Connect with us

ACTUALITATE

Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru posibilitatea ca preoţii romano-catolici să se căsătorească

Publicat

Arhivă foto

Un înalt oficial de la Vatican, consilier al Papei Francisc, a sugerat într-un interviu publicat duminică că Biserica Romano-Catolică ar trebui să ia în serios posibilitatea de a permite preoților să se căsătorească, conform informațiilor furnizate de Reuters.

”Este pentru prima dată când o spun public şi va suna ca o erezie pentru anumite persoane”, a declarat arhiepiscopul de Malta Charles Scicluna, care deţine totodată şi funcţia de secretar adjunct al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, într-un interviu pentru Times of Malta.

Papa Francisc a exclus posibilitatea ca el să schimbe regulile Bisericii Romano Catolice care impun celibatul preoţilor. Însă aceasta nu este o doctrină formală a Bisericii, aşa că ar putea fi schimbată de un viitor suveran pontif.

Biserica a „pierdut mulţi preoţi excelenţi pentru că aceştia au ales căsătoria”

Într-un interviu acordat unei publicaţii din America Latină în 2023, papa Francisc a vorbit din nou despre regula celibatului şi a afirmat că ”nu este eternă, asemenea hirotonisirii”, ci ”o disciplină” care poate fi revizuită.

Un purtător de cuvânt al Vaticanului nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţia, precizează Reuters.

Charles Scicluna, cunoscut pentru investigaţiile sale privind abuzurile sexuale în rândul Bisericii, a menţionat că preoţilor le era permis să se căsătorească în primul mileniu din istoria Bisericii, iar în zilele noastre, căsătoria este permisă în bisericile catolice de rit estic.

”Dacă ar depinde de mine, aş revizui condiţia potrivit căreia preoţii trebuie să fie celibatari.

Experienţa mi-a arătat că e un lucru pe care trebuie să-l luăm foarte serios în considerare”, a spus el.

Charles Scicluna, în vârstă de 64 de ani, a spus că Biserica a ”pierdut mulţi preoţi excelenţi pentru că aceştia au ales căsătoria”.

Unde au voie să se căsătorească preoții

Arhiepiscopul a adăgat că „există un loc” pentru celibat în Biserică, dar că trebuie, de asemenea, să se ţină cont de faptul că un preot câteodată se îndrăgosteşte.

Atunci, acesta trebuie să aleagă ”între ea şi preoţie, iar unii preoţi fac faţă acestei situaţii implicându-se în secret în relaţii sentimentale”.

Controversa referitoare la autorizarea căsătoriei în rândul preoţilor romano-catolici datează de mai multe secole.

Preoţii au voie să se căsătorească în bisericile catolice de rit oriental, precum şi în bisericile ortodoxă, protestantă şi anglicană.

Oponenţii căsătoriei preoţilor susţin că celibatul le permite preoţilor să se dedice în întregime Bisericii.

În 2021, papa a respins o propunere care le-ar fi permis unor bărbaţi mai în vârstă şi căsătoriţi să fie hirotonisiţi în unele regiuni îndepărtate din Amazon, unde, în anumite zone, credincioşii se întâlneau cu un preot doar o dată pe an. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bărbat de 57 de ani, din comuna Hănești, arestat după ce ar fi înjunghiat un consătean

Publicat

retinut.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 57 de ani, din comuna Hănești, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală. Ulterior, față de acesta a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în data de 8 iulie a.c., pe fondul unui conflict spontan, a lovit victima, un bărbat de 52 de ani, din localitatea Borolea, comuna Hănești, cu un obiect înțepător, provocându-i acestuia leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zeci de pietoni amendați, după o acțiune a polițiștilor din Botoșani

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere în zona trecerilor pentru pietoni, fiind vizați atât conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere persoanelor care au acest drept, cât și pietonii indisciplinați. 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 53 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.150 de lei, 32 dintre acestea  fiind aplicate pentru indisciplina pietonilor iar celelalte au fost aplicate pentru alte abateri la regimul rutier (viteză neregulamentară, ITP expirat).


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: Peste o sută de amenzi aplicate de polițiști după ultima acțiune

Publicat

whatsapp image 2023 07 13 at 12.46.08 3 1000x600.jpeg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 63 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 118 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 66.095 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 6 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: Peste 150 de amenzi, permise reținute de polițiști, în ultimele 24 de ore

Publicat

whatsapp image 2023 07 13 at 12.46.08 2 1000x576.jpeg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 47 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creștera gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 165 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 59.130 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 6 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe