Connect with us

EVENIMENT

Un fost judecător la Curtea de Apel Iași, condamnat definitiv la 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă

Publicat

tribunal-justitie-decizie-instanta

Dan Anton, la data faptelor judecător la Curtea de Apel Iaşi, a fost condamnat definitiv marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani şi nouă luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Instanţa a mai dispus un termen de supraveghere de 4 ani pentru Dan Anton, perioadă în care acesta trebuie să presteze 100 de zile muncă în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Iaşi – Direcţia de Asistenţă Comunitară sau Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat.

ÎCCJ i-a admis apelul lui Dan Anton şi i-a scăzut pedepsa dată în iulie 2017 de Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care îl condamnase la 4 ani şi 2 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi îl achitase pentru violarea vieţii private, şantaj şi dare de mită.

În acelaşi dosar, Instanţa supremă a admis apelul declarat de Teodor Haucă, fost senator PD de Suceava în perioada 1996 – 2000, şi l-a achitat pentru trafic de influenţă. Acesta primise la Curtea de Apel Bucureşti 3 ani cu suspendare.

În schimb, omul de afaceri italian Renato Del Gatto a rămas cu o condamnare de 2 ani cu suspendare.

Totodată, Marina Moglan, concubina lui Anton Dan (având dublă cetăţenie română şi moldovenească), şi Mihaela Gabriela Prelipceanu, grefier la Judecătoria Iaşi, au fost achitate.

Decizia este definitivă.

Potrivit DNA, ca urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi, în 2014, a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei persoane (având dublă cetăţenie română şi moldovenească), pentru contrabandă, o rudă a acesteia a apelat la Teodor Haucă pentru ca acesta să îşi folosească influenţa asupra unor magistraţi din cadrul Curţii de Apel Iaşi, în vederea soluţionării favorabile a dosarului respectiv.

DNA preciza că, la 14 mai 2014, cu ocazia unei întâlniri organizate la un hotel din Iaşi, la care au participat printre alţii Haucă şi Anton, acesta din urmă le-a dat asigurări interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiţi cu judecarea cauzei.

Procurorii susţin că, în intervalul 8 mai 2014 – 9 februarie 2015, în schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, Dan Anton a cerut şi primit de la Haucă şi o altă persoană următoarele foloase: stingerea unei datorii pe care o avea la un avocat, prin încheierea unui contract de asistenţă juridică cu persoana trimisă în judecată, contra unui onorariu consistent (2.000 euro), şi achitarea unor servicii hoteliere şi de transport pe raza oraşului Chişinău, precum şi plata consumaţiei la un restaurant din localitatea Străşeni din Republica Moldova.

Magistraţii CA Iaşi au menţinut, în februarie 2015, pedeapsa de 4 ani şi 6 luni de închisoare faţă de persoana pentru care judecătorul Anton susţinuse că a intervenit.

„Începând cu 18 septembrie 2014, între Anton, concubina acestuia şi Renato Del Gatto au avut loc mai multe întâlniri al căror subiect îl constituia facilitarea intrării şi dezvoltării unor investiţii în infrastructură pe piaţa din Republica Moldova de către acesta din urmă. Aceste tatonări s-au concretizat în august 2015, când inculpatul Del Gatto i-a promis magistratului Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, şi un post de conducere într-o instituţie financiară, pentru inculpata Moglan. Dan Anton a fost de acord cu ‘oferta’ omului de afaceri, angajându-se că va interveni în acest sens atât pe lângă o persoană influentă din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, cât şi pe lângă unii membri din Guvernul acestui stat”, mai spuneau procurorii.

DNA menţiona că cei doi chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniştrii Guvernului din Republica Moldova.

„La 27 februarie 2015, Anton, sprijinit de Marina Moglan, a pătruns în locuinţa fostului soţ şi, fără consimţământul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic (achiziţionat de către o persoană de pe un site de vânzări online, din dispoziţia judecătorului şi plătit de acesta din urmă), în scopul obţinerii unor imagini care să conţină detalii din viaţa privată a acestuia.

Aceste filmări urmau să fie folosite ulterior de către cei doi inculpaţi în vederea şantajării persoanei respective, dar şi de a-l discredita pe acesta în faţa diferitelor organisme ale statului”, au reţinut anchetatorii.

Magistratul mai era acuzat că, în noiembrie 2014, beneficiind de ajutorul concubinei sale, Marina Moglan, l-a cointeresat material, prin oferirea unor sticle cu băuturi alcoolice, pe Cătălin Ion Popuşoi, agent de pază la o firmă care asigura securitatea unităţii şcolare frecventate de cei doi copii minori ai Marinei Moglan.

În schimbul acestor bunuri, agentul de pază trebuia să-i semnaleze magistratului orice vizită făcută de tatăl copiilor în cadrul unităţii şcolare.

În perioada mai 2014 – februarie 2015, după pronunţarea divorţului, fostul soţ al Marinei Moglan şi-a manifestat intenţia de a devoala în mass-media datele pe care le deţinea privind imoralitatea judecătorului Dan Anton, formulând mai multe plângeri penale.

DNA mai preciza că, pentru a-l descuraja şi pentru a-l determina pe acesta să înceteze demersurile iniţiate în justiţie sau făcute pe lângă alte autorităţi ale statului, Dan Anton l-a constrâns pe tatăl copiilor, prin ameninţare cu decăderea din drepturile părinteşti şi interdicţia de a mai intra în contact cu copiii, sens în care prin intermediul concubinei a introdus mai multe acţiuni în instanţă în baza unor documente obţinute în mod fraudulos.

Pe de altă parte, fostul senator Teodor Haucă a fost acuzat de DNA că, în iunie 2013, a acceptat promisiunea unor foloase viitoare, de la un om de afaceri (martor denunţător) şi a primit, în Chişinău, cinci sticle de coniac, în cuantum de 50 de euro, şi a pretins pentru Dan Anton achitarea unui dejun şi a unei nopţi de cazare în Chişinău.

„Aceste foloase au fost primite, în contextul în care inculpatul Haucă şi-a exercitat influenţa asupra unor funcţionari publici din Ministerul Transporturilor, determinându-i pe aceştia să emită un număr de trei licenţe de transport, pentru societatea martorului denunţător.

La 11 mai 2015, grefiera Prelipceanu a fost audiată de procurorii anticorupţie, în calitate de martor, ocazie cu care aceasta a fost întrebată în legătură cu natura mai multor mesaje text, tip sms, transmise de pe numărul său de telefon mobil pe numărul de telefon mobil al judecătorului.

Aceste mesaje cuprindeau în esenţă ameninţări formulate de către inculpată la adresa lui Dan Anton, privind o viitoare denunţare a acestuia la DNA, ca urmare a unor infracţiuni de corupţie şi despre care aceasta pretindea, în cuprinsul mesajelor, că are cunoştinţă.

Inculpata a precizat în declaraţia dată la momentul respectiv că acele ameninţări nu aveau nicio bază reală, dar, după încheierea audierilor, l-a contactat pe magistratul Anton, printr-un intermediar, pe care l-a instruit să utilizeze un limbaj codat şi să-l avertizeze pe acesta că este interceptat de către DNA, lucru care s-a şi întâmplat la 13 mai 2015”, mai susţineau anchetatorii. AGERPRES

 

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

FOTO: Incendiu puternic la o gospodărie din județul Botoșani. Pompierii s-au luptat cu flăcările mai bine de patru ore

Publicat

incendiu bt

Un incendiu violent a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă într-o gospodărie din localitatea Miorcani, județul Botoșani.

Potrivit ISU Botoșani, două anexe din gospodăria unui localnic din Miorcani au fost cuprinse de flăcări, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un vecin a observat flăcările și a sunat după ajutor. Era puțin după ora 01.00.

Un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și pompierii voluntari din comuna Rădăuți Prut, au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului.

incendiu bt1 (2)

Aceștia au constatat că ardeau violent cele două anexe, dar și o cantitate mare de lemne de foc și gunoi de grajd și că exista pericolul de propagare a flăcărilor la casă și alte clădiri din gospodărie. Mai bine de patru ore au acționat pompierii pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor.

Conform sursei citate, în urma incendiului au ars 100 de pui.

Pompierii au salvat cinci viței, 15 găini, casa și trei anexe.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce gunoiul de grajd s-a auto-aprins. Flăcările s-au extins la lemnele de foc și la anexe.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Incendiu violent în Reghin – Mureș. O magazie a fost mistuită de flăcări

Publicat

reghin incendiu

Un incendiu a izbucnit la un operator  economic, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipiul Reghin, județul Mureș.

Potrivit ISU Mureș, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 04:08, pompierii au intervenit la un incendiu pe strada Iernuțeni, municipiul Reghin.

reghin incendiu1

Din primele date, incendiul s-a produs la o magazie de aproximativ 100 mp din cadrul unui operator economic.

Au intervenit pentru lichidarea incendiului pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Reghin.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE: Coliziune frontală între două autoturisme pe un drum din Cluj. Patru victime, una decedată

Publicat

accident general 112 ambulanta
Arhivă foto

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă dimineață pe DN 1, în județul Cluj. Din primele date o persoană se află în stare gravă după impactul dintre două mașini.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că pe DN 1, la kilometrul 548+300 de metri, în zona localității Ciucea, județul Cluj, s-a produs o coliziune frontală între 2 autoturisme, ca urmare a unei pătrunderi pe contrasens.

UPDATE: Grav accident în Ciucea, județul Cluj: Precizările ISU Cluj: O persoană a decedat

„Într-un autoturism se afla o tânără încarcerată și inconștientă, în stop cardio-respirator. Folosind echipamentele din dotare, pompierii au descarcerat-o și au predat-o echipajelor medicale, care au început manevrele de resuscitare.

În ciuda eforturilor depuse de echipajul de pe ambulanță și de către pompieri, medicul a constatat decesul tinerei de 21 de ani. De asemenea, alte trei persoane au fost transportate la spital în stare de conștiență și cu leziuni minore. Mai exact, a fost vorba despre doi bărbați și o minoră de 10 ani. ”

O persoană este momentan inconștientă, nu răspunde manevrelor de resuscitare.

Circulația rutieră este restricționată pe sensul de mers Cluj Napoca – Oradea, desfășurându-se pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliției.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi vaccinuri împotriva COVID. Modificate, pot îmbunătăţi nivelul de protecţie

Publicat

omicron

Vaccinurile împotriva coronavirusului modificate pentru a include varianta Omicron pot îmbunătăţi nivelul de protecţie atunci când sunt utilizate ca doză de rapel (booster), au declarat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi alte autorităţi de reglementare în domeniul sanitar la nivel mondial, informează Reuters.

În urma unei şedinţe de joi, EMA a anunţat că autorităţile de reglementare au convenit asupra principiilor esenţiale pentru actualizarea vaccinurilor anti-COVID-19 astfel încât acestea să răspundă la variantele emergente.

În timp ce vaccinurile existente împotriva coronavirusului continuă să ofere o bună protecţie la riscul de spitalizare şi deces, eficacitatea vaccinului a fost afectată de evoluţia virusului, a precizat grupul.

Prin urmare, vaccinul specific împotriva Omicron sau bivalent – adică un vaccin care include atât tulpina nouă, cât şi pe cea originală de coronavirus – ar putea „creşte şi extinde” protecţia, se arată într-un comunicat al EMA.

 

Noi vaccinuri împotriva COVID. Modificate, pot îmbunătăţi nivelul de protecţie: vaccinurile ARNm

Comunicatul se referă în mod specific la vaccinurile ARNm. Atât Pfizer Inc cât şi Moderna Inc au testat versiuni „reutilate” ale vaccinurilor lor pentru a include varianta Omicron.

Vaccinuri care includ alte variante, de exemplu varianta Beta, ar putea fi luate în considerare pentru utilizare ca doze de rapel dacă datele din studiile clinice demonstrează un nivel adecvat de neutralizare împotriva Omicron şi a altor variante îngrijorătoare, se arată în comunicat.

Anunţul vine la scurt timp după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că rapelul specific împotriva Omicron ar putea restabili protecţia împotriva tulpinilor emergente ale coronavirusului.

Însă, autoritatea de reglementare din Statele Unite, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA), a declarat joi că va viza în mod special includerea variantelor mai noi, BA.4 şi BA.5 de Omicron, care determină în prezent o creştere a numărului de cazuri de infectare la nivel global, în orice vaccin nou pentru utilizare pe plan intern.

Noi vaccinuri împotriva COVID. Modificate, pot îmbunătăţi nivelul de protecţie: autorităţile  se gândesc serios să utilizeze noi doze de rapel bazate pe varianta BA.1

Marţi, liderul unui comitet consultativ al OMS care a discutat despre vaccinurile modificate a declarat că grupul a preferat dozele de rapel bazate pe BA.1, argumentând că această variantă este mai distinctă şi ar putea genera un răspuns mai larg comparativ cu cele mai recente sub-variante care circulă.

Peter Marks, un înalt oficial în cadrul FDA din SUA, a declarat într-un interviu că autorităţile de reglementare din alte ţări se gândesc serios să utilizeze noi doze de rapel bazate pe varianta BA.1 a Omicron care a provocat creşterea masivă a cazurilor iarna trecută, pentru că acele vaccinuri pot fi disponibile mai devreme decât cele bazate pe BA.4/5 pe care Statele Unite intenţionează să le utilizeze.

EMA a precizat că va oferi mai multe detalii zilele următoare. AGERPRES

Citește mai departe