Connect with us

EVENIMENT

Un număr de 3,9 milioane de ucraineni beneficiau în UE de protecţie temporară, la sfârșitul lunii martie 2023

Publicat

refugiati ucraina gara2
Arhivă foto

La data de 31 martie 2023, 3,9 milioane de cetățeni din afara Uniunii Europene care au fugit din Ucraina ca urmare a invaziei rusești din 24 februarie 2022 aveau un statut temporar de protecție în statele membre ale UE.

Principalele ţări care găzduiesc beneficiarii de protecţie temporară din Ucraina sunt Germania (1.067.755 persoane; 27% din total), Polonia (976.575; 25%) şi Cehia (325.245; 8%), arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În România, la 31 martie 2023, erau 124.035 de cetăţeni care au fugit din Ucraina.

Comparativ cu finalul lunii februarie 2023, numărul beneficiarilor de protecţie temporară din Ucraina a scăzut în UE (minus 116.930; 3%), în urma procedurilor de radiere a statutelor lor de protecţie temporară.

Cele mai semnificative scăderi au fost observate în Cehia (minus 122.585; 27%), Suedia (minus 23.635; 49%) şi Polonia (minus 17.180; 2%), creşteri fiind înregistrate în Germania (33.125; 3%), Italia (7.430; 5%) şi România (6.640; 6%).

Eurostat precizează că datele prezentate se referă la acordarea protecţiei temporare pe baza implementării deciziei Consiliului Uniunii Europene 2022/382 din 4 martie 2022, care stabileşte existenţa unui unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina, din cauza invaziei militare a Rusiei, şi are ca efect introducerea protecţiei temporare.

Un număr de 3,9 milioane de ucraineni beneficiau în UE de protecţie temporară, la sfârșitul lunii martie 2023. UE a activat Directiva privind protecţia temporară

Comparând populaţia fiecărui stat membru UE, cel mai ridicat număr de beneficiari de protecţie temporară la o mie de persoane, în martie 2023, a fost observat în Cehia (30,9), Estonia (27,8), Polonia (25,9), Lituania (24,2) şi Bulgaria (22,5), în timp ce în UE nivelul era de 8,7.

La finalul lunii în martie 2023, cetăţenii ucraineni reprezentau 98% din beneficiarii de protecţie temporară. Femeile adulte reprezentau aproape jumătate (47%; majoritatea cu vârsta între 35-64 ani) din beneficiarii de protecţie temporară în UE. Copii reprezentau uşor mai mult de o treime (35%), iar bărbaţii adulţi mai puţin de o cincime (18%) din total.

La 4 martie 2022, UE a activat Directiva privind protecţia temporară.

Directiva UE a fost adoptată în 2001, în urma strămutărilor masive cu care s-a confruntat Europa din cauza conflictelor armate din Balcanii de Vest, în special din Bosnia şi Herţegovina şi din Kosovo.

Protecţia temporară este un mecanism de urgenţă al UE care este activat în cazul excepţional al unui aflux masiv pentru a acorda protecţie colectivă persoanelor strămutate li a reduce presiunea asupra sistemelor naţionale de azil ale ţărilor UE.

Un număr de 3,9 milioane de ucraineni beneficiau în UE de protecţie temporară, la sfârșitul lunii martie 2023. Protecţia temporară a fost acordată iniţial pentru un an

Sistemul de protecţie temporară permite persoanelor strămutate să se bucure de drepturi armonizate în întreaga UR: drepturi de şedere , acces la piaţa muncii, la locuinţe, asistenţă socială şi medicală, , iar pentru copii şi adolescenţi neînsoţiţi tutelă şi acces la educaţie.

Protecţia temporară a fost acordată iniţial pentru un an şi a fost extinsă până în martie 2025.

În România, din data de 18 martie 2022 şi până în 24 februarie 2023, au fost emise 118.493 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare.

De asemenea, la un an de la începutul războiului din Ucraina, aproape 3.800 de copii refugiaţi sunt înscrişi ca audienţi în şcolile şi grădiniţele din România, potrivit ministrului Educaţiei, Ligia Deca,

Din data de 18 martie 2022 şi până în prezent, au fost emise 118.493 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare.Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Florin Danciu (jurnalist Cluj24): „După alegerile prezidențiale, la majoritatea partidelor se va schimba total leadership-ul”

Publicat

danciu 3 e1734961793304.jpg

Jurnalistul Florin Danciu, invitat la Prima News în cadrul emisiunii lui Ciprian Aron, a realizat o amplă analiză a scenei politice din România, anticipând că alegerile prezidențiale vor aduce o schimbare profundă a leadership-ului în majoritatea partidelor.

Florin Danciu a subliniat că alegerile din 18 mai marchează un moment de profundă divizare în societatea românească, între tabăra suveranistă și cea pro-europeană. El consideră că, indiferent de rezultat,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj – CFR Cluj, 1-0. Unii cu RATĂRILE, alții cu GOLUL

Publicat

meci 2 e1743445641164.jpg

Luni seara pe Cluj Arena, „U” Cluj a întâlnit CFR în ultima partidă din etapa a 2-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Este primul derby al orașului din istorie ce s-a disputat în play-off. În cele două meciuri din sezonul regulat, „U” a câștigat cu 3-2. După un meci dominat total de „feroviari”, „studenții” înving cu 1-0, gol marcat de Blănuță în min.43.

Echipele de start:

„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van der Werff,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Coregrafie impresionantă, pregătită pentru finala Cupei CEV, marți, la Blaj. Apel pentru suporterii Volei Alba Blaj

Publicat

coregrafie impresionantă, pregătită pentru finala cupei cev, marți, la blaj.

La meciul retur al finalei Cupei CEV dintre Volei Alba Blaj și Igor Gorgonzola Novara, care va avea loc marți, 1 aprilie, de la ora 18:00, spectatorii din sala polivalentă Alba Blaj Arena sunt invitați să fie parte dintr-un moment special – o coregrafie impresionantă dedicată echipei din „Mica Romă”. 

Potrivit Volei Alba Blaj, la intrarea în sală, suporterii din sectoarele A vor găsi pe fiecare scaun un carton roșu sau alb. La momentul coregrafiei, suporterii se vor ridica…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Schimbajre majoră la Facebook, anunțată de Meta. Care sunt noutățile pentru utilizatori

Publicat

schimbajre majoră la facebook, anunțată de meta. care sunt noutățile

Schimbajre majoră la Facebook, anunțată de Meta. Este vorba de o secțiune care ajută utilizatorii să observe foarte rapid care sunt postările persoanelor apropiate.

Modul în care funcţionează fluxul principal nu se va schimba. Aplicația va grupa tot conţinutul creat de prieteni într-o categoria specială, potrivit about.fb.com, citat de Gândul, notează Mediafax.

Noua secțiune nu trebuie confundată cu fluxul care există în momentul de față pe Facebook. Specialiștii mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe