Connect with us

ACTUALITATE

Un fost ministru al Culturii în Ucraina, acum soldat, spune ce observă cu dronele la armata rusă

Publicat

ucraina razboi
fotografie cu caracter ilustrativ

Pe frontul din Ucraina luptă tot felul de oameni, cu diverse meserii. Între ei, și Yevhen Nisciuk,fost ministru al Culturii la Kiev, care a fost și „vocea Maidan” în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004. El spune ce observă cu dronele la armata rusă: „Nu vor să lupte, se ascund și beau ca bureții”.

Războiul i-a pus pe ucraineni în faţa nevoii de a se adapta şi cu alte meserii decât cele pentru care s-au pregătit o viaţă. La 49 de ani, Yevhen Nisciuk se afla acum o săptămână pe frontul din sud, în faţa Mikolaivului, luptând cu ruşii. Joi, a jucat la teatrul din Kiev. Apoi, s-a întors pe front. Rebel, actor, ministru şi soldat, Nisciuk face naveta la război. 20 de zile în tranşee, apoi o săptămână de concediu.

„Actoria este terapeutică. Ajută la gestionarea stresului de luptă. Personajul meu este speriat de un zgomot care îi aminteşte de bombele primului război mondial. La fel mi se întâmplă. Acum, îl joc foarte bine”, spune el.

A fost „vocea Maidan” în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004.

„Sunt speriat. Familia mea a fost mutată în regiuni mai sigure, dar este clar că acest război este o continuare a acelei experienţe. Este cererea de democraţie şi libertate. Aş vrea doar să acţionez, din păcate nu am ales momentul istoric în care să trăiesc şi mi se întâmplă aceste lucruri. Atunci nu m-au împuşcat ca să nu creeze scandal de când făceam live streaming cu toată lumea. Va fi important să rămânem în viaţă”.

„M-au pus să analizez imaginile dronelor de recunoaştere. Dronele vin şi pleacă precum albinele. Comandanţii noştri sunt tineri de 24 sau 29 de ani. Sau cei mulţi care s-au întors din străinătate să lupte. Băieţi care nu se prefac că sunt mai buni decât sunt, dar sunt dedicaţi, studiază, sunt profesionişti.

Noi ne apărăm pământul, e clar că suntem motivaţi. Pe ruşi, în schimb, îi observ cu drone. Nu vor să se lupte, se ascund şi beau ca bureţii. Ploaia de rachete din ultimele zile este un simptom al fricii. Armatele ucrainene şi ruse se nasc din cea sovietică. Ştim totul despre tacticile şi armele lor şi ei ştiu despre ale noastre. Acest lucru nu va mai fi cazul de la sfârşitul lunii iulie. Vor sosi arme occidentale şi trupe antrenate să le folosească.

Situaţia de pe teren se va schimba dramatic. Ruşii ştiu asta şi încearcă să lovească civili, pentru a pune presiune pe guvern. Dar nu vor reuşi”, spune, în presa internaţională, ministrul ajuns soldat.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

universitatea „Ștefan cel mare” din suceava deschide o extensie universitară

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de milioane de euro pentru sprijinirea comunităților pescărești

Publicat

ministerul agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de

Publicitate

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură și Pescuit (AM POPAM), lansează un apel de proiecte în valoare de 54 de milioane de euro. Acest apel vizează sprijinirea dezvoltării locale în comunitățile în care se desfășoară activități de pescuit și acvacultură, cu scopul de a stimula economia locală și de a încuraja implicarea activă a locuitorilor prin inițiative de tip DLRC (Dezvoltare Locală…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe