EVENIMENT
Aproape 23.000 de păsări eutanasiate în Maramureș, după ce s-a confirmat focar de gripă aviară

Aproape 23.000 de păsări de la o fermă avicolă din oraşul Seini au fost eutanasiate şi urmează a fi incinerate, după ce a fost confirmat un focar de gripă aviară la o doua societate comercială situată pe aceeaşi platformă industrială agrară, a informat, duminică, prefectul judeţului Maramureş, Nicolae-Silviu Ungur, pe pagina de Facebook a instituţiei.
Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Maramureş s-a întrunit în şedinţă, după confirmarea bolii, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, în focarul secundar de gripă aviară de la Seini.
„După ce am fost anunţat de către DSVSA Maramureş cu privire la suspiciunea bolii în focarul secundar, au fost recoltate probe şi transmise pentru a fi analizate în laboratorul de la Bucureşti. A fost confirmată boala, cu acelaşi subtip de virus H5N8. Iniţial, au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare”, a precizat prefectul, preşedinte al CLCB Maramureş.
Potrivit acestuia, a fost aprobat planul de măsuri pentru combaterea influenţei aviare în al doilea focar din localitatea Seini.
Ancheta epidemiologică efectuată de specialiştii DSVSA Maramureş a relevat că există un raport de cauzalitate, cele două ferme utilizând acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii. Sunt menţinute restricţiile de acces şi deplasare în zona celor nouă societăţi comerciale de pe platformă, de către Poliţie, jandarmi, Poliţia locală, autorităţi sanitar-veterinar şi autorităţile locale.
De asemenea, se aplică, în continuare, măsurile de supraveghere şi control pentru exploataţiile din afara zonei de restricţie. S-au realizat filtre rutiere la intrarea în judeţul Maramureş, cu scopul de a supraveghea şi a nu permite transporturi ilegale de păsări. AGERPRES

Un incendiu a izbucnit joi, 26 iunie, în jurul orei 9.00, în localitatea Tonea, din comuna Săsciori.
Din primele informații transmise de apelant la numărul de urgență 112, incendiul se manifestă la o locuință.
La fața locului intervin pompierii din Sebeș cu două autospeciale de stingere și un echipaj de prim ajutor. De asemenea, la fața locului intervin și pompierii voluntari din Săsciori.
Misiunea pomperilor este în dinamică, știre în curs de actualizare.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ANALIZĂ CLUJ24. Prețul benzinei și motorinei, creștere constantă de la începutul anului. Previziuni la final de 2025

Prinși cu problemele nașterii Guvernului, a negocierilor politice și a măsurilor preconizate de reducere a deficitului bugetar, românii nu au mai fost atenți la o problemă care a trecut pe sub radar și i-a lovit, puțin câte puțin, la buzunare – creșterea constantă a prețului benzinei și motorinei de la începutul anului.
Asfel, potrivit unei analize Cluj24, până la acest moment, ultima săptămână a lunii iunie, evoluția prețului la benzină și motorină…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Amenzi de până la 25.000 de lei pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele în termen de 30 de zile. Legea a trecut de Senat

Amenzi de până la 25.000 de lei pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele vândute care prezintă neconformități. Comercianții care nu vor înlocui produsele vândute ce prezintă neconformități, în termenul prevăzut de lege, vor primi amenzi de până la 25.000 de lei, potrivit unei legi care a trecut de Senat.
O propunere legislativă pentru modificarea art. 18 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cetățenii europeni pot contesta în instanță decizia băncii de a le vinde casa, chiar și după ce a fost cumpărată la licitație

Curtea de Justiție a UE a stabilit că un cetățean poate contesta în instanță transferul de proprietate al locuinței sale chiar și după ce aceasta a fost vândută la licitație. Acesta este asimilat unui consumator al cărui drept a fost încălcat.
Asta dacă executarea s-a întemeiat pe o clauză abuzivă din contractul de credit și nu a existat un control judiciar efectiv anterior, scrie Avocat.net.
E vorba de cauza C-351/23 și a implicat un cuplu din Slovacia care a luat o…
Citește mai mult pe Alba24.ro