Connect with us

ACTUALITATE

Un grup de 26 de ţări promit un sprijin de peste 1,5 miliarde euro pentru Ucraina

Publicat

steag ucraina sursa foto pixabay

Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru sporirea capacităţilor militare ale Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia, a anunţat ministrul apărării danez Morten Bodskov într-o conferinţă de presă, transmit Reuters şi DPA.

”Această sumă poate creşte”, a adăugat Bodskov după încheierea conferinţei internaţionale a donatorilor pentru Ucraina.

Polonia, Slovacia şi Republica Cehă au convenit să extindă producţia de sisteme de artilerie, muniţii şi alte echipamente, a menţionat ministrul danez.

Într-o declaraţie comună, ţările participante s-au angajat să furnizeze sprijin militar constant pentru Ucraina şi au convenit să aibă în septembrie o videoconferinţă pe aceeaşi temă.

Douăzeci şi şase de ţări au trimis delegaţii la conferinţa de la Copenhaga, desfăşurată în completarea cooperării în cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina, care coordonează livrările de arme pentru forţele armate ucrainene.

Co-gazdă a conferinţei, Marea Britanie a promis că va trimite mai multe sisteme lansatoare de rachete multiple Ucrainei. Un ”număr substanţial” de rachete ghidate M31A1, care pot lovi cu precizie ţinte aflate la o distanţă de până la 80 de kilometri, vor fi de asemenea trimise, a spus ministrul apărării britanic Ben Wallace.

Soldaţi ucraineni au fost deja instruiţi în Marea Britanie cu privire la modul de folosire a lansatoarelor, iar Londra a promis că în următoarele luni va pregăti 10.000 de infanterişti ucraineni.

Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Ţările de Jos au anunţat că vor sprijini acest program.

Rusia a lansat la 24 februarie o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială” de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Bursele au atins minimul ultimilor 2 ani pe fondul luptei băncilor centrale cu inflația

Publicat

Bursele au atins vineri minimul ultimilor doi ani, iar obligațiunile s-au confruntat cu a opta pierdere săptămânală. Astfel, investitorii au reacționat la perspectiva unei creșteri mult mai agresive a ratelor dobânzilor din SUA, scrie Reuters.

Piețele valutare au rămas volatile după intervenția Japoniei pentru susținerea yenului.

Ratele dobânzilor au crescut puternic în această săptămână în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Elveția și Norvegia – printre altele -, dar semnalul Rezervei Federale, care a arătat că se așteaptă ca ratele ridicate din SUA să dureze până în 2023, a fost cel care a declanșat vânzarea.

Indicele mondial al acțiunilor MSCI a scăzut vineri la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2020, după ce a pierdut aproximativ 12% în aproximativ o lună de când președintele Fed, Jerome Powell, a precizat că reducerea inflației ar dăuna economiei.

Euro a scăzut pentru a patra zi consecutivă după ce datele au arătat că încetinirea economiei germane s-a agravat în septembrie, în timp ce consumatorii și întreprinderile se confruntă cu o criză energetică fără precedent și cu o inflație în creștere.

Acțiunile europene au fost o mare de roșu pentru a doua zi la rând, sub presiunea pierderilor înregistrate în toate domeniile, de la acțiuni bancare la acțiuni din domeniul resurselor naturale și al tehnologiei.

Bursele au atins minimul ultimilor 2 ani pe fondul luptei băncilor centrale cu inflația. Indicele pan-regional STOXX 600 a scăzut cu aproximativ 0,5% la începutul tranzacțiilor

Indicele pan-regional STOXX 600 a scăzut cu aproximativ 0,5% la începutul tranzacțiilor, în timp ce DAX de la Frankfurt a pierdut 0,6%, fiind unul dintre indicii cu cele mai slabe performanțe din Europa. Indicele FTSE de la Londra a pierdut 0,1%, pe fondul prăbușirii lirei sterline la un nou minim al ultimilor 37 de ani.

„Cam orice altceva în afară de datele privind inflația și deciziile de politică ale băncilor centrale este doar zgomot în acest moment, piața fiind ferm și aproape exclusiv concentrată pe cât de mult vor crește ratele pe piețele dezvoltate și cât timp vor rămâne la aceste vârfuri”, a declarat Michael Brown, strategul șef al CaxtonFX.

„Mesajul Fed de miercuri a fost clar, că ratele vor fi mai mari decât estimările pieței, iar politica va rămâne restrictivă pentru o perioadă prelungită de timp, probabil până în 2023. În acest mediu, este aproape imposibil să păstrezi acțiuni sau să vrei să cumperi titluri de Trezorerie, prin urmare, vânzarea ambelor nu este o surpriză și ar trebui să continue.”

Bursele au atins minimul ultimilor 2 ani pe fondul luptei băncilor centrale cu inflația. Ratele americane vor crește mai rapid și vor rămâne ridicate pentru mai mult timp

În condițiile în care ratele americane vor crește mai rapid și vor rămâne ridicate pentru mai mult timp, dolarul a atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii , în timp ce randamentele la titlurile de referință ale Trezoreriei SUA pe 10 ani au crescut vertiginos, deoarece investitorii au renunțat la activele sensibile la inflație, precum obligațiunile.

Euro și yenul au scăzut joi la minimele ultimilor 20 de ani, până când autoritățile japoneze au intervenit pe piață pentru prima dată din 1998 pentru a cumpăra yeni și a opri deprecierea.

Ultima dată, yenul a fost stabil la 142,29 pentru un dolar și se îndrepta spre cea mai bună săptămână din mai bine de o lună, dar puțini sunt cei care cred că această evoluție va dura.

Aurul a fost sub presiune, în special în cursul acestui trimestru, pe măsură ce randamentele au crescut. Ultima dată a scăzut cu 0,1%, în jurul valorii de 1.667 dolari pe uncie, la cel mai slab nivel din ultimii doi ani.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Actorii de la Grupul Skepsis participă la un festival internațional de teatru, în Germania. Ce spectacol vor prezenta

Publicat

skepsis teatru iulie 2022 1000x600.jpg

Grupul Skepsis reprezintă Alba Iulia și România la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru AMAFEST, organizat la Stuttgart, Germania, în perioada 22-25 septembrie. 

Compania de teatru Skepsis va reprezenta Alba Iulia și România cu spectacolul „Îl cunoașteți ?”, inspirat de o piesă într-un singur act semnată de Eugen Ionescu.

„Prestația foarte bună pe care am avut-o anul trecut a lăsat o impresie pozitivă și a făcut ca organizatorul să ne invite și la ediția din acest an. Conform abordării noastre specifice, dorim să ne…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Care sunt ACTELE necesare pentru obținerea sau preschimbarea BULETINULUI la Cluj

Publicat

buletin 92544000.jpg

La cererea cititorilor Cluj24 vă prezentăm în continuare care sunt actele de care aveți nevoie la eliberarea unui act de identitate (buletin). Operațiunea se face la serviciul de evidența persoanelor din cadrul primăriei de care aparțineți la împlinirea vârstei de 14 ani sau la expirare ori modificarea datelor înscrise în acesta.

Când se eliberează un act de identitate:

– expirarea termenului de valabilitate,
– modificarea numelui și prenumelui titularului, a datei ori locului nașterii,
– în cazul schimbării domiciliului,
– în cazul schimbării denumirii sau rangului localității, sau…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Posibile pene de curent dacă Rusia deconectează rețeaua, anunță premierul Estoniei

Publicat

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că sunt posibile pene de curent dacă Rusia va scoate statele baltice din rețeaua electrică comună, anunțând un exercițiu de pregătire a apărării.

„Trebuie să fim pregătiți și pentru faptul că Rusia ar putea deconecta Estonia, Letonia și Lituania de la rețeaua lor de electricitate”, a declarat ea într-un discurs televizat, relateaază Reuters.

„Ar fi înțelept să fim pregătiți pentru posibile întreruperi de energie electrică – asta include autoritățile publice, companiile și fiecare individ”, a adăugat ea, descriind orice întrerupere ca fiind „temporară”.

Aproape 3.000 de rezerviști au fost chemați joi la un exercițiu anual de apărare de o săptămână în Estonia, dar premierul a declarat că nu există o amenințare militară imediată la adresa țării.

Ea a făcut apel la cetățenii ruși care trăiesc în Estonia să ignore orice convocare pentru a lupta în Ucraina: „nu plecați, pentru că nu există cale de întoarcere”.

La 30 de ani de la separarea de Uniunea Sovietică de atunci și la 17 ani de la aderarea la UE, statele baltice Lituania, Letonia și Estonia depind încă de Rusia pentru o aprovizionare stabilă cu energie electrică.

Posibile pene de curent dacă Rusia deconectează rețeaua, anunță premierul Estoniei. Ce vizează un proiect finanțat de UE în valoare de 1,6 miliarde de euro

Un proiect finanțat de UE în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,94 miliarde de dolari) vizează deconectarea statelor baltice de la rețeaua electrică comună cu Rusia și Belarus în 2025, în favoarea sistemului energetic descentralizat din Europa continentală.

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat în iunie pentru Reuters că țara sa este pregătită dacă Rusia o deconectează de la rețeaua regională de energie electrică, ca represalii pentru că a blocat transportul feroviar al unor bunuri rusești către exclava Kaliningrad.

Rețeaua europeană de rețele electrice ENTSO-E se va conecta la rețelele statelor baltice în termen de 24 de ore dacă aceste țări vor fi deconectate de Rusia, contribuind astfel la evitarea penelor de curent, a declarat în iulie operatorul lituanian de rețele electrice Litgrid.

„Dacă Rusia ne deconectează, chiar și astăzi, am fi pregătiți. Analiza noastră arată că furnizarea de energie nu ar fi raționalizată, nu se așteaptă întreruperi grave”, a declarat directorul executiv al Litgrid.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe