EVENIMENT
Un pacient aflat în moarte clinică a salvat mai multe vieți. Prima prelevare de organe la Sibiu, după doi ani de pandemie
Familia unui pacient de 53 de ani aflat în moarte cerebrală a dat șansă la viață unor persoane care aveau nevoie de transplant. Prelevarea a fost realizată în noaptea de luni spre marți și au participat medici din mai multe centre de transplant.
Aceasta a fost prima prelevare de organe realizată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu din august 2020 până în prezent, în contextul în care această activitate a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus.
Pacientul de la care s-au prelevat organele are 53 de ani și a fost internat în data de 19 mai 2022, direct în Secția Clinică ATI, cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut, în comă profundă. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 23 mai. Acordul pentru donare a fost obținut de la familia pacientului de către dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant care, după obținerea acestuia, a demarat procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare. Medicul șef al secției Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, dr. Mihai Sava, în calitate de „key donation person”, a identificat potențialii donatori și a avut rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării.
Un pacient aflat în moarte clinică a salvat mai multe vieți. Prima prelevare de organe la Sibiu, după doi ani de pandemie: Cine a participat la procesul de prelevare a organelor
La procesul de prelevare a organelor au participat o echipă de medici din București, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de dr. Genady Vatachki, care a prelevat ficatul și o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, coordonată de dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care a prelevat rinichii. De asemenea, a mai fost prelevată și corneea, procedură efectuată de către dr. Dorina Elena – Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu.
Echipele de medici au sosit luni, în jurul orei 22.00. După pregătirea procesului, procedurile de prelevare s-au desfășurat etapizat, între orele 00.00 și 04.00. După prelevare, echipele de medici au plecat de urgență către centrele de transplant de care aparțin.
„Cel mai mare merit aici îl are familia pacientului iar cuvintele sunt prea puține pentru a descrie emoția și încărcătura unui astfel de gest. Mulțumim din suflet familiei donatorului”, a declarat dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.
(sursa: Mediafax)
sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
Cinema Dacia din Cluj-Napoca găzduiește o expoziţie de trenuleţe şi miniaturi în perioada 21 noiembrie – 12 decembrie. Conform organizatorilor, această expoziție ridică standardele la „următorul nivel” în comparație cu alte expoziții organizate până acum în țară.
Noutate în cadrul expoziției
Un lucru prin care această expoziție se diferențiază de restul este faptul că aduce interactivitatea printre participanți: „În sfârșit, poți testa și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Horoscop de weekend: 23-24 noiembrie. Se anunță momente pline de entuziasm, dar e nevoie de echilibru între distracție și relaxare
Horoscop de weekend: 23 – 24 noiembrie. Weekendul aduce pentru fiecare zodie oportunitatea de a echilibra momentele de introspecție cu cele de bucurie și conectare, arătând că fiecărei zile îi putem da un strop de magie prin alegerile noastre.
Acest weekend se conturează ca un moment de armonie între relaxare și energie creativă, oferind fiecărei zodii șansa de a-și prioritiza nevoile și dorințele.
Fie că este vorba…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Primarul Clujului, Emil Boc, este și președintele Comisiei de Buget și Coeziune Teritorială a Comitetului European a Regiunilor, organism care dă unde verde sau oprește propunerile de buget ale Uniunii Europene.
Boc s-a aflat zilele trecute la Bruxelles la sesiunea plenară unde s-au aniversat 30 de ani de la înființarea Comitetului European al Regiunilor, ocazie cu care edilul Clujului a acordat un interviu pentru Cluj24.
Rep: Ce faceți la Bruxelles?
E.B. Este…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Dispozitiv de alertare în premieră europeană, dezvoltat la Cluj. Primește și transmite mesaje dacă nu este semnal GSM
Un prototip al dispozitivului de alertare AlertBox, dezvoltat la Cluj-Napoca de compania AROBS, se află în fază de testare, acesta făcând parte dintr-un proiect co-finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA) prin programul ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems).
Reprezentanții AROBS au explicat, vineri, că prototipul este un sistem inovativ conceput în România și creat pentru a oferi populației acces neîntrerupt la serviciile de tip RO-Alert si…
Citește mai mult pe Cluj24.ro