EVENIMENT
FOTO: Un minor în comă și alte patru persoane rănite, după ce două mașini s-au lovit frontal, pe DN 25 – Galați

Cinci persoane, între care un minor de 15 ani rănit grav, au ajuns marţi, la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, în urma unui accident petrecut pe DN 25, la ieşirea din localitatea Tudor Vladimirescu, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi.
Potrivit sursei citate, în accidentul rutier cu victime au fost implicate două autoturisme conduse de doi bărbaţi de 65, respectiv 81 de ani, care s-au lovit frontal, după ce una dintre maşini a pătruns pe contrasens.
„În accidentul care a avut loc la ieşirea din localitatea Tudor Vladimirescu au fost implicate două autoturisme. Cel care circula dinspre Tecuci către Galaţi şi la volanul căruia se afla un bărbat de 65 ani a pătruns pe contrasens, lovind frontal autoturismul condus regulamentar de un bărbat, de 81 ani. Din impact, a rezultat rănirea gravă a unui minor de 15 ani, aflat în maşina care a intrat pe contrasens, şi rănirea uşoară a conducătorului auto, precum şi a altor trei persoane din cel de-al doilea autoturism (conducătorul auto şi două femei de 81 şi 75 ani). Victimele au fost transportate la spital. Şoferii nu au consumat alcool. A fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”, au precizat reprezentanţii Galaţi.
La faţa locului au intervenit mai multe echipaje de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă(SJA), ISU şi Poliţia Rutieră Galaţi. Circulaţia a fost blocată în zonă pe toată durata intervenţiei echipajelor de salvare şi cercetare.
„Sunt cinci victime în urma accidentului. Una dintre acestea, un tânăr este în stare foarte gravă. Are multiple traumatisme şi este în comă. A fost preluat de echipajele noastre aflate la faţa locului”, a declarat directorul SJA Galaţi, Mihai Polinschi. AGERPRES
EVENIMENT
Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia: Cultura grâului de toamnă afectată, potrivit prognozei ANM

Prognoza de specialitate emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 8 – 14 iunie 2023 indică continuarea secetei pedologice moderate și puternice în regiunile Dobrogea, Moldova și anumite zone din Muntenia și Moldova, având un impact negativ asupra culturii grâului de toamnă pe suprafețe agricole extinse.
„Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Transilvaniei şi a Munteniei, local în nordul, estul, izolat sud-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în nordul, estul şi sudul Munteniei, centrul, estul şi sudul Transilvaniei, izolat nord-vestul Banatului”, precizează specialiştii ANM.
În cultura porumbului, rezerva de apă în stratul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Transilvania, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Moldova, izolat în sud-vestul, centrul şi nordul Dobrogei.
Pe de altă parte, conţinutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată), în Maramureş, local în nord-estul, estul şi sudul Munteniei, sudul, centrul, izolat nord-estul Moldovei, sud-estul, estul şi centrul Dobrogei.
Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării.
Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia, La floarea-soarelui vor predomina fazele de apariţie a primei perechi de frunze
Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă îşi vor continua înspicarea (60-100%), înflorirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Culturile tardive se vor afla în fazele de înspicare (50-100%) şi înflorire (10-100%).
Rapiţa din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana se va afla predominant la formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (20-100%), iar local în sud-estul ţării se va putea declanşa maturitatea deplină (10-20%), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La floarea-soarelui vor predomina fazele de apariţie a primei perechi de frunze (30-100%) şi înfrunzire (6-14 frunze), la nivelul întregii ţări. Cultura de porumb îşi va definitiva răsărirea (90-100%), plantele aflându-se predominant la dezvoltarea aparatului foliar (5-13 frunze). Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate va parcurge răsărirea (80-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%) şi înfrunzirea (8-15 frunze).
La cartof se vor înregistra răsărirea (70-100%), creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum va fi posibilă îmbobocirea.
Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14 şi 25 de grade Celsius
Pomii fructiferi vor parcurge creşterea şi dezvoltarea fructelor, iar la soiurile timpurii de cireş aflate la maturitatea de consum se va continua recoltarea.
La seminţoase se vor semnala creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului. În toate podgoriile, la viţa-de-vie se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), formarea inflorescenţelor şi înflorirea.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole în câmp (aplicarea îngrăşămintelor, erbicidări, praşile, tratamente fitosanitare etc.) se vor putea desfăşura în condiţii bune, precizează specialiştii ANM.
Din punct de vedere meteorologic, în acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14 şi 25 de grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia. Temperatura maximă a aerului se va situa între 21 şi 30 de grade Celsius
Temperatura maximă a aerului se va situa între 21 şi 30 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar cea minimă între 7 şi 19 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.
În perioada menţionată se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara.
Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Agerpres
EVENIMENT
Peste o treime din cazurile de COVID-19 de săptămâna trecută, înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Iaşi, Prahova şi Braşov

În perioada 29 mai – 4 iunie, conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), 37% dintre cazurile de COVID-19 au fost înregistrate în București și în județele Timiș, Iași, Prahova și Brașov.
În perioada de referinţă au fost înregistrate 1.009 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi au fost raportate 9 decese la pacienţi cu COVID-19.
Potrivit raportului săptămânal de supraveghere, 51,6% dintre cazurile confirmate s-au înregistrat la persoane care nu s-au vaccinat anti-COVID.
Dintre cei vaccinaţi care s-au îmbolnăvit, 49,5% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză.
Conform sursei citate, 88,9% din totalul deceselor s-au înregistrat în Dâmboviţa, Bistriţa Năsăud, Călăraşi, Harghita şi Mureş. Potrivit INSP, 66,6% din decese s-au înregistrat la persoane nevaccinate.
De la începutul pandemiei şi până în prezent, 86,6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,7% la bărbaţi.
Dintre persoanele care au murit, 93,8% aveau cel puţin o comorbiditate asociată. Agerpres
EVENIMENT
Incident în județul Buzău: Un tânăr de 18 ani a rănit cu un pistol de tip airsoft o fată de 14 ani

Un incident în care un tânăr în vârstă de 18 ani din Râmnicu Sărat a rănit o minoră de 14 ani în zona feței cu un pistol de tip airsoft, a raportat miercuri IPJ Buzău.
Tânărul ar fi îndreptat arma spre fată pe motiv că aceasta ar fi refuzat să discute cu un cunoscut al băiatului, spun poliţiştii.
”În noaptea de 6/7 iunie, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Sărat au fost sesizaţi de către o femeie în vârstă de 41 de ani, din Râmnicu Sărat, cu privire la faptul că fiica sa, o minoră de 14 ani, a fost rănită la nivelul feţei cu un pistol de tip airsoft.
Imediat după sesizare, la faţa locului s-au deplasat poliţişti de ordine publică şi de investigaţii criminale care, în urma cercetărilor, au stabilit că utilizatorul pistolului de tip airsoft este un râmnicean în vârstă de 18 ani”, precizează sursa citată.
Potrivit anchetatorilor, tânărul ar fi utilizat pistolul îndreptându-l spre partea vătămată, pe motiv că minora ar fi refuzat să dialogheze cu un cunoscut al acestuia, împrejurare în care proiectilul pistolului i-ar fi provocat tinerei o leziune în zona feţei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor. Agerpres
EVENIMENT
UPDATE FOTO: Coliziune între un TIR și o autoutilitară pe o șosea din Vrancea. Două victime, una decedată. Trafic blocat

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane și decesul altei persoane, a avut loc, miercuri după-amiază în Vrancea.
Potrivit IPJ Vrancea, polițiștii au intervenit la un apel 112, prin care a fost sesizat un accident rutier în Mărășești, Călimănești.
UPDATE ora 18.35: Accident pe DN 2 în Vrancea. Precizările pompierilor
„Trei echipaje din cadrul Secției de Pompieri Adjud au intervenit cu 1 autospecială de stingere și modulul SMURD (autospecială de descarcerare și ambulanță SMURD), la un accident rutier, produs pe DN2 E85, în localitatea Călimănești, în care au fost implicate o autoutilitară și un ansamblu de vehicule format din cap-tractor și semiremorcă, în urma căruia două persoane au fost rănite, una fiind încarcerată.
Pompierii militari au intervenit pentru descarcerarea persoanei, iar cea de-a doua, conștientă a primit asistență medicală de la echipajul SAJ prezent la fața locului.
În ciuda manevrelor de resuscitare aplicate, din nefericire, pentru una din victime nu s-au mai putut face nimic, declarându-se decesul.
UPDATE ora 18.25: Traficul a fost reluat în totalitate.
UPDATE ora 17.50: Se efectuează manevre de resuscitare pentru una dintre victime, iar cealaltă persoană este rănită ușor.
Știrea inițială
Coliziunea a avut loc între un TIR și o autoutilitară.
Din primele date, au fost rănite două persoane, dintre care una încarcerată.
Traficul este blocat.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe DN 2 Adjud – Tișița, la kilometrul 214, în zona localității Călimănești, județul Vrancea, s-a produs un accident între un autotren și o autoutilitară, în urma căruia o persoană necesită îngrijiri medicale.
Circulația este întreruptă în ambele sensuri pentru desfășurarea intervenției medicale, cercetarea împrejurărilor producerii incidentului și degajarea suprafeței de rulare.
Se estimează reluarea traficului după ora 18.00.
Stire in actualizare