Connect with us

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Un nou punct de frontieră şi conexiune cu autostrada din Ungaria, deschis la vama Borș

Publicat

Un nou punct internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ungare, Borş II (România) – Nagykereki (Ungaria), a fost deschis, vineri, în prezenţa ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, şi al Transporturilor, Lucian Bode, şi a ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, cu acelaşi prilej fiind inaugurată porţiunea de autostradă Biharia-Borş, de 5,35 kilometri, ce interconectează autostrăzile A3, din România, şi M4, din Ungaria.

„Importanţa proiectelor transfrontaliere de infrastructură este covârşitoare, iar România şi Ungaria au înţeles că doar printr-un dialog constant, printr-un parteneriat solid pot dezvolta proiecte comune care să asigure conectivitate şi mobilitate între cele două state. (…) Astăzi, deschidem oficial traficul din ambele direcţii pe secţiunile de autostradă corespunzătoare A3 şi M4 şi inaugurăm, totodată, şi punctul de control la trecerea frontierei de pe teritoriul Ungariei. (…) Doar printr-un dialog permanent, constructiv şi eficient, prin constituirea de grupuri de lucru în care să reunim expertiza celor două state vom reuşi să implementăm proiectele de infrastructură atât de necesare obiectivelor de conectivitate asumate de către România şi Ungaria la nivelul european”, a declarat Lucian Bode.

Acesta a precizat că este vorba de o a doua colaborare cu partea maghiară în domeniul transfrontalier, după acordul deja implementat pentru conexiunea A1 Nădlac – Arad – M43 Csanadpalota-Mako-Szeged.

Bode a adăugat că se are în vedere şi un al treilea acord, partea română aprobând în luna august un memorandum în acest sens, pentru stabilirea conexiunii dintre drumul expres Satu Mare – Oar din România şi drumul expres Mateszalka – Csenger din Ungaria, un nou punct de trecere a frontierei urmând a fi inaugurat în 2024.

Bogdan Aurescu a precizat, la rândul său, că evenimentul de vineri este o dovadă concretă că România şi Ungaria pot acţiona şi construi împreună, inclusiv în contextul dificil al crizei sanitare, în direcţia sporirii interconectărilor de transport care au potenţial de a facilita mobilitatea persoanelor şi mărfurilor şi a genera creştere economică.

„Conectivitatea reprezintă un motor al creşterii economice, al creării de locuri de muncă, al atragerii de investiţii, iar conexiunea de autostradă pe care o inaugurăm astăzi reprezintă un exemplu concret în acest sens. Asumând şi aplicând cu adevărat spiritul parteneriatului strategic dintre România şi Ungaria, vom oferi ţărilor noastre posibilitatea de a valorifica pe deplin acest potenţial semnificativ de cooperare existent în plan bilateral”, a precizat ministrul român de Externe.

Punctul de trecere este construit de partea ungară, la circa 700 de metri pe teritoriul Ungariei, cu 10 benzi pe fiecare sens, intrare şi ieşire, respectiv patru pentru autoturisme, două pentru autocare şi patru pentru automarfare. Pentru a deservi non-stop cele 20 de artere, Poliţia de Frontieră a suplimentat personalul cu 150 de poliţişti de frontieră, aducând acasă angajaţii bihoreni care au lucrat în alte inspectorate.

Punctul de trecere a frontierei Borş II – Nagykereki va funcţiona zilnic şi beneficiază de dotări moderne. Înainte de a ieşi din România, de-o parte şi de alta a autostrăzii s-au construit două parcări. La ieşirea din ţară, în parcare se vor efectua operaţiunile de cântărire a automarfarelor şi se vor putea achiziţiona vignete.

„Au fost asigurate condiţii de lucru pentru personal foarte bune. Totul este nou, am achiziţionat absolut toată tehnica necesară. Partea ungară ne-a pus la dispoziţie spaţiile, iar noi am achiziţionat tehnica de lucru. Statul de organizare a sectorului a fost suplimentat cu 150 de poliţişti de frontieră, prin redistribuire”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, fostul inspector şef al ITPF Oradea, Marin Bondar, actual împuternicit adjunct al inspectorului general al IGPF.

Autostrada A3 Transilvania este construită în judeţul Bihor între Suplacu de Barcău şi Borş (3C) şi este împărţită în trei tronsoane: 3C3 Biharia – Borş (5,35 km) – executat, 3C2 Chiribiş – Biharia (28,55 km) – lucrări ce vor fi realizate de firma Selina, contract semnat pentru 326,5 milioane de lei, şi 3C1 Suplacu de Barcău – Chiribiş (26,35 km) – urmează licitaţia. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Publicat

whatsapp image 2025 04 01 at 20.34.57 scaled e1743529511149.jpeg

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității. 

”Parșivitate demnă de Peluza…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Statul pe telefon înainte de culcare poate provoca insomnie. Cum putem îmbunătăți calitatea somnului

Publicat

cum a rămas o femeie din alba fără banii din

Statul pe telefon înainte de culcare poate provoca insomnie. 

Un studiu realizat în Norvegia pe aproximativ 45.000 de tineri cu vârste între 18 și 28 de ani, a arătat că statul pe telefon înainte de culcare crește cu 59% riscul de insomnie și scurtează somnul cu aproape 30 de minute, potrivit mediafax, după DPA.

„Utilizarea ecranului în sine este factorul-cheie în perturbarea somnului – probabil din cauza deplasării în timp, când utilizarea ecranului întârzie somnul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul din Aiud are o nouă conducere: Monica Dan va conduce unitatea medicală. Ce spune primarul despre fosta manageră

Publicat

medicii din aiud au trimis acasă un copil de 1

Anamaria Barbu a fost revocată din funcția de manager al spitalului din Aiud. Primarul orașului, Dragoș Crișan (PSD) a spus că prin această acțiune s-a depolitizat spitalul și că decizia a venit în urma unor plângeri atât din partea cetățenilor, dar și a unor instituții. 

Marți, 1 aprile 2025, la conducerea spitalului a revenit Aurelia Monica Dan, care a mai deținut funcția de manager interimar al spitalului în 2016.

”Având în vedere încetarea contractului de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE. Alin Tișe: Analfabetismul functional, teren fertil pentru manipulare

Publicat

tise.jpeg

România este singura țară din lume care tot face reforma învățământului de 35 de ani. În toți acești ani, situația învățământului s-a degradat permanent și a coborât constant, fapt reflectat în toate statisticile mondiale.

În același timp, conform percepției noastre România este o țară a paradoxului: avem oameni analfabeți, dar avem învățământ bun, nu-i așa?! Avem elevi analfabeți, dar avem profesori foarte buni, nu-i așa?!

Într-o lume inundată…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe