Connect with us

EVENIMENT

Un părinte care nu a mai fost lăsat să își vadă copilul, printr-o sentință judecătorească, a câștigat la CEDO. România, bună de plată

Publicat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi împotriva României într-un proces intentat de cetăţeanul român Marcel Dan Cînţa, apreciind că în cazul său s-au încălcat prevederile a două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, limitându-i-se dreptul de a-şi vedea fiica din cauza unei boli mintale.

În hotărârea de marţi a Camerei, a patra în cazul Cînţa împotriva României, CEDO a reţinut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8, privind dreptul la respectarea vieţii private şi de familie din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi, cu cinci voturi la două, că a existat o încălcare a articolului 14 privind interzicerea discriminării, se menţionează în decizia publicată pe site-ul instituţiei.

Cazul se referea la restricţii privind contactele reclamantului cu fiica sa, Curtea constatând în special că deciziile interne de restricţionare ale întâlnirilor sale cu aceasta s-au bazat parţial pe faptul că acesta avea o boală mintală. Instanţele au ordonat ca reclamantul să-şi contacteze fiica doar de două ori pe săptămână în prezenţa fostei sale soţii, cu care copilul urma să locuiască.

Cu toate acestea, instanţele nu au reuşit să efectueze nicio evaluare semnificativă pentru a explica de ce sănătatea sa mintală ar trebui să fie un motiv pentru a reduce drepturile de contact, chiar dacă nu au existat dovezi care să demonstreze că nu poate avea grijă de fiica sa, se menţionează în hotărârea CEDO.

De asemenea, instanţele nu au examinat în mod corespunzător acuzaţiile potrivit cărora copilul nu poate fi singur în prezenţa şi grija reclamantului şi nu au au arătat în ce fel au luat în considerare interesul superior al copilului şi modalităţi alternative de contact, mai apreciază CEDO.

Curtea a considerat că faptul că suferea de o boală mintală nu ar putea justifica, în sine, ca instanţele să-l trateze pe reclamant diferit faţă de alţi părinţi care doresc să-şi vadă copiii. Drepturile de contact ale acestuia au fost restrânse după ce instanţele judecătoreşti au făcut o distincţie bazată pe sănătatea sa mintală, pentru care nu au prezentat motive relevante şi suficiente, se mai menţionează în hotărâre.

Reclamantul s-a plâns de un caz de discriminare prima facie, pe care statul pârât nu l-a putut respinge şi astfel a existat o încălcare a articolului 14 coroborat cu articolul 8, se mai precizează în decizia CEDO de marţi.

Statul român este condamnat la plata către reclamant, în termen de trei luni din momentul în care hotărârea este definitivă, a sumei de 10.000 de euro.

”O cauză importantă pentru persoanele cu dizabillităţi din România şi Europa; esenţială pentru dreptul a de nu fi discriminat în procedura de încredinţare a copilului”, a scris pe pagina sa de Facebook Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, care a fost membru în completul de judecată în acest caz.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vaccinarea gratuită anti-HPV pentru fete și băieți, extinsă până la vârsta de 26 de ani. Legea a fost adoptată de Parlament

Publicat

prima săptămână din octombrie, dedicată prevenției gripei. de ce este

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, legea prin care vaccinarea gratuită anti-HPV va fi asigurată pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 și 26 de ani.

Proiectul are ca obiect de reglementare extinderea accesului la vaccinarea anti-HPV pentru toate categoriile de vârstă recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Centrul Național de Vaccinologie.

Prin adoptarea legii, se contribuie la reducerea semnificativă a incidenței cancerului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. FSPAC se extinde. Lucrări la clădirea fostului Hotel Onix și la un Laborator de Media Digitală, cu bani din PNRR

Publicat

onix1.jpg

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai anunță demararea lucrărilor pentru proiectul FSPAC3, care promite să redefinească experiența academică pentru cei peste 4.000 de studenți ai facultății.

Proiectul FSPAC3 vine ca răspuns la nevoile constante ale facultății în ceea ce privește lipsa spațiilor pentru cursuri, seminare și activități practice.

„FSPAC este una dintre facultățile…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Concert Metallica în România: Când se pun în vânzare biletele și cine sunt invitații speciali

Publicat

concert metallica în românia: când se pun în vânzare biletele

Concert Metallica în România, la București, pe scena Arenei Naționale, pe 13 mai 2026. Invitați speciali vor fi Gojira și Knocked Loose, iar biletele se pun în vânzare pentru publicul general începând de vineri, 30 mai, ora 10:00. 

Metallica a confirmat joi că turneul mondial M72 va continua pentru al patrulea an consecutiv, cu 16 concerte în Europa continentală și Marea Britanie, în lunile mai, iunie și iulie 2026.

Concert Metallica în România: Trupa va ajunge la București…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Nicușor Dan, oficial președinte al României. Mandatul a fost validat de Curtea Constituțională. Declarații

Publicat

video nicușor dan, oficial președinte al româniei. mandatul a fost

Nicușor Dan este, oficial, din 22 mai, noul președinte al României. Mandatul acestuia a fost validat, joi, la Curtea Constituțională a României. 

La ședința solemnă a CCR au fost prezenți președintele ales, Nicușor Dan, și președintele interimar al României, Ilie Bolojan.

”Curtea Constituțională s-a întrunit în plenul său în vederea validării alegerii președintelui României. Examinând dosarul candidaturii și având în vedere procesele verbale întocmite de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe