Connect with us

EVENIMENT

Un părinte care nu a mai fost lăsat să își vadă copilul, printr-o sentință judecătorească, a câștigat la CEDO. România, bună de plată

Publicat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat marţi împotriva României într-un proces intentat de cetăţeanul român Marcel Dan Cînţa, apreciind că în cazul său s-au încălcat prevederile a două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, limitându-i-se dreptul de a-şi vedea fiica din cauza unei boli mintale.

În hotărârea de marţi a Camerei, a patra în cazul Cînţa împotriva României, CEDO a reţinut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8, privind dreptul la respectarea vieţii private şi de familie din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi, cu cinci voturi la două, că a existat o încălcare a articolului 14 privind interzicerea discriminării, se menţionează în decizia publicată pe site-ul instituţiei.

Cazul se referea la restricţii privind contactele reclamantului cu fiica sa, Curtea constatând în special că deciziile interne de restricţionare ale întâlnirilor sale cu aceasta s-au bazat parţial pe faptul că acesta avea o boală mintală. Instanţele au ordonat ca reclamantul să-şi contacteze fiica doar de două ori pe săptămână în prezenţa fostei sale soţii, cu care copilul urma să locuiască.

Cu toate acestea, instanţele nu au reuşit să efectueze nicio evaluare semnificativă pentru a explica de ce sănătatea sa mintală ar trebui să fie un motiv pentru a reduce drepturile de contact, chiar dacă nu au existat dovezi care să demonstreze că nu poate avea grijă de fiica sa, se menţionează în hotărârea CEDO.

De asemenea, instanţele nu au examinat în mod corespunzător acuzaţiile potrivit cărora copilul nu poate fi singur în prezenţa şi grija reclamantului şi nu au au arătat în ce fel au luat în considerare interesul superior al copilului şi modalităţi alternative de contact, mai apreciază CEDO.

Curtea a considerat că faptul că suferea de o boală mintală nu ar putea justifica, în sine, ca instanţele să-l trateze pe reclamant diferit faţă de alţi părinţi care doresc să-şi vadă copiii. Drepturile de contact ale acestuia au fost restrânse după ce instanţele judecătoreşti au făcut o distincţie bazată pe sănătatea sa mintală, pentru care nu au prezentat motive relevante şi suficiente, se mai menţionează în hotărâre.

Reclamantul s-a plâns de un caz de discriminare prima facie, pe care statul pârât nu l-a putut respinge şi astfel a existat o încălcare a articolului 14 coroborat cu articolul 8, se mai precizează în decizia CEDO de marţi.

Statul român este condamnat la plata către reclamant, în termen de trei luni din momentul în care hotărârea este definitivă, a sumei de 10.000 de euro.

”O cauză importantă pentru persoanele cu dizabillităţi din România şi Europa; esenţială pentru dreptul a de nu fi discriminat în procedura de încredinţare a copilului”, a scris pe pagina sa de Facebook Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, care a fost membru în completul de judecată în acest caz.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dreapta Unită, pregătită pentru alegeri: „Azi începe era post-Boc”

Publicat

alianta dreapta unita.jpeg

Alianța Dreapta Unită (ADU) a depus astăzi dosarele de candidatură și semnăturile de susținere cerute de legea electorală, pentru candidații la Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.

Viorel Băltărețu, antreprenor și deputat, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Cluj-Napoca:

„Azi începe era post-Boc. Depunem aceste semnături pentru centura Clujului, pentru primele școli noi în 20 de ani, pentru locuințe pe care și le poate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alexandru Negrea, un tânăr pilot de karting din Câmpeni, a urcat pe podium la concursul ”Micul Pilot”. Cum au fost cursele

Publicat

alexandru negrea, un tânăr pilot de karting din câmpeni, a

Alexandru Negrea Luca are 10 ani și este din Câmpeni. Recent, Alexandru a urcat pe podium la un concurs național de karting. Mai exact, după două etape pe circuitul de kart din Bacău, Alexandru s-a poziționat pe locul secund la general. 

Tânărul din Câmpeni este pilot de karting din 2022.

Acesta a participat în perioada 28-29 aprilie la prima etapă a Concursului Național de Karting școlar „Micul Pilot” ce s-a desfășurat pe circuitul Speed Park din Bacău, la clasa de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidat-surpriză al PSD la Florești în locul lui Horia Șulea

Publicat

muntean e1714486349553.jpg

Horațiu Muntean Roșca este noul candidat al PSD la Primăria Florești, după ce candidatura lui Horia Șulea a fost respinsă atât de Biroul Electoral de Circumscripție Comunal, cât și de Judecătoria Cluj-Napoca unde acesta a făcut contestație.

Candidatura lui Șulea la alegerile din 9 iunie a fost respinsă după ce acesta fusese condamnat în 2019 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, iar reprezentanții biroului electoral și magistrații…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Legea mirosurilor îi poate viza și pe cei care stau la bloc. Ce amenzi ar risca locatarii care gătesc cu ușa deschisă

Publicat

legea mirosurilor îi poate viza și pe cei care stau

Legea mirosurilor îi poate viza și pe cei care stau la bloc. Adoptată în 2020, pentru a acoperi un vid legislativ, aceasta a vizat activitatea firmelor care poluează olfactiv, după cum explicau inițiatorii.

Este vorba despre Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Aceasta obligă firmele și alți operatori economici să aibă sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv generat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe