EVENIMENT
Un ofiţer şi un agent de poliţie de la Permise Auto Bistrița-Năsăud, condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie
Un ofiţer şi un agent de poliţie din cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SRPCÎV) Bistriţa-Năsăud, alături de alte trei persoane, au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, potrivit comunicatului de presă remis luni AGERPRES de Direcţia Generală Anticorupţie.
Hotărârile definitive au fost pronunţate la sfârşitul lunii aprilie de Curtea de Apel Cluj.
Dosarul în care au fost condamnaţi cei cinci a fost instrumentat cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj.
Potrivit comunicatului de presă citat, Baciu Simion, la data comiterii faptelor ofiţer de poliţie în cadrul SRPCÎV Bistriţa-Năsăud, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de 3 ani, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani şi prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 65 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (trei acte materiale).
De asemenea, Lup Petru Claudiu, la data comiterii faptelor agent şef principal de poliţie în cadrul SRPCÎV Bistriţa-Năsăud, a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 10 luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe diferite termene de încercare, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani şi prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 65 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită (două acte materiale).
Alte trei persoane fără calitate specială, respectiv Vartolomei Ilie, Rus Gheorghe şi Scurtu Vasile, au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 1,6 şi 2,10 ani închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe diferite termene de încercare, la care s-a adăugat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani şi prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de la 60 la 120 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită (două acte materiale) şi trafic de influenţă (două acte materiale) – în primul caz, respectiv dare de mită (câte un act material), pentru următorii doi.
Condamnările au venit după ce, în cursul anului 2015, inculpatul Baciu Simion, cu ajutorul inculpatului Lup Petru Claudiu, a pretins şi primit, direct sau prin intermediari, de la mai multe persoane, foloase necuvenite, printre care sume de bani şi material lemnos, pentru a facilita unor candidaţi promovarea examenului practic pentru obţinerea permisului de conducere, printre aceştia regăsindu-se şi inculpatul Rus Gheorghe.
Dintre foloasele necuvenite primite, cantitatea de material lemnos a fost pusă la dispoziţia inculpatului Baciu Simion de către inculpatul Vartolomei Ilie, împreună cu inculpaţii Scurtu Vasile şi Rus Gheorghe, care au intervenit în favoarea a doi candidaţi.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a informat, în octombrie 2015, că s-a dispus constituirea unui dosar penal şi efectuarea urmăririi penale faţă de 19 persoane, printre care şase agenţi de poliţie şi mai mulţi funcţionari din cadrul Ocolului Silvic Bistriţa, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Din ordonanţa de începere a urmăririi penale a rezultat şi faptul că unul dintre suspecţi, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra a doi funcţionari din cadrul SRPCÎV Bistriţa, cărora le-a remis sume de bani, a facilitat în repetate rânduri promovarea probei practice a examenelor pentru obţinerea de către diverşi candidaţi a permisului de conducere. AGERPRES
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro