Connect with us

ACTUALITATE

Un medicament experimental eficient în tratarea autismului, schizofreniei, bolii Alzheimer, descoperit de cercetători israelieni

Publicat

laborator medical analize medicale studiu medical sursa pixabay.com
Arhivă foto

Cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv au identificat un mecanism împărtăşit de mutaţii prezente în genele ADNP şi SHANK3 care cauzează autism, schizofrenie şi alte afecţiuni. În plus, ei au descoperit că un medicament experimental s-a dovedit eficient în experimente de laborator în cazul acestor mutaţii şi poate fi potrivit pentru tratarea unei game de sindroame rare ce afectează funcţiile cerebrale, informează marţi agenţia TPS.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele încurajatoare pot avea drept rezultat tratamente eficiente pentru o serie de sindroame rare ce afectează funcţiile creierului şi provoacă autism, schizofrenie şi boli neurodegenerative precum Alzheimer.

Conducătoarea studiului, prof. Illana Gozes, de la Departamentul de Genetică Moleculară Umană şi Biochimie de la Facultatea de Medicină Sackler şi Şcoala de Neuroştiinţe Sagol din cadrul Universităţii din Tel Aviv, a explicat că „unele cazuri de autism sunt cauzate de mutaţii în diferite gene”.

„Astăzi ştim despre mai bine de 100 de sindroame genetice asociate cu autismul, dintre care zece sunt considerate relativ comune. În laboratorul nostru ne concentrăm în principal pe unul dintre acestea, sindromul ADNP, cauzat de mutaţii ale genei ADNP, care perturbă funcţia proteinei ADNP, ducând la defecte structurale în scheletul neuronilor din creier”, a detaliat cercetătoarea.

„În studiul actual, am identificat un mecanism specific ce provoacă această deteriorare în mutaţii din două gene diferite: ADNP şi SHANK3 – o genă asociată cu autismul şi schizofrenia. Potrivit estimărilor, aceste două mutaţii sunt responsabile pentru mii de cazuri de autism din întreaga lume”, a declarat Gozes.

Un medicament experimental eficient în tratarea autismului, schizofreniei, bolii Alzheimer, descoperit de cercetători israelieni: Celule prelevate de la pacienți cu sindrom ADNP

Cercetătorii, care au prelevat celule de la pacienţi cu sindrom ADNP, au descoperit că în cazul în care proteina ADNP este afectată se formează neuroni cu defecte structurale, care afectează funcţiile cerebrale.

„Am descoperit că, în unele mutaţii, o secţiune adăugată la proteină o protejează şi reduce daunele prin conectarea într-o zonă de control neuronal. Ştim că aceeaşi zonă de control se găseşte şi pe SHANK3 – o proteină intens studiată, cu mutaţii care sunt asociate cu autismul şi schizofrenia. Am concluzionat că această capacitate de legare de SHANK3 şi de alte proteine similare oferă o anumită protecţie împotriva efectelor dăunătoare ale mutaţiei”, a precizat Gozes.

În următoarea etapă a studiului, cercetătorii au identificat şi alte locuri de pe proteina ADNP care se pot conecta cu SHANK3 şi cu proteine similare. Unul dintre acestea se află pe NAP, o secţiune din ADNP care a fost dezvoltată într-un medicament experimental, numit Davunetide, de către laboratorul condus de prof. Illana Gozes.

Un medicament experimental eficient în tratarea autismului, schizofreniei, bolii Alzheimer, descoperit de cercetători israelieni: Ce au demonstrat cercetătorii

Cercetătorii au demonstrat cu succes că tratamentul prelungit cu Davunetide a îmbunătăţit semnificativ comportamentul animalelor-model cu autism cauzat de SHANK3.

„În studii anterioare am demonstrat că Davunetide este eficient pentru tratarea modelelor cu sindrom ADNP. Noul studiu ne-a determinat să credem că poate fi eficient şi în cazul sindromului Phelan McDermid, cauzat de o mutaţie la nivelul SHANK3, precum şi a altor sindroame ce provoacă autism prin acelaşi mecanism”, a notat cercetătoarea.

Medicamentul experimental Davunetide a fost recunoscut de Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) drept un medicament pediatric pentru tratamente viitoare ale sindromului de dezvoltare ADNP şi este protejat de brevete prin Ramot, compania de transfer de tehnologie de la Universitatea Tel Aviv, sub licenţa exclusivă a ATED Therapeutics Ltd., notează TPS. Agerpres

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: APIA a finalizat controlul clasic pe teren, campania 2024

Publicat

1727284898 cerere adeverinta apia primarie 1000x600.jpg

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează opinia publică finalizarea controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024.

Astfel, la nivelul  Centrului judetean Botosani au fost verificate 138 de exploatații, cu o suprafață de 13390 hectare și un total de 4601 parcele controlate la fața locului.

Reamintim că, în conformitate cu OMADR nr. 292/16.07.2024 pentru aprobarea  Procedurii operaţionale privind activitatea de control clasic pe teren, aplicabilă în Campania 2024, ediția a II-a, termenul de finalizare a controalelor pe teren este de cel târziu până la data de 11 octombrie 2024, cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șoferii vor putea afla, în orice moment, unde se află permisul sau talonul suspendat de Poliție. Vor putea fi urmărite online

Publicat

permis 1.jpg

Publicitate

Șoferii vor primi un cod unic, apoi, prin intermediul unui HUB de servicii al Ministerului de Interne, vor putea urmări traseul documentelor ridicate de polițiști. Permisul de conducere reținut de poliție, sau talonul mașinii, vor putea fi urmărite online, precum coletele de la curieri, relatează alba24.ro.

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care ar putea fi implementat un sistem digital de urmărire a documentelor reținute de Poliție, scrie ProMotor.

Concret, conducătorii auto cărora le sunt reținute permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare vor putea urmări online documentele.

Permisul de conducere reținut de poliție va putea fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din Răchiți depistat CONDUCÂND sub influența alcoolului pe Calea Națională din municipiul Botoșani

Publicat

alcool11.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au anunțat astăzi că oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, din comuna Răchiți.

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge”, au transmis polițiștii de la Botoșani.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni a primit veșmânt de har. Lăcașul, renovat cu sprijinul arhim. Ciprian Grădinaru

Publicat

nichfor botosaneanul biseroca hlipiceni 1000x600.jpg

Publicitate

În această dimineață, 21 septembrie, s-a mai scris o filă în istoria localității Hlipiceni din județul Botoșani. Biserica din cadrul cimitirului parohial a fost resfințită astăzi de doi ierarhi ai Bisericii noastre: de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Restaurarea lăcașului de rugăciune a fost realizată cu susținerea părintelui arhim. Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, originar din localitate, scrie Doxologia.

Biserica cimitirului Hlipiceni a fost nconstruită între anii 1990-1992,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe