Connect with us

EVENIMENT

Un medic din Cluj propune o metodă inedită de cercetare pentru anihilarea SARS-CoV-2, prin radiaţie ionizantă

Publicat

medic

Un medic clujean, dr. Horia Maniu, propune o metodă inedită de cercetare pentru anihilarea SARS-CoV-2, cu radiaţie ionizantă, radiaţie care ar putea influenţa câmpul electrostatic al virusului, iar ideea sa este susţinută de specialişti în domeniu.

„Studiind rezultatele unor cercetători chinezi, am descoperit că există posibilitatea modificării câmpului electrostatic prin expunerea SARS-CoV-2 la un fascicul de radiaţie ionizantă, cu potenţiale modificări funcţionale sau chiar structurale ale virusului SARS-CoV-2, care să-i atenueze cel puţin infecţiozitatea sau chiar să o anuleze”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Horia Maniu.

Prof. Dr. Gabriel Kacso, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, medic primar de radioterapie şi oncologie medicală, coordonatorul echipei medicale din Centrului de Radioterapie Amethyst Cluj, susţine ideea medicului clujean.

„Cred că sunt două paliere de cercetare. Unul este la nivelul analizei virusului SARS-CoV-2, care ne-a demonstrat că este un adversar redutabil. Acolo sunt patru proteine care interacţionează între ele şi care îi dau un anumit comportament. Este proteina spyke (S), proteina de înveliş (E), proteina de membrană (M) şi nucleocapsida (N). Cele mai importante sunt comunicările între M şi N şi acolo, acest câmp electrostatic care le menţine într-o anumită formă şi care influenţează multiplicarea virală şi, prin comunicarea cu proteina S, infecţiozitatea, acolo le putem influenţa cu diverse forme de energie aplicate din exterior”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Kacso.

Profesorul clujean mai spune că energiile dinafară pot influenţa câmpul electrostatic al SARS-CoV-2, adăugând că cercetările ar trebui să fie făcute cu mare atenţie şi că, eventual, să fie făcute într-o primă fază pe virusuri cu structură asemănătoare celui care provoacă boala COVID-19.

„Această energie suplimentară care vine dinafară modifică câmpul electrostatic, energiile care se creează între aceste reziduuri din proteinele respective. Inclusiv radiaţiile ionizante, cele pe care le folosim pentru diagnostic, radiaţia x sau pentru terapie. Acelea, pe de o parte, le putem investiga în modificarea comportamentului virusului. Aceasta înseamnă cercetare cu toate regulile respectate cu scrupulozitate, pentru că nu poţi să te joci cu asemenea virusuri în cultură. Trebuie nivele de securitate.

Nici noi nu putem deplasa razele noastre, că-s ditamai acceleratoare sau aparate, nu le putem scoate să iradiem oriunde, nici ei nu pot scoate culturile de virus SARS-CoV-2 din laboratoare şi atunci o cale de mijloc este să folosim modele de virus hepatitic SARS (…) care nu are nocivitatea ticălosului care dă COVID-19 şi să vedem ce iese”, explică Gabriel Kacso.

Horia Maniu, care este medic stomatolog şi fost cadru didactic la UMF Cluj-Napoca, a contactat o serie de medici şi cercetători din România şi din lume pentru a încerca să-şi concretizeze ideea.

„Noi ne oferim tehnica disponibilă pentru a face această etapă de iradiere pe culturi de celule, pe modele experimentale, în măsura în care planul poate fi dezvoltat în condiţii de siguranţă în culturi de celule oferite de institute de virologie.

Modelul viral cred că poate fi împrumutat din datele publicate deja, acel model de hepatită, ne trebuie o analiză, rezonanţă magnetică, în spectroscopie, ca să putem să punem în evidenţă aceste reziduuri, legături între proteine.

Aceasta s-ar face la universităţi tehnice, care ar fi un alt partener, pe lângă institutele de virologie, care furnizează culturile de celule. Expunerea lor la diverse forme de energie, inclusiv radiaţie ionizantă, poate fi făcută în diverse instituţii. Poate că şi la câmp magnetic reacţionează foarte bine. Nu ştim ce va genera această cercetare”, a mai spus Gabriel Kacso.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Bacalaureat 2025: modele de subiecte, condiții, calendar. Tot ce trebuie să știe elevii la probele scrise din examen

Publicat

bacalaureat 2025: modele de subiecte, condiții, calendar. tot ce trebuie

Bacalaureat 2025: elevii din clasele XII-XIII susțin probele scrise ale examenului de Bacalaureat, în perioada 10-16 iunie. Înscrierile se fac în 2-6 iunie, la secretariatele liceelor. Primele rezultate vor fi afișate în 20 iunie.

Elevii vor putea solicita să-și vadă lucrările corectate, înainte de a depune contestații. Lucrările vor fi corectate digitalizat, pe platforma ministerului, de către profesori selectați aleatoriu din țară.

Probele de competențe s-au desfășurat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două noi aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii

Publicat

1 escadrila 48 vanatoare in formatie completa 48th fighter squadron is complete.jpg

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, 22 mai, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Acestea vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, de la Mihail Kogălniceanu, arată reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

Două noi aeronave F-16 Fighting Falcon au ajuns la Câmpia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Exercițiu de evacuare la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, organizat de ISU Alba

Publicat

foto: exercițiu de evacuare la spitalul de pneumoftiziologie din aiud,

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a avut loc joi un exercițiu practic privind apărarea împotriva incendiilor și protecția civilă. Exercițiul de evacuare a fost organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, cu prilejul unui controlul tematic inopinat.

Acest exercițiu a oferit personalului spitalului ocazia de a exersa pașii esențiali ce trebuie urmați în cazul producerii unui eveniment nedorit.

Cu sprijinul echipajelor ISU, s-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Săptămâna Siguranței Rutiere: Activități informativ-educative ale polițiștilor din Alba, la Colegiul I.M. Clain din Blaj

Publicat

video săptămâna siguranței rutiere: activități informativ educative ale polițiștilor din alba,

În cadrul Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere, polițiștii Serviciului Rutier Alba, în colaborarea cu Poliția Municipiului Blaj, au desfășurat joi, 22 mai, activități informativ-educative la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din municipiul Blaj.

La activități au participat peste 150 de elevi, aceștia fiind implicați în numeroase activități al căror scop l-a reprezentat, pe de o parte, conștientizarea importanței respectării regulilor de circulație, iar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe