ACTUALITATE
Un medicament pentru Alzheimer reconvertit s-a dovedit eficient în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice
În încercarea de a combate ameninţarea din ce în ce mai mare reprezentată de bacteriile rezistente la antibiotice, cercetătorii australieni au dezvoltat o terapie bazată pe un medicament experimental pentru boala Alzheimer reconvertit, care a eliminat cu succes unele dintre cele mai greu de tratat superbacterii, relatează joi, 19 noiembrie, Xinhua.
Lansat joi, studiul, condus de cercetători de la Universitatea Queensland (UQ), Universitatea din Melbourne şi Universitatea Griffith din Australia, a utilizat o anumită proprietate a medicamentului PBT2 pentru a perturba mecanismele responsabile de rezistenţa la antibiotice a acestor bacterii.
„Condusă de doctor David De Oliveira de la UQ, echipa noastră a emis ipoteza conform căreia dacă acest tratament experimental pentru Alzheimer ar fi utilizat pentru a perturba metalele din interiorul acestor bacterii, am perturba totodată şi mecanismele lor de rezistenţă la antibiotice”, a declarat profesorul Mark Walker de la UQ.
„Acest lucru s-a dovedit în cazul medicamentului pentru Alzheimer – combinat cu antibioticul polimixină – luptând cu succes contra superbacteriilor rezistente la antibiotice, cum ar fi Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa şi Escherichia coli”, a adăugat specialistul.
Utilizarea PBT2, recent descoperit, a crescut totodată speranţele în ceea ce priveşte readucerea în prim-plan a unor antibiotice vechi, considerate anterior ineficiente pentru tratarea infecţiilor cauzate de superbacterii.
„Având în vedere că am reuşit să-l combinăm cu antibioticul polimixină pentru a trata bacteriile rezistente la polimixină, am putea reuşi să facem ca şi alte antibiotice ineficiente să redevină eficiente pentru tratarea bolilor infecţioase”, a declarat profesorul Mark von Itzstein de la Universitatea Griffith.
„Acest lucru ar putea re-accentua, ca să spunem aşa, unele dintre armele pe care credeam că le-am pierdut în lupta noastră împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice”, a adăugat el.
Cercetătorii au menţionat că tratamentul bazat pe combinaţia dintre polimixină şi PBT2 s-a dovedit, de asemenea, eficient în testele efectuate pe animale şi şi-au exprimat speranţa că studiul clinic va începe într-un viitor nu prea îndepărtat, PBT2 fiind deja considerat sigur pentru utilizare la oameni. Agerpres
Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Prezența la VOT până la ora 18.00 – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro