Connect with us

EVENIMENT

Un nou episod de iarnă autentică, cu ninsori și temperaturi scăzute. Prognoza meteo pentru săptămâna 30 ianuarie – 5 februarie

Publicat

zapada iarna munte

Ultimele zile din ianuarie și primele zile ale lunii februarie vor aduce, cel mai probabil, un nou episod de iarnă autentică. Sunt așteptate noi ninsori în bună parte din țară, mai ales spre sfârșitul săptămânii. De asemenea, vom avea nopți geroase, cu temperaturi care pot coborî și la valori de -16 grade Celsius.

Potrivit prognozemeteo.ro, ninsorile vor fi o prezență constantă prin multe regiuni din țară, dar mai ales spre finalul săptămânii, când se conturează un nou episod de iarnă autentică.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 30 ianuarie – 5 februarie 2023

Temperaturi minime:

Noaptea de duminică spre LUNI vine cu temperaturi minime care ar putea coborî sub pragul de îngheț prin centrul și sudul Moldovei (-10, –12 grade), în timp ce prin estul Munteniei, Dobrogea, nordul Moldovei, estul Transilvaniei vor ajunge la –6, –6, chiar –7 grade. În restul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei și restul Transilvaniei vor fi minime spre –2, –3 grade.

MARȚI dimineață, minimele pleacă de la valori de –7, –9 grade prin zonele montane, respectiv –1 spre –3, –4 grade în restul țării. Excepție vor face Banatul și SV Olteniei, unde vor fi valori ușor pozitive, spre 1 – 2 grade.

MIERCURI minimele vor fi la valori spre –5, –6 grade prin Muntenia, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea, Transilvania, zonele montane (aici, pe creste, coborâm sub pragul de ger, spre –11 grade) iar prin nordul Moldovei, Maramureș, Oltenia, vestul Transilvaniei minimele se opresc la –1, –3 grade. Banatul și Crișana voi avea din nou temperaturi minime pozitive, spre 1 – 2 grade.

Lucrurile nu se schimbă radical nici pe parcursul zilei de JOI, astfel că putem vorbi de aceleași minime și aceeași distribuție ca pe parcursul dimineții de miercuri.

VINERI vorbim de minime negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –2 spre –4 grade, iar prin Muntenia, zonele montane, sudul Moldovei, nordul Transilvaniei, posibil chiar –6, –8 grade. Prin nordul Moldovei și SV Olteniei sunt posibile valori de 0 grade sau chiar ușor pozitive, spre 1 grad.

SÂMBĂTĂ vorbim de o noapte geroasă prin Moldova, zona de Curbură, nordul Munteniei, depresiunile Transilvaniei (-10 spre –12 grade), iar prin Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, vor fi minime spre –4, –6 grade. Banatul Crișana și Oltenia au parte de cele mai blânde minime, de la –1, 0 grade, spre 1 grad.

Încheiem săptămâna cu ger puternic prin Transilvania, zonele montane, regiuni unde minimele coboară și spre –14, –16 grade, dar temperaturi negative vor fi și în restul țării, –4 spre –6, –7 grade.

Temperaturi maxime:

Maximele zilei de LUNI vor pleca de la valori de –5, –7 grade prin zonele montane, –1, 0 grade prin centrul și sudul Moldovei, zona de Curbură, respectiv 1 –3 grade în restul țării.

MARȚI avem parte de o încălzire evidentă, astfel că maximele ajung, în bună pate din țară, la 4 – 6, chiar 7 grade. Excepția vor fi Muntenia, Dobrogea, Transilvania, unde nu vor fi mai mult de 1 – 3 grade, iar la munte vorbim tot de maxime negative, spre –3, –5 grade, cu –7, –8 grade pe creste.

Pentru ziua de MIERCURI vedem încă câteva grade în plus, astfel că prin Oltenia; Banat, Crișana se ating 8 – 9 grade, iar în restul țării 2 –4 grade. Nordul Moldovei are și el parte de încălzire, cu maxime de la 4 spre 6 grade.

JOI și VINERI aerul cald cuprinde și bună parte din Muntenia, astfel că și aici, ca și în Oltenia, și Banat, ne apropiem de maxime spre 6 – 7 grade, în timp ce prin Dobrogea, Crișana, Maramureș, Moldova vor fi 1 – 3 grade. Transilvania și Maramureș au maxime negative, –1 spre –2 grade, iar la munte vorbim de o nouă zi foarte rece, cu valori de –6, –8 grade.

WEEKEND-ul schimbă radical foaia cu noi din punct de vedere al temperaturilor și ajungem la discrepanțe majore între Banat, unde vor fi maxime de 9 – 10 grade și restul țării, unde vor fi valori de la –1 spre –3 grade. Ceva mai cald va fi și pe sudul extrem, unde sunt posibile valori de 2- 3 grade. La munte vorbim de ger și pe parcursul zilei, mercurul din termometre urmând să coboare sub –10 grade.

Încheiem săptămâna cu o zi de duminică foarte rece prin Transilvania, Maramureș  (-5 spre –7 grade), zonele montane (-9 spre –11, –12 grade). În Moldova, Dobrogea și estul extrem al Munteniei nu urcăm mai sus de –3, –4 grade. Ceva mai bine va fi în restul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, regiuni unde putem avea maxime de la –2, –1 grad spre 1 –2 grade.

Precipitații:

Noaptea de duminică spre LUNI aduce ninsori slabe prin Muntenia (inclusiv în zona Capitalei) și Meridionali, pentru ca după amiaza și seara să vină cu ninsori pe arii extinse prin Maramureș. Transilvania, Crișana, Apuseni. Până la finalul zilei, ninsorile se extind în toată Transilvania, prin nordul Moldovei, Crișana, Banat dar și prin nordul Munteniei. Temporar, aceste ninsori pot deveni și moderate cantitativ.

În noaptea de luni spre MARȚI ninsorile, pe o deplasare NV – SE, traversează majoritatea regiunilor țării. După amiaza, prin Banat apar ploile, prin nordul Moldovei ploile și lapovița. Cantități mai importante de precipitații vom avea mai ales prin zonele montane (10 – 15 l/mp).

MIERCURI, un nou val de ninsori pătrunde prin Crișana și apoi traversează Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și zonele montane. După amiaza apar din nou ploi prin Banat, Crișana, lapoviță prin Transilvania și nordul Moldovei. La munte vor continua ninsorile. Cele mai importante cantități le strângem prin Apuseni, nordul Transilvaniei și Maramureș (10 – 15 l/mp).

Și scenariul zilei de JOI este asemănător cu cel al zilelor precedente. Precipitațiile preferă tot vestul, nordul și centrul țării. Pe timpul nopții mai mult ninsori, apoi prin Banat, Crișana, Moldova, vor predomina ploile și lapovița, în timp ce la munte vor continua ninsorile. Cantitățile mai importante (15 – 20 l /mp) le adună tot zonele montane.

Începem weekendul, VINERI cu ninsori slabe prin zonele montane, Transilvania, ploi, lapoviță și ninsori prin Banat, ploi prin Muntenia și Oltenia.

Începând cu primele ore ale zilei de SÂMBĂTĂ, un nou front de precipitații, cauzat de un ciclon mediteraneean, pătrund prin Banat și pe tot parcursul zilei ajung să fie prezente în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Muntenia și sudul Dobrogei. Vor predomina ninsorile (chiar moderate și abundente cantitativ), dar după amiază aduce și ploi prin Banat, sau lapoviță prin SV extrem al Olteniei. Cele mai importante cantități le vom avea prin Banat, Crișana, sudul extrem al Olteniei (10 – 15, izolat 20 de l/mp).

Ziua de DUMINICĂ mai aduce ninsori slabe prin Oltenia, Muntenia, zonele montane și Moldova.

Va fi o săptămână în care cele mai importante cantități de precipitații se vor acumula în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane (20 – 30, izolat chiar spre 50 de l/mp). În restul țării nu trecem de un 5 – 7 l/mp.

Strat de zăpadă:

Stratul de zăpadă pe care l-am primit ca urmare a ninsorilor din săptămâna trecută se va menține și pe parcursul acestei săptămâni, chiar dacă, mai ales prin Muntenia, va mai pierde 2 – 3 cm. În schimb, de strat nou de zăpadă se vor bucura cei din Transilvania, Maramureș, Crișana, dar un strat efemer ar putea primi și Banatul.

Context sinoptic:

După o săptămână la finalul căreia am primit și un prim episod consistent de iarnă și în zonele joase ale țării noastre, nici săptămâna care urmează nu va fi una liniștită din punct de vedere meteo.

Ciclonul mediteraneean care a adus ninsorile din ultimele zile ne părăsește, dar de interes devine talvegul unui ciclon islandez care domină nordul și vestul continentului și care ajunge să își facă simțită prezența și prin regiunile nordice și centrale ale țării noastre.

De partea cealaltă, sudul țării se va afla sub influența dorsalei anticiclonului Azoric în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Nu ducem lipsă nici de fronturi atmosferice astfel că, pe parcursul zilei de marți suntem traversați, de la V la E, de o frontoliză rece iar începând cu ziua de miercuri, un vast front rece, care se întinde din  Scandinavia până în bazinul Mării Mediterane (aici având loc și o frontoliză rece) ne va traversa și pe noi, tot de la V la E.

Din tiparul sinoptic al săptămânii care urmează este important de menționat și faptul că țara noastră se va afla constant sub un nucleu rece prezent în altitudine (troposfera medie și înaltă).

Din punct de vedere al circulației atmosferice, avem parte de advecție rece pe tot parcursul săptămânii. Până vineri pe o circulație NV – SE, e aduce spre noi aer polar continental, pentru ca weekendul să aducă o coborâre de aer arctic dinspre N extrem, care duce abaterile termice negative la valori și cu –10, –12 grade sub normalul perioadei.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Raul Chiriac, PNL: Duminica oamenii sunt mai rezervați cu privire la atitudinile extremiste lipsite de sens. Rațiunea va câștiga

Publicat

raul chiriac, pnl: duminica oamenii sunt mai rezervați cu privire

Raul Chiriac, PNL: Duminica oamenii sunt mai rezervați cu privire la atitudinile extremiste, populiste, lipsite de sens. Am încredere că va câștiga rațiunea.

24 noiembrie este o zi de duminică. Duminica, de obicei, oamenii sunt mai rezervați cu privire la atitudinile extremiste, populiste, lipsite de sens. Duminica, oamenii aleg de obicei binele, genul acela de bine necesar dezvoltării unei țări care a reușit în ultimii ani…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj sărbătorește pasagerul cu numărul 3 milioane în 2024, a doua oară în istorie

Publicat

1732087953 aeroport cluj facebook e1697388437167.jpg

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj sărbătorește pentru a doua oară în istoria sa pasagerul cu numărul 3 milioane, o performanță unică pentru un aeroport regional din România.

Evenimentul aniversar este programat luni, 25 noiembrie, când pasagerul este așteptat să sosească la Cluj-Napoca cu o cursă a companiei elvețiene Swiss Air de la Zurich.
”Acest succes subliniază importanța strategică a aeroportului în conectarea Clujului cu numeroase…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Muncă în folosul comunității la Arhiepiscopie: Pedeapsa unei femei care a furat dintr-un aparthotel din Alba Iulia

Publicat

muncă în folosul comunității la arhiepiscopie: pedeapsa unei femei care

Muncă în folosul comunității la Arhiepiscopia Târgoviște, sau la Primăria Târgoviște. Asta este pedeapsa pe care a primit-o o femeie care a furat dintr-un aparthotel din Alba Iulia. 

Decizia magistraților a venit într-un proces de furt calificat care a avut o rezolvare în data de 19 noiembrie, la Judecătoria Alba Iulia. 

Faptele pentru care femeia a fost anchetată, trimisă în judedcată și mai apoi condamnată au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Grav accident la Bucea, cu un microbuz implicat. Doi bărbați transportați la spital

Publicat

whatsapp image 2024 11 20 at 08.15.41 e1732083495816.jpeg

Pompierii din cadrul Detașamentelor Huedin și 2 Cluj-Napoca au intervenit în cursul nopții trecute la un grav accident rutier petrecut pe drumul DN1E60, în localitatea Bucea, comuna Negreni.

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și unul al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj. Echipajele operative au găsit un autocamion și un microbuz avariate, precum și un bărbat încarcerat în ultimul dintre…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe