Connect with us

EVENIMENT

Un fost cercetător guvernamental din China: „Posibilitatea scăpării virusului COVID-19 dintr-un laborator nu ar trebui exclusă”

Publicat

test covid coronavirus sursa dsp hunedoara
Arhivă foto

Conform informațiilor furnizate de DPA, un fost cercetător guvernamental de top din China a declarat că posibilitatea ca virusul responsabil de declanșarea bolii COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu ar trebui să fie exclusă.

Opinia formulată de profesorul George Gao, virusolog şi specialist în imunologie, contrastează însă puternic cu cea a Guvernului chinez, care a respins orice sugestie potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 şi-ar avea originea într-un laborator din Wuhan.

George Gao, fostul director al Centrului pentru Controlul Bolilor din China (CDC), a făcut următoarea declaraţie pentru podcastul „Fever: The Hunt for Covid’s Origin”, difuzat de BBC Radio 4: „Întotdeauna poţi să suspectezi orice. Aşa este ştiinţa. Nu trebuie să excluzi nimic”.

Cercetătorul asiatic este în prezent vicepreşedintele Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe Naturale din China, după ce a părăsit anul trecut CDC, unde a jucat un rol-cheie în reacţia împotriva pandemiei de COVID-19 şi în eforturile depuse pentru a identifica modul în care aceasta s-a declanşat.

Ambasada Chinei în Regatul Unit a transmis grupului BBC următoarea declaraţie: „Aşa-zisa ‘scurgere din laborator’ este o minciună creată de forţe anti-chineze. Este motivată politic şi nu are nicio bază ştiinţifică”.

Teoria conform căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator de cercetări medicale a reapărut în atenţia publicului în luna februarie, când directorul FBI a spus că un astfel de laborator este locul „cel mai probabil” de origine – deşi nu există un consens în rândul agenţiilor de informaţii americane în privinţa acestei chestiuni.

Un fost cercetător guvernamental din China. Virusul s-a răspândit de la animale la oameni – reprezintă scenariul cel mai probabil

Potrivit unor relatări BBC, mulţi oameni de ştiinţă afirmă că amplitudinea dovezilor sugerează că o origine naturală – virusul s-a răspândit de la animale la oameni – reprezintă scenariul cel mai probabil.

Ideea că acest virus a infectat o persoană implicată în cercetările desfăşurate pentru a asigura o mai bună înţelegere asupra ameninţărilor generate de virusurile apărute în natură reprezintă o altă sugestie.

În metropola chineză se află Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), unul dintre laboratoarele naţionale de top din China, despre care se ştie deja că studiază de mulţi ani diverse coronavirusuri.

Profesorul Gao a declarat pentru BBC că un fel de investigaţie oficială asupra WIV a fost deja realizată şi că „laboratorul a fost reverificat de experţi din acest domeniu”.

El a adăugat că nu a văzut deocamdată rezultatele anchetei, dar a „auzit” că laboratorul a fost declarat conform din punct de vedere sanitar. „Cred că au ajuns la concluzia că cei de acolo respectă toate protocoalele.

Un fost cercetător guvernamental din China. Ce a respins Guvernul chinez

Nu au găsit nicio deficienţă”.

Piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan şi spitalele din apropierea acesteia au fost punctul central al cercetărilor desfăşurate pentru găsirea unei explicaţii potenţiale referitoare la apariţia virusului în primele faze ale pandemiei.

O anchetă despre originea COVID-19 realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că este „extrem de puţin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.

Planurile pentru desfăşurarea celei de-a doua faze a anchetei OMS, ce includeau investigaţii în laboratoarele din zona metropolei Wuhan, au fost respinse de Guvernul chinez, au precizat realizatorii podcastului difuzat de BBC Radio 4. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Dacia Bigster, prezentată la Cluj. Modelul este disponibil pentru comenzi. COSTUL, între 19.900 și 32.000 euro, TVA inclus

Publicat

dacia 1 e1743162618453.jpg

Dacia Bigster a fost prezentată, vineri, la Cluj-Napoca, iar modelul este disponibil pentru comenzi. Costul variază în funcție de dotări și este cuprins între 19.900 și 32.000 euro, TVA inclus.

După configurarea mașinii pe site-ul dacia.ro, se plătește un avans de 5 la sută, apoi SUV-ul românesc intră în producție. Este un model hibrid cu cinci locuri, are un design modern și aerodinamic, interiorul este spațios și are plafon panoramic. Mașina are o lungime de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Școala Gimnazială Drașov din comuna Șpring, dotată cu echipamente digitale de ultimă generație. Investiție de peste 360.000 de lei

Publicat

Școala gimnazială drașov din comuna Șpring, dotată cu echipamente digitale

Școala Gimnazială Drașov din comuna Șpring, dotată cu echipamente digitale de ultimă generație. Elevii Școlii Gimnaziale Drașov din comuna Șpring vor beneficia în curând de echipamente digitale de ultimă generație, instrumente care contribui la crearea unui mediu de învățare modern și interactiv. 

Investiția se ridică la peste 360.000 de lei și reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii educaționale din comuna Șpring, oferind elevilor și cadrelor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ceasuri de colecție și bijuterii fine, în inima Clujului, la Muzeul de Artă. Piesele mecanismului unui ceas, la microscop

Publicat

whatsapp image 2025 03 28 at 14.27.31.jpeg

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a inaugurat, vineri, Fine Jewelry & Watches Expo, unde au fost expuse ceasuri și bijuterii premium de la 14 branduri renumite din toată lumea. Expoziția este o inițiativă a revistei „ The Woman” în colaborare cu Kultho- cel mai mare retailer de bijuterii și ceasuri care colaborează cu cele mai prestigioase manufacturi orologere din lume.

Case de bijuterii internaționale

Cu o prezență de peste 18 ani în România și 25 de locații…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

28-30 Martie 2025: Evenimente de weekend în Alba Iulia și în Zlatna. Târguri, alergare montană și un marș pentru viață

Publicat

28 30 martie 2025: evenimente de weekend în alba iulia și

28-30 Martie 2025: Evenimente de weekend în Alba Iulia și în Zlatna. Târguri, alergare montană și un marș pentru viață.

Weekend-ul 28-30 Martie 2025 aduce evenimente importante pentru Alba Iulia și pentru Zlatna. 

Între 28 și 30 martie, se va desfășura Târgul Grădinarului la Alba Iulia, un eveniment dedicat iubitorilor de plante, cu expoziții, ateliere și demonstrații.

Pe 29 martie, în Zlatna va avea loc competiția de alergare montană „SĂ RUN I Trail Race”,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe