Connect with us

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Un nou punct de frontieră şi conexiune cu autostrada din Ungaria, deschis la vama Borș

Publicat

Un nou punct internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ungare, Borş II (România) – Nagykereki (Ungaria), a fost deschis, vineri, în prezenţa ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, şi al Transporturilor, Lucian Bode, şi a ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, cu acelaşi prilej fiind inaugurată porţiunea de autostradă Biharia-Borş, de 5,35 kilometri, ce interconectează autostrăzile A3, din România, şi M4, din Ungaria.

„Importanţa proiectelor transfrontaliere de infrastructură este covârşitoare, iar România şi Ungaria au înţeles că doar printr-un dialog constant, printr-un parteneriat solid pot dezvolta proiecte comune care să asigure conectivitate şi mobilitate între cele două state. (…) Astăzi, deschidem oficial traficul din ambele direcţii pe secţiunile de autostradă corespunzătoare A3 şi M4 şi inaugurăm, totodată, şi punctul de control la trecerea frontierei de pe teritoriul Ungariei. (…) Doar printr-un dialog permanent, constructiv şi eficient, prin constituirea de grupuri de lucru în care să reunim expertiza celor două state vom reuşi să implementăm proiectele de infrastructură atât de necesare obiectivelor de conectivitate asumate de către România şi Ungaria la nivelul european”, a declarat Lucian Bode.

Acesta a precizat că este vorba de o a doua colaborare cu partea maghiară în domeniul transfrontalier, după acordul deja implementat pentru conexiunea A1 Nădlac – Arad – M43 Csanadpalota-Mako-Szeged.

Bode a adăugat că se are în vedere şi un al treilea acord, partea română aprobând în luna august un memorandum în acest sens, pentru stabilirea conexiunii dintre drumul expres Satu Mare – Oar din România şi drumul expres Mateszalka – Csenger din Ungaria, un nou punct de trecere a frontierei urmând a fi inaugurat în 2024.

Bogdan Aurescu a precizat, la rândul său, că evenimentul de vineri este o dovadă concretă că România şi Ungaria pot acţiona şi construi împreună, inclusiv în contextul dificil al crizei sanitare, în direcţia sporirii interconectărilor de transport care au potenţial de a facilita mobilitatea persoanelor şi mărfurilor şi a genera creştere economică.

„Conectivitatea reprezintă un motor al creşterii economice, al creării de locuri de muncă, al atragerii de investiţii, iar conexiunea de autostradă pe care o inaugurăm astăzi reprezintă un exemplu concret în acest sens. Asumând şi aplicând cu adevărat spiritul parteneriatului strategic dintre România şi Ungaria, vom oferi ţărilor noastre posibilitatea de a valorifica pe deplin acest potenţial semnificativ de cooperare existent în plan bilateral”, a precizat ministrul român de Externe.

Punctul de trecere este construit de partea ungară, la circa 700 de metri pe teritoriul Ungariei, cu 10 benzi pe fiecare sens, intrare şi ieşire, respectiv patru pentru autoturisme, două pentru autocare şi patru pentru automarfare. Pentru a deservi non-stop cele 20 de artere, Poliţia de Frontieră a suplimentat personalul cu 150 de poliţişti de frontieră, aducând acasă angajaţii bihoreni care au lucrat în alte inspectorate.

Punctul de trecere a frontierei Borş II – Nagykereki va funcţiona zilnic şi beneficiază de dotări moderne. Înainte de a ieşi din România, de-o parte şi de alta a autostrăzii s-au construit două parcări. La ieşirea din ţară, în parcare se vor efectua operaţiunile de cântărire a automarfarelor şi se vor putea achiziţiona vignete.

„Au fost asigurate condiţii de lucru pentru personal foarte bune. Totul este nou, am achiziţionat absolut toată tehnica necesară. Partea ungară ne-a pus la dispoziţie spaţiile, iar noi am achiziţionat tehnica de lucru. Statul de organizare a sectorului a fost suplimentat cu 150 de poliţişti de frontieră, prin redistribuire”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, fostul inspector şef al ITPF Oradea, Marin Bondar, actual împuternicit adjunct al inspectorului general al IGPF.

Autostrada A3 Transilvania este construită în judeţul Bihor între Suplacu de Barcău şi Borş (3C) şi este împărţită în trei tronsoane: 3C3 Biharia – Borş (5,35 km) – executat, 3C2 Chiribiş – Biharia (28,55 km) – lucrări ce vor fi realizate de firma Selina, contract semnat pentru 326,5 milioane de lei, şi 3C1 Suplacu de Barcău – Chiribiş (26,35 km) – urmează licitaţia. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

18 aprilie: Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor. Cum este sărbătorită la Sebeș

Publicat

18 aprilie: ziua internațională a monumentelor și siturilor. cum este

18 aprilie: Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este sărbătorită și la Sebeș, transmit reprezentanții primăriei orașului.

Celebrarea în fiecare an, în data de 18 aprilie, a patrimoniului construit al umanității este una dintre inițiativele Consiliului Internațional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), demers menit să atragă atenția asupra unor valori inestimabile și irepetabile, în multe cazuri puse în pericol și chiar amenințate cu distrugerea.

ICOMOS…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Tanasă (AUR): ”Propaganda PSD – PNL ne spune zilnic că nu ne dăm seama cât de bine trăim… Niște ipocriți!”

Publicat

dan tanasa 1213.jpeg

”Miniștrii guvernării antinaționale PSD – PNL, în frunte cu prim-ministru Marcel Ciolacu, și-au abandonat îndatoririle și munca în folosul cetățeanului. Ei au devenit marionetele consultanților electorali străini, în goana după voturi”, sușține Dan Tanasă de la AUR.

Luni guvernanții au primit instrucțiuni de la consultanții străini să iasă fiecare cu câte un subiect de propagandă, ca să îi mintă pe români.

Premierul Marcel Ciolacu a trimis…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Publicat

dhc 5 scaled e1713360490494.jpg

Astăzi, 17 aprilie 2024, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca a celebrat conferirea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Irina Schrotter, președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative Week Iași, proprietar al brandului internațional de modă irina schrotter.

„Prin acordarea acestei distincții, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca recunoaște contribuția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Efectele consumului exagerat de fast-food asupra sănătății. Calorii, grăsimi și zahăr cu impact asupra copiilor și adolescenților

Publicat

efectele consumului exagerat de fast food asupra sănătății. calorii, grăsimi și

Efectele consumului exagerat de fast-food: Consumul de mâncare de acest tip poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății și bunăstării unei persoane, arată o serie de studii realizate recent la nivel european.

Fast food-ul este adesea bogat în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sodiu, iar consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate și, ulterior, la obezitate.

Obezitatea este asociată cu riscul crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, afecțiuni ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe