Connect with us

EVENIMENT

Un părinte care nu a mai fost lăsat să își vadă copilul, printr-o sentință judecătorească, a câștigat la CEDO. România, bună de plată

Publicat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi împotriva României într-un proces intentat de cetăţeanul român Marcel Dan Cînţa, apreciind că în cazul său s-au încălcat prevederile a două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, limitându-i-se dreptul de a-şi vedea fiica din cauza unei boli mintale.

În hotărârea de marţi a Camerei, a patra în cazul Cînţa împotriva României, CEDO a reţinut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8, privind dreptul la respectarea vieţii private şi de familie din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi, cu cinci voturi la două, că a existat o încălcare a articolului 14 privind interzicerea discriminării, se menţionează în decizia publicată pe site-ul instituţiei.

Cazul se referea la restricţii privind contactele reclamantului cu fiica sa, Curtea constatând în special că deciziile interne de restricţionare ale întâlnirilor sale cu aceasta s-au bazat parţial pe faptul că acesta avea o boală mintală. Instanţele au ordonat ca reclamantul să-şi contacteze fiica doar de două ori pe săptămână în prezenţa fostei sale soţii, cu care copilul urma să locuiască.

Cu toate acestea, instanţele nu au reuşit să efectueze nicio evaluare semnificativă pentru a explica de ce sănătatea sa mintală ar trebui să fie un motiv pentru a reduce drepturile de contact, chiar dacă nu au existat dovezi care să demonstreze că nu poate avea grijă de fiica sa, se menţionează în hotărârea CEDO.

De asemenea, instanţele nu au examinat în mod corespunzător acuzaţiile potrivit cărora copilul nu poate fi singur în prezenţa şi grija reclamantului şi nu au au arătat în ce fel au luat în considerare interesul superior al copilului şi modalităţi alternative de contact, mai apreciază CEDO.

Curtea a considerat că faptul că suferea de o boală mintală nu ar putea justifica, în sine, ca instanţele să-l trateze pe reclamant diferit faţă de alţi părinţi care doresc să-şi vadă copiii. Drepturile de contact ale acestuia au fost restrânse după ce instanţele judecătoreşti au făcut o distincţie bazată pe sănătatea sa mintală, pentru care nu au prezentat motive relevante şi suficiente, se mai menţionează în hotărâre.

Reclamantul s-a plâns de un caz de discriminare prima facie, pe care statul pârât nu l-a putut respinge şi astfel a existat o încălcare a articolului 14 coroborat cu articolul 8, se mai precizează în decizia CEDO de marţi.

Statul român este condamnat la plata către reclamant, în termen de trei luni din momentul în care hotărârea este definitivă, a sumei de 10.000 de euro.

”O cauză importantă pentru persoanele cu dizabillităţi din România şi Europa; esenţială pentru dreptul a de nu fi discriminat în procedura de încredinţare a copilului”, a scris pe pagina sa de Facebook Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, care a fost membru în completul de judecată în acest caz.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. Ce sume pot fi accesate prin schema de ajutor de la stat. Condiții

Publicat

sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. ce sume pot fi

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” în perioada 2025-2027.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.

Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?  

Publicat

baiat batut e1743523183481.jpg

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.

S-a  întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Publicat

câți bugetari sunt în românia: situația pe ministere. numărul lor

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).

Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

STUDIU. O mașină rulată cu un ISTORIC curat – o misiune IMPOSIBILĂ?

Publicat

7253 sofer.jpg

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.

Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe