarea declaraţie: „Aşa-zisa ‘scurgere din laborator’ este o minciună creată de forţe anti-chineze. Este motivată politic şi nu are nicio bază ştiinţifică”.

Teoria conform căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator de cercetări medicale a reapărut în atenţia publicului în luna februarie, când directorul FBI a spus că un astfel de laborator este locul „cel mai probabil” de origine – deşi nu există un consens în rândul agenţiilor de informaţii americane în privinţa acestei chestiuni.

Un fost cercetător guvernamental din China. Virusul s-a răspândit de la animale la oameni – reprezintă scenariul cel mai probabil

Potrivit unor relatări BBC, mulţi oameni de ştiinţă afirmă că amplitudinea dovezilor sugerează că o origine naturală – virusul s-a răspândit de la animale la oameni – reprezintă scenariul cel mai probabil.

Ideea că acest virus a infectat o persoană implicată în cercetările desfăşurate pentru a asigura o mai bună înţelegere asupra ameninţărilor generate de virusurile apărute în natură reprezintă o altă sugestie.

În metropola chineză se află Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), unul dintre laboratoarele naţionale de top din China, despre care se ştie deja că studiază de mulţi ani diverse coronavirusuri.

Profesorul Gao a declarat pentru BBC că un fel de investigaţie oficială asupra WIV a fost deja realizată şi că „laboratorul a fost reverificat de experţi din acest domeniu”.

El a adăugat că nu a văzut deocamdată rezultatele anchetei, dar a „auzit” că laboratorul a fost declarat conform din punct de vedere sanitar. „Cred că au ajuns la concluzia că cei de acolo respectă toate protocoalele.

Un fost cercetător guvernamental din China. Ce a respins Guvernul chinez

Nu au găsit nicio deficienţă”.

Piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan şi spitalele din apropierea acesteia au fost punctul central al cercetărilor desfăşurate pentru găsirea unei explicaţii potenţiale referitoare la apariţia virusului în primele faze ale pandemiei.

O anchetă despre originea COVID-19 realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că este „extrem de puţin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.

Planurile pentru desfăşurarea celei de-a doua faze a anchetei OMS, ce includeau investigaţii în laboratoarele din zona metropolei Wuhan, au fost respinse de Guvernul chinez, au precizat realizatorii podcastului difuzat de BBC Radio 4. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Restricții de CIRCULAȚIE pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă

Publicat

autostrada transilvania reparatii 3.jpg

Din cauza efectuării unor lucrări de reparații sau asfaltare, CNAIR anunță restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, dar și la Arad și București-Pitești.

Restricții de circulație

A1 Sebeș-Sibiu, km 283+990 – 285+200 Miercurea Sibiului – Apoldu de Jos, până la ora 19.00 se execută lucrări de reparații la partea carosabilă, scrie Alba24.ro. Banda 1 și banda de urgență sunt restricționate, pe calea 2 (sens Sebeș – Sibiu); se circulă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Urs observat în Oarda, lângă Alba Iulia. Locuitorii din zonă, avertizați prin mesaj RO-Alert

Publicat

urs observat în oarda, lângă alba iulia. locuitorii din zonă,

Prezența unui urs a fost semnalată în localitatea Oarda ce aparține de municipiul Alba Iulia. Locuitorii din zonă au fost avertizați prin mesaj RO-Alert.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

Li s-a recomandat și să-și protejeze animalele din gospodărie.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Furt la Mănăstirea Râmeț: Un hoț care a intrat pe geamul unei chilii a lăsat o femeie fără bani

Publicat

furt la mănăstirea râmeț: un hoț care a intrat pe

O femeie cazată într-o chilie a Mănăstirii Râmeț, care a rămas fără bani va fi parte vătămată într-un dosar de furt. 

Hoțul este un bărbat care a reușit să intre în camera acesteia și să îi fure banii dintr-un dulap. Este vorba despre un caz de furt calificat la Mănăstirea Râmeț din județul Alba.

Recent, în data de 19 aprilie 2024, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Nicolae C.,, va fi judecat pentru furt calificat. Dosarul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, înainte de a pierde accesul la ele. Recomandări DNSC

Publicat

trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, înainte

Trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, recomandați de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.

În ciuda precauțiilor pe care le luăm, conturile noastre de social media pot fi compromise, avertizează DNSC.

Cum au ajuns procurorii DIICOT Alba Iulia să cerceteze furtul unui cont de Instagram, după ce o tânără a accesat un link suspect

Mulți români se trezesc fără acces la propria pagină de Facebook sau Instagram. Atacatorii au atunci acces…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe