Connect with us

ACTUALITATE

Un million de măşti ar putea fi colectate anul acesta în cadrul unui nou proiect de mediu

Publicat

Aproximativ un milion de măşti ar putea fi colectate anul acesta în cadrul unui nou proiect de mediu lansat în luna martie de către organizaţia neguvernamentală „Oraşul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland România, informează un comunicat al organizaţiei transmis luni AGERPRES.

După colectare, măştile vor fi valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului. Într-o primă fază, colectarea va fi disponibilă în cele 17 magazine Kaufland din Bucureşti.

În cadrul proiectului pilot vor fi putea fi colectate patru tipuri de măşti: măştile de plastic de unică folosinţă, măştile FFP2, numite şi N95, măştile FFP3 şi măştile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate măşti din material textil, confecţionate acasă sau alte articole de protecţie, deşeuri periculoase (ascuţite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deşeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.

„Dincolo de problema majoră de mediu pe care o presupune poluarea cu plastic, e important să vorbim şi despre impactul pe care aceste măşti aruncate la întâmplare îl are asupra sănătăţii noastre şi a copiilor noştri. Aruncarea acestora în condiţii necontrolate presupune crearea unor potenţiale noi focare de infecţii pentru oameni, şi nu discutăm aici doar despre coronavirus, ci şi despre alte virusuri prezente în corpul uman. ‘Aruncă în siguranţăť este un proiect prin care ne putem asigura că aceste măşti sunt colectate şi eliminate corect din mediu, procesul având riscuri minime pentru cei implicaţi în proces, datorită măsurilor de siguranţă luate, prevenind astfel extinderea pandemiei”, explică dr. Mihail Pautov, medic şi ambasador al proiectului „Aruncă în siguranţă”.

Fondatorul organizaţiei „Oraşul Meu, Culorile Mele”, Lestat Monroe, susţine că pandemia actuală a adus mari provocări nu doar din punct de vedere economic şi sanitar, ci şi de mediu, având în vedere cantităţile enorme de plastic generate de aceste măşti de unică folosinţă. „Proiectul este printre primele iniţiative de acest gen din România care îşi propune să transforme aceste tipuri de deşeuri în energie utilă”, a declarat Monroe, în comunicatul citat.

Programul de Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP) atrage atenţia guvernelor lumii asupra gestionării deşeurilor, inclusiv a deşeurilor medicale şi periculoase, ca pe un serviciu public esenţial. UNEP susţine că manipularea în condiţii de siguranţă şi eliminarea finală a acestor deşeuri este un element esenţial într-un răspuns eficient în situaţii de urgenţă. Tot UNEP susţine că 75% din măştile folosite, precum şi alte deşeuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor.

„Pentru Kaufland România, protecţia mediului este un pilon important al strategiei de responsabilitate socială. Ne-am alăturat acestui proiect pentru a oferi tuturor clienţilor noştri o opţiune sigură de a arunca măştile de unică folosinţă, pentru ca acestea să nu dăuneze mediului înconjurător”, a transmis Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

În 2020, cantitatea de măşti de protecţie folosite în lume a crescut de 207 ori faţă de 2019.

Operation Mer Propre, un ONG francez care se ocupă, printre altele, cu operaţiuni de curăţenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul mării cantităţi industriale de măşti, mănuşi şi sticluţe de plastic pentru dezinfectant de mâini, trăgând şi un semnal de alarmă cu privire la acumularea de astfel de deşeuri: „dacă lucrurile nu se schimbă, în curând vom avea mai multe măşti decât meduze aruncate în Marea Mediterană”.

De asemenea, peste 1,5 miliarde de măşti de unică folosinţă vor ajunge în oceanele lumii, este semnalul de alarmă tras de un grup de ecologişti din Hong Kong. Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor.

Durata de viaţă a măştilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele să fie nişte adevărate bombe cu ceas ecologice, mai ales în condiţiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.

Asociaţia Oraşul Meu, Culorile Mele este un ONG românesc care şi-a luat angajamentul de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi a familiilor de toate tipurile, din România.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

469 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. Vezi LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

electrician.jpg

Nu mai puțin de 469 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
SEF DEPARTAMENT

(INGINER SEF)

SC NOVA APASERV SA

Str. Octav Bancila nr.3

Tel:0374106800

DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

INGINER SILVIC DIRECTIA SILVICA BOTOSANI

Str. Pacea nr. 47

Tel:0231/512882

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Căutări fără oprire la Tudora, pentru găsirea unui copil de doi ani. Polițiștii și jandarmii fac tot ce este posibil

Publicat

whatsapp image 2024 03 17 at 18.53.16 1000x600.jpeg

Comunitatea din Tudora și botoșănenii care au aflat din media de acest caz, stau cu sufletul la gura, cu speranța că puiul de om va fi găsit din moment în moment.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botosani, copilul este căutat fără încetare, polițiștii și jandarmii fiind dispuși să facă tot ce este posibil.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un bărbat de 61 de ani

Publicat

smurd.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru un bărbat de 61 de ani, aflat în stare gravă.

Botoșăneanul a suferit un infarct miorcardic acut și medicii au decis transferul pe calea aerului la o clinică din județul vecin.

Aeronava SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din Botoșani, bătut crunt în gara din Bacău. A fost transportat la spital

Publicat

batut1.jpg

Un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Botoșani, a fost agresat în urma unei discuții tensionate cu un alt bărbat, vineri seara, în jurul orei 19.45, în gara din Bacău.

Echipajul de jandarmi din Bacău a intervenit imediat după alertă și a acționat rapid în acest caz. Victima a primit primul ajutor pe loc și a fost asistată până la sosirea unei ambulanțe, care a preluat-o și transportat-o la spital pentru investigații suplimentare și tratament medical, relatează desteptarea.ro.

Agresorul, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Bacău, a fost identificat și reținut de către jandarmi. Incidentul a avut loc în cadrul unei dispute care a escaladat, culminând cu agresiunea în zona feței a victimei.

Jandarmii au întocmit actele necesare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe